vvv
Go
|
z wnioskowanego linka: Główne składniki: odparowane mleko, sacharoza, 7,2% tłuszczu, wanilia premiks główne = oprócz tego może być wszystko premiks = strach wnikać
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
A to se gotuj 3 godziny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
??? Przewlekłą termizacją scukrzona kazeina ??? to już bym wolał zjeść kolbę kukurydzy prosto z łodygi lub w połowie zwęglonego ziemniaka prosto z ogniska
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26795
|
O scukrzeniu celulozy, czy innych cukrów złożonych słyszałem, ale o scukrzeniu białka pod wpływem podgrzewania? No nie wiem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
Problem w tym, że "krówki" są zjawiskiem Polskim, ciężko znaleźć po angielsku dokładny opis procesu co przez 3 godziny zamienia mleko z cukrem w klajster do żył. Jak zwał jak zwał, proces jest zjawiskowy i może zniechęcić obserwatora do przewlekłej termizacji innych potraw także.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Angole mają swoje fudge. Prawie to samo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
To zwykła karmelizacja.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
Cukier się karmelizuje sam bez białka, bierzesz cukier do rondelka, podgrzewasz i karmelizujesz, jak dodasz białka to powstaje całe spektrum osobliwości już przy 100 oCjak na zdjęciu otwartej puszki powyżej. Reakcja Maillarda to hasłowy opis, szczegółowy dla mleka to będzie pewnie ze 100 stron.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26795
|
Ale to jest całkowicie niezrozumiałe przecież! Krówka to krówka, a nie jakieś "karmele"...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Podejrzewam, że chodzi o to, żeby nie było zrozumiałe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Cukier się karmelizuje sam bez białka, bierzesz cukier do rondelka, podgrzewasz i karmelizujesz, jak dodasz białka to powstaje całe spektrum osobliwości już przy 100 oCjak na zdjęciu otwartej puszki powyżej. Reakcja Maillarda to hasłowy opis, szczegółowy dla mleka to będzie pewnie ze 100 stron. No przecież się karmelizuje sam, tylko że w zawiesinie białkowo-tłuszczowej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Bardzo głodny nie byłem, to wypróbowałem mojego drinka na ciepłą porę roku, jak żreć się nie chce: Do miksera: -9 żółtek -300ml śmietanki 36% -czubata łyżka cukru. Bzyk, bzyk i 1000 kilokalorii siedzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Trzainacy
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 1044
|
Bardzo głodny nie byłem, to wypróbowałem mojego drinka na ciepłą porę roku, jak żreć się nie chce: Do miksera: -9 żółtek -300ml śmietanki 36% -czubata łyżka cukru. Bzyk, bzyk i 1000 kilokalorii siedzi. W/g Fitatu 1651 kalorii z tych artykułów powyżej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
No tak, zapomniałem dodać, że tylko kubek tego wypiłem. Kiedyś liczyłem dla 8 żółtek, 250ml śmietanki 30% i łyżki cukru, to właśnie koło tysiąca wychodziło. Dobry sposób dla niejadków.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26795
|
Perfekt, bo w ogóle w żołądku się czegoś takiego nie odczuwa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Zależy na jakiej diecie się jest.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
Na wege, po czymś takim od razu każdego przeczyści i też mają pustkę w żołądku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
To samo na diecie wymiatam wszystko bo lubię, też tylko żreć się chce.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26795
|
Górą wyjdzie raczej niż dolem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|