Gavroche
|
Moja mama tak robi, i owszem, niezła, ale ze sklepu koło domu i tak lepsza, taka jednorodna, a ja mam lot na taką konsystencję.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
I gałki muszkatołowej wg uznania.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Potreningowo wpadła krótka laska tłustej swojskiej kiełbasy z wody, 3 sadzone jaja, garść frytek z mrożonki z patelni posypana żółtym serem i zaprawiona majonezem. Oczywiście duży kleks keczupu jako porcja owoców i warzyw. Tak sobie myślę, że majonez to dobry dodatek, jego wartość wzmaga dodatek żółtka i emulgacja, czy się łudzę?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Trzy żółtka (z dużych jaj) rozbełtane na patelni z dwoma łyżkami tłuszczu gęsiego. Szczypiorek do tego, pół pomidora i dwa plasterki sera. Dobre, ale chyba nie lepsze od żółtkownicy z masłem..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Na mnie jeszcze nie pora, ale mam dziś kabanosy wieprzowe swojskie, śmietanę kwaśną (ograniczam Ww) i kilka rzodkiewek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lukas8281
Go
|
U mnie śniadanie to żółtkownica z jednego jajka i 6 żółtek, 2 łyżki smalcu ze skwarkami, łyżka szpiku wołowego i łyżka masła do tego kilka brukselek uparowanych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Dzisiaj, po długim czasie, zrobiłam sobie na śniadanie omleta. Pierwszy raz do omleta białko mikserem ubiłam na sztywna pianę, dodałam do niej cztery żółtka. Usmażyłam omleta na małym "ogniu" w 50g tłuszczu. Wyszedł gruby i puszysty omlet. Pod koniec smażenia obróciłam go na drugą stronę, bo był z góry surowy. Na talerzu posmarowałam go płaską łyżką dżemu truskawkowego, niskosłodzonego (35g węglowodanów w 100g). Omlet był bardzo smaczny i bardzo sycący. Jest z nim więcej roboty, niż z takim rozbełtanym widelcem, lub z żółtkownicą, ale czasami odmiana jest "wskazana"... I jeszcze jedno, wchłania on więcej tłuszczu niż "zwykły" omlet. Nie robiłam zdjęcia, żeby nie ostygł...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
U nas też wszyscy dostają omlet francuski, bo nikomu się nie chce białka ubijać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Reniu a po co białko do tego omleta? ja robię na samych żółtkach szybciej
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
A mnie się jaja znudziły. Dzisiaj kiełbaski z dzika ze słoninką zapite kwaśną śmietaną i awokado.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
o kiełbaski - kurcze to dobry pomysł. JA ostatnio jem wywary z kluseczkami lano/kładzionymi z żółtek w ramach urozmaicenia, bo omlety mi się ostatnio znudziły, ew. gotuję sobie same żółtka na miękko - tak by po ugotowaniu nie trzeba było już ich obierać
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
renia
|
A mnie się jaja znudziły. Dzisiaj kiełbaski z dzika ze słoninką zapite kwaśną śmietaną i awokado. Mnie się nie nudzą, chociaż dawno temu, przez krótki czas, też tak miałam. Ale i tak dodawałam je do innych dań...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Doktor teraz praktykuje 5*wio, a nawet ponoć przeszedł na wegetarianizm, bo tak wyczytałem ostatnio w necie. Są i śmielsze tezy typu, że "już nie żyje, tylko rodzina to ukrywa". Uwielbiam takie newsy (średnio raz na kwartał), bo zaraz popularność tego Forum szybuje!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
W każdym razie pomidory gmo trzeba solić, bo inaczej są mdłe w smaku...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|