forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-11, 23:49:39

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669362 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 33 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Magdalutek
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Sniadanie
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 355 356 357 358 359 [360] 361 362 363 364 365 ... 504 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Sniadanie  (Przeczytany 3140864 razy)
Kryanna
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #7180 : 2016-09-11, 16:44:32 »

! No i to obieranie ze skórki to prawdziwa szkoła cierpliwości, w końcu byle jak oskubana wylądowała w zamrażalniku. To by było na tyle, już nigdy więcej (chyba)!

5 kilo to 30-40 min obierania!   Wink
Rękoma Zosi!  Very Happy
Ja w tym czasie chyba ze 2 kilo obrałam i to niedokładnie ale co komu do domu - sama to będę jadła, to sama będę pluć skórkami Laughing
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #7181 : 2016-09-11, 18:57:47 »

40 min,  a na parę zimowych obiadów jest. Nie słyszeliście o pasjach kulinarnych?  Rolling Eyes Ot tak nagle, nie przejdzie  Wink  Potrzeba czasu   Laughing
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #7182 : 2016-09-12, 08:25:11 »

gofra z masłem i pasztet z woła. A Zosia sam pasztet.   Papryka surowa czerwona i pomidorki czarne i żółte.
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41585


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #7183 : 2016-09-12, 08:27:57 »

Pomidory czarne są czarne? Very Happy
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #7184 : 2016-09-12, 08:32:23 »

http://www.pomidorlandia.pl/pomidor-indigo-rose.html

zależy od kwasowości ziemi. Czarne są na mocno wapiennej chyba.  Rolling Eyes
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41585


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #7185 : 2016-09-12, 08:35:00 »

Bakłażanowate takie, mnie tam kolor obojętny, byle dobre były. Very Happy
Kiedyś dziadziowe zza stodoły były najlepsze, a teraz takie pomarszczone, chyba malinowe je zwą i takie malutkie-koktajlowe, ale tylko niektóre.
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #7186 : 2016-09-12, 08:40:24 »

Myślałem, że to jakiś dziwoląg będzie, ale są smaczne. Słodkie, ale Zosi nie pasują lubi czerwone klasyczne. Jakieś uprzedzenia  Rolling Eyes  Wink

Tak, malinowe pomarszczone zdeformowane - stara odmiana - najsmaczniejsza. Moja pani od jajek takie ma, nieraz wyżebram.  Wink  Teraz te malinówki w handlu to jakieś modyfikacje.  Rolling Eyes
Zapisane
Jarek
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #7187 : 2016-09-12, 08:41:52 »

40 min,  a na parę zimowych obiadów jest. Nie słyszeliście o pasjach kulinarnych?  Rolling Eyes Ot tak nagle, nie przejdzie  Wink  Potrzeba czasu   Laughing
Pewnie że trzeba czasu .Ja w pierwszym roku ŻO myślałem że zostanę kolarzem  Laughing
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #7188 : 2016-09-12, 08:48:34 »

a ja wiedziałem, że już głupszy nie mogę być. Więc - odetchnąłem z ulgą.  Wink
Zapisane
Jarek
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #7189 : 2016-09-12, 08:51:56 »

a ja wiedziałem, że już głupszy nie mogę być. Więc - odetchnąłem z ulgą.  Wink
Ważne że lepiej na wątrobie  Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72170


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #7190 : 2016-09-12, 09:06:15 »

Myślałem, że to jakiś dziwoląg będzie, ale są smaczne. Słodkie, ale Zosi nie pasują lubi czerwone klasyczne. Jakieś uprzedzenia  Rolling Eyes  Wink

Tak, malinowe pomarszczone zdeformowane - stara odmiana - najsmaczniejsza. Moja pani od jajek takie ma, nieraz wyżebram.  Wink  Teraz te malinówki w handlu to jakieś modyfikacje.  Rolling Eyes

Nie pomarszczone, tylko raczej karbowane..... Cool Laughing
Zapisane

Anulka177
Jr. Member
**
Pe: Kobieta
wiadomoci: 3981



Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #7191 : 2016-09-12, 11:36:51 »

Ja tę paprykę piekę, a potem wrzucam gorącą do szklanego pojemnika i zamykam szczelnie, żeby się zaparzyła. Skórka wtedy sama odchodzi, żadnej roboty przy tym nie ma. I dobrze, że mi o tym przypomnieliście bo w tej pomidorowej gorączce zapomniałabym o papryce, a bardzo lubimy. Ja jej nawet nie mrożę, tylko maceruję w ziołach, czosnku i soli i zalewam oliwą z oliwek. Całą zimę tak może stać w lodówce, nic jej się nie dzieje.
Zapisane

Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #7192 : 2016-09-12, 15:28:55 »

dziś odmiana. Węglowodany do południa. 2 optykawy ( z 270 śmietanki)  i sporo ciasta kruchego z owocami.
Brakuje białka, więc będą świeże ciepłe gofry z dodatkową wkładką z żółtka.
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #7193 : 2016-09-13, 11:16:26 »

na śniadanie zrobiłem sernik po gavrochemu. Wink

Znalazłem kawałek twarogu, na patelni dodałem masła i na koniec wybełtałem z żółtkami i strząśnięta łyżeczką sacharozy (na talerzu jeszcze dodałem pół łyżeczki powideł i kostkę czoko). Trochę konsystencja nie zwarta, można było trochę krochmalu dodać.  Rolling Eyes  Dobrze, że Zosia tego nie widziała Wink
Wcześnie optykawę zaliczyłem.
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41585


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #7194 : 2016-09-13, 11:54:39 »

Ja to zgapiłem od Mariusza (był tu kiedyś). Very Happy

No wygląda toto jak efekt psiej niestrawności, ale smakuje przednio i długo "trzyma". Wink
Zapisane
RafałS
Sr. Member
****
Pe: Mczyzna
wiadomoci: 18094


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #7195 : 2016-09-13, 13:15:50 »

Czasem zgapiam takie coś ode mnie.  Neutral
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72170


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #7196 : 2016-09-13, 14:38:48 »

dziś odmiana. Węglowodany do południa. 2 optykawy ( z 270 śmietanki)  i sporo ciasta kruchego z owocami.
Brakuje białka, więc będą świeże ciepłe gofry z dodatkową wkładką z żółtka.

Ja buraczki gotuję na wieczór, będzie test i odkwaszanie... Cool Laughing

Na obiad ogórkowa (co tak Blackend za nią przepada Cool) na kości wołowej ze szpikiem (kość po gotowaniu wyjęta i wywar przecedzony) i na żeberkach wieprzowych. Duży gar na dwie rodziny... Cool Jedno oczko tłuszczu tylko w zupie pływa, ale na całą powierzchnię garnka.
Wywar szpikowy wołowy jest tłuściejszy niż z nóżek wieprzowych czy samych żeberek... Rolling Eyes
Zapisane

Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #7197 : 2016-09-13, 15:08:33 »

Ja to zgapiłem od Mariusza (był tu kiedyś). Very Happy
No wygląda toto jak efekt psiej niestrawności, ale smakuje przednio i długo "trzyma". Wink
wiem, wiem. To taki biochemik z pisu co wyleciał  Wink
Cytuj
ale smakuje przednio i długo "trzyma"
coś mnie nie trzyma, chyba za mało zrobiłem  Rolling Eyes  - Walnąłem śmietankę z czekoladą, aby do obiadu wytrzymać.
Bo ....serca wieprzowe dopiero się gotują. I wtedy zjem porządny gulasz podrobowy z grzybami i kartoflem. Mniam.  Very Happy

Wywar szpikowy wołowy jest tłuściejszy niż z nóżek wieprzowych czy samych żeberek... Rolling Eyes

mnie kości wołowe się skończyły, muszę na polowanie niebawem wyruszyć  Rolling Eyes . Drożyzna 2,5 zł szpikowe ogolone z mięsa do cna.  Confused  Wink
Kupiłem dziś dwa piękne ogony długie wieprzowe (po 2,9 zł za kila), jutro coś wymyślę (grzybowa lub paprykowy krem).
Najlepsze mięsko jak dla mnie. Odpowiednie proporcje bez ''ulepszeń''.  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72170


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #7198 : 2016-09-13, 15:29:20 »

U nas kości wołowe są za darmo... Cool Laughing
Zapisane

Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #7199 : 2016-09-13, 15:33:45 »

Szczęśliwe miasto!  Shocked Wink
U nas w ogóle nie ma. W mięsnym pani przeważnie bredzi o BSE.  Confused  Muszę ich szukać w ubojni.  Smile
Zapisane
Strony: 1 ... 355 356 357 358 359 [360] 361 362 363 364 365 ... 504 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.225 sekund z 20 zapytaniami.