Autor
|
Wtek: Sniadanie (Przeczytany 3168370 razy)
|
renia
|
Też to zauważyłam...
|
|
|
|
|
|
|
madre
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
I jeszcze pit musi składać!
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
PIT musi być, aby co miesiąc tłumaczyć się przed Naczelnikiem skąd ma się pieniądze.
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Reniu, a nie ma tego Pr, epizu w KK? Bo tak chyba wszyscy ciągle to samo jemy i nie ma nowych przepisów zilustrowane!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nie wiem. Książkę KK pożyczyłam Kawiarni, aby nam na niedzielę ciasto zrobili. Może ktoś inny sprawdzi... A wątek z przepisami się urwał, jakoś tak przeszedł mi zapał do nowych wymysłów... Przeszłam ogólnie na prostotę i "nudę"... Niedawno z "inności" to miałam zrobioną pannę cottę...dla atrakcji.
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
ale to nie miały być wymysły tylko przepisy z KK ech ale jesteśmy monotonni. JA sobie wydziwiam z mięsami. ale generalnie to przyprawy się zmieniają.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tak, w tym wątku z KK-700, to miały być tylko potrawy z Książki Kucharskiej Jana i Tomasza Kwaśniewskich. Może ciasto w niedzielę sfotografuję...
|
|
|
|
|
|
|
Ukko
Go
|
Dzisiaj, po długim czasie, zrobiłam sobie na śniadanie omleta. Pierwszy raz do omleta białko mikserem ubiłam na sztywna pianę, dodałam do niej cztery żółtka. Usmażyłam omleta na małym "ogniu" w 50g tłuszczu. Wyszedł gruby i puszysty omlet. Pod koniec smażenia obróciłam go na drugą stronę, bo był z góry surowy. Na talerzu posmarowałam go płaską łyżką dżemu truskawkowego, niskosłodzonego (35g węglowodanów w 100g). Omlet był bardzo smaczny i bardzo sycący. Jest z nim więcej roboty, niż z takim rozbełtanym widelcem, lub z żółtkownicą, ale czasami odmiana jest "wskazana"... I jeszcze jedno, wchłania on więcej tłuszczu niż "zwykły" omlet. Nie robiłam zdjęcia, żeby nie ostygł... Od jakiegoś czasu mam zamiar wprowadzić takie działania podczas operacji "Śniadanie". Zwykle ograniczam się do błyskawicznego ataku jajek na patelnię, kiedy białko jest już ścięte do działania przystępuje oddział "Widelec"... Takie są zalecenia taktyczne sztabu głównego, jednak niektórzy generałowie domagają się bardziej finezyjnej taktyki, więc następnym razem do boju ruszy dywizja zmechanizowana "Mikser". Niezależnie od szybkości manewrów na froncie, kiedy nadchodzi czas na konsumpcję, jest ona zawsze odpowiednio celebrowana.
|
|
|
|
|
|
|
Radomiak
Go
|
A ja robię tak: Na grubej patelni podmażam lekko (!) solidną porcję wędzonego boczku pokrojonego w średnią kosteczkę, na to wylewam 6-8 rozbełtanych żółtek, trzy pastry żółtego sera, ze trzy plastry masełka...i pokrywka. Puchnie jak omlet. Na gotowe Z piekła rodem. (Kotlin) ze dwa ciemniaki i President 200 ml. Na tym bazuję, dzień w dzień (przy niedzieli 2x 5 żółtek) od ładnych kilku lat, i nie kusi mnie na żadne zmiany,,...bo smaczne jak chleb ze smalcem.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nie ma co zmieniać, lepsze jest wrogiem dobrego. Dobra zmiana rzadko się trafia.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A ja robię tak: Na grubej patelni podmażam lekko (!) solidną porcję wędzonego boczku pokrojonego w średnią kosteczkę, na to wylewam 6-8 rozbełtanych żółtek, trzy pastry żółtego sera, ze trzy plastry masełka...i pokrywka. Puchnie jak omlet. Na gotowe Z piekła rodem. (Kotlin) ze dwa ciemniaki i President 200 ml. Na tym bazuję, dzień w dzień (przy niedzieli 2x 5 żółtek) od ładnych kilku lat, i nie kusi mnie na żadne zmiany,,...bo smaczne jak chleb ze smalcem. To rozumiem! ŻrO to zwą, ale ja się nie przejmuję.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
........................................... Puchnie jak omlet. Na gotowe Z piekła rodem. (Kotlin) ze dwa ciemniaki i President 200 ml. ......................................................
A co to są "dwa ciemniaki"...
|
|
|
|
|
|
|
Zofia
Jr. Member
wiadomoci: 2297
|
........................................... Puchnie jak omlet. Na gotowe Z piekła rodem. (Kotlin) ze dwa ciemniaki i President 200 ml. ......................................................
A co to są "dwa ciemniaki"... Dwiee pajdki razowca?
|
|
|
|
|
|
|
Radomiak
Go
|
A co to są "dwa ciemniaki"... Pyry, grule, kartofle, ziemniaki,...po mojemu ciemniaki. n
|
|
|
|
|
|
|
Radomiak
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A co to są "dwa ciemniaki"... Pyry, grule, kartofle, ziemniaki,...po mojemu ciemniaki. n Nie domyśliłabym się... Ciemniak ze mnie...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Żółtkownica z szynką i szczypiorkiem na maśle. (Kredyt wzięłam )
|
|
|
|
|
|
|
Zofia
Jr. Member
wiadomoci: 2297
|
Żółtkownica z szynką i szczypiorkiem na maśle. (Kredyt wzięłam ) Smacznego. Ten kredyt, to kredyt zaufania?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dzięki. To jest inwestycja...
|
|