Autor
|
Wtek: Sniadanie (Przeczytany 3166985 razy)
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26760
|
A to jak u mnie co rano - trzy żółteczka sadzone z dwóch stron, aby na wierzchu skorupka, a w środku płyn był! Masło i pomidorek - idealny zestaw, aby się żółtkiem nie przytkać. Mniam!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Fajne, ale jak dla mnie, to tych pomidorków by było za dużo...
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
A to jak u mnie co rano - trzy żółteczka sadzone z dwóch stron, aby na wierzchu skorupka, a w środku płyn był! Ale Pani nie było, więc pozostała tylko opcja jednostronna.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Nie wyobrażam sobie tu takiego kataklizmu!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja też nie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Witajcie, no wlasnie jakos te weglowodany trzeba uzupelniac.......ale czy na pewno? Czy jest to konieczne? Tak wiem, Dr. Kwasniewski pisal, ze musza byc - w zaleznosci od formy zycia. Ale nowe badania, mowia tez, ze brak weglowodanow w organizmie zmusza go go do produkcji cial ketonowych (to oczywiscie znamy), ale ktore sa ponoc zbawienne , a nie jak sie wczesniej mowiono "niekoniecznie najlepsze". Wiadomo, ze do wytworzenia cial ketonowych potzrebujemy watroby, ktory kazdy z nas ma w takim czy innym stanie, i ktora je produkuje. Dr. Kwasniewski twierdzi, ze jest to "glupia robota", bo po co zmuszac watrobe do niepotrzebnej pracy kiedy wystarczy dodac w diecie weglowodany. Ale wlasnie czy te dodane weglowodany sa na tyle dobre aby mozna w konsekwencji nazwac dana diete optymalna? Ludzie, kiedy poczuje "ciag weglowodanowy" jedza wszystko byle by dac sobie weglowodanu. Ciastka, lody, chleb itd. Czy to jest lepsze od niejedzenia weglowodanow? Wiem, ze nasze cialo to fabryka chemiczna, ktora starwi wszystko to, co jej podamy. Nie zawsze to co otrzymujemy jest naszym celem. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Węglowodany w buzi to zupełnie inna sygnalizacja metaboliczna. Ciała ketonowe działają euforycznie u zdrowych i chronią oraz wzmacniają uszkodzony już układ nerwowy. Stąd dieta ketogeniczna sprawdza się w różnych neurodegradacjach. Jednak nawet u chorych, po okresie adaptacji, można zwiększyć ilość Ww, bo długofalowo w ochronnym działaniu diety keto nie chodzi o same ciała ketonowe, ale o dostępność energii. Ale jeśli ktoś nie potrafi opanować apetytu na Ww (mam takiego znajomego) to może faktycznie lepiej niech nie je ich w ogóle, tzn. tyle, co w produktach zwierzęcych, ~20g dziennie, a askorbinian można uzupełnić z tabletki.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Jak się zapach siuśków zmienia (nie trzeba sikać po palcach, wystarczy dobry węch) na charakterystyczny dla wydalania nadmiaru wodoru w diecie, to trzeba trochę węgla z jonem wodorotlenkowym dołożyć, byle nie z alkoholu, bo wtedy się metaboliczna jazda zaczyna.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
I jeszcze praktyczna rada - po wysiłku fizycznym oszczędnie jest powstrzymać się od sikania z godzinę, póki nie zresorbuje z moczu substratow energetycznych. Szczególnie po bieganiu.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
aha. ok.
|
|
|
|
|
|
|
Zofia
Jr. Member
wiadomoci: 2297
|
Czy codzienny omlet na śniadanie to już jest Nałóg?
|
|
|
|
|
|
|
madre
Go
|
Jak trzęsie z odstawienia to nałóg, jak nie trzęsie to nawyk.
|
|
|
|
|
|
|
|
|