Autor
|
Wtek: Sniadanie (Przeczytany 3140941 razy)
|
|
|
renia
|
Dobrze, że my ich nie musimy słuchać, ciężko by było... Na normalne jedzenie by już nie było czasu ani miejsca...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
a jeszcze lepiej osiem! co najmniej 8, bo tak jak współczesny łosoś ma mniej łamag 3, to współczesne jabłko i pomidor nie ma prawie w ogóle witamin i minerałów (nie moje słowa), za wyjątkiem oczywistych (tych do odlewni). To tak jak kiedyś z Zosią sobie obliczaliśmy, ile trzeba pić wody i ile razy dziennie, aby ''normę Zięby'' wyrobić, żeby być zupełnie zdrowym. I tak jakoś - pół litra pół godziny przed posiłkiem, dwie godziny po litr czy półtora . Razy ilość posiłków. Wyszło, że czasu brakuje! A co musi powiedzieć ten co jada 6-8 razy dziennie?
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Dobrze, że my ich nie musimy słuchać, ciężko by było... Na normalne jedzenie by już nie było czasu ani miejsca... I to jest właśnie błąd, że ludziska nie słuchają i postów nie przestrzegają - tylko to mięcho i mięcho. Jeżeli Służba Zdrowia ma być darmowa, to Należymisie powinny być obligatoryjnie przymuszone do zalecanej diety przez IŻIŻ. Aż dziwne, że jeszcze na to nie wpadli?
|
|
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
A ja dziś popełnię fałszerstwo! Dostałam od kolegi kanie (grzyby) i zrobię "schabowe" No i bigos do tego....
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A ja dziś popełnię fałszerstwo! Dostałam od kolegi kanie (grzyby) i zrobię "schabowe" No i bigos do tego.... Ale dobre! 100 lat nie jadłem smażonej kani... Pod warunkiem, że to czubajka, a nie jaka psiabetka. Chociaż mówią, że każdy grzyb można zjeść... co najmniej raz.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Nie mogło być inaczej. U nas też grzyby. Przecudna zupa z borowików i krawców. Masło i śmietana w komplecie! I 5 żółtek w talerz. I zasmażka!
|
|
|
|
|
|
|
Kryanna
Go
|
a jeszcze lepiej osiem! co najmniej 8, bo tak jak współczesny łosoś ma mniej łamag 3, to współczesne jabłko i pomidor nie ma prawie w ogóle witamin i minerałów (nie moje słowa), za wyjątkiem oczywistych (tych do odlewni). To tak jak kiedyś z Zosią sobie obliczaliśmy, ile trzeba pić wody i ile razy dziennie, aby ''normę Zięby'' wyrobić, żeby być zupełnie zdrowym. I tak jakoś - pół litra pół godziny przed posiłkiem, dwie godziny po litr czy półtora . Razy ilość posiłków. Wyszło, że czasu brakuje! A co musi powiedzieć ten co jada 6-8 razy dziennie? Wiadro cynkowe sobie pod nos jak koniu postawić i pić, nie pytać czemu. Mus, to mus! I najlepiej nie schodzić z sedesa, bo szkoda ciągle te gatki w górę i w dół, gumka się porozciąga w jeden dzień!
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Salceson biały 200-250 gr. Pół gofra, aby masła w ręce nie trzymać. OptyInka z cukrem. 2 morele suszone, bez SO2.
Anglicy jedzą head cheese (salceson podobny do naszego), nazwany tak podobno dlatego, że tężeje w formie podobnej do tej, w jakiej odciska się sery. Szkoci mają swój haggis przyrządzany z owczych podrobów (wątroby, serca i płuc), wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku. Tradycyjnie haggis jada się z największym namaszczeniem 25 stycznia, czyli w tzw. Burns' Night, rocznicę urodzin szkockiego poety Roberta Burnsa. Niemiecki jasny salceson z kminkiem nazywa się Kümmelsülze. Robiony jest z głowizny, podrobów i nóżek zawiniętych w żołądek lub pęcherz. Giò th? to salceson wietnamski - od europejskiego różni się głównie przyprawami oraz dodatkiem czarnych azjatyckich grzybów. Nie jest jadany na co dzień. W Wietnamie zwykle serwuje się go przy okazji Nowego Roku, czyli święta Tet - jest jedną z zakąsek do alkoholu. Tak naprawdę salceson znany jest na całym świecie, przynajmniej wszędzie tam, gdzie się jada wieprzowinę i wykorzystuje wszystkie jej części http://kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,Salceson-Daj-sie-skusic,wid,16107335,wiadomosc.html?ticaid=117e41no to się skusiłem
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Lubię szkocki haggis, szwedzki blodpudding, naszą kaszankę i salceson też. Dawniej też lubiłem, ale dla młodziaka to troszkę obciach był to jeść. Za to teraz, kiedy wędliny w sklepie smakują tak samo, to najlepsze, co można dostać, bo pogardzane.
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
z cukrem. Miałem iść wczoraj po cukier, ale zaczęło padać, pomyślałem, że przecież nie będę łaził po deszczu tylko po cukier jak nałóg jakiś i mi się z tego myślenia całkiem cukru odechciało, zasmakowałem w kawie gorzkiej niebielonej, 100% kawy w kawie, dobra zmiana.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ale pamięć Ci siadła, albo kofeina Cię mocniej klepnęła, bo się powtarzasz.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Ale pamięć Ci siadła, albo kofeina Cię mocniej klepnęła, bo się powtarzasz. Powtórzył bo tam jest info dla wybranych, a tu dla ogółu
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
No wlacha, niech kazdy wie, ze Adam poczynil wazne zmiany w swoim skrupulatno-tabelarycznym zyciu
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Zmężniał znaczy? No tak, przejście z kakałka na czarną, to nie w kij dmuchał.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Twardy gosc, nie ma to tamto, subito santo
|
|