forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-29, 19:23:03

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
669846 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Sniadanie
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 466 467 468 469 470 [471] 472 473 474 475 476 ... 504 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Sniadanie  (Przeczytany 3174674 razy)
vvv
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9400 : 2020-05-27, 12:30:57 »

Akurat taki przykład wybrałeś, to się nazywa cherry picking czy jakoś tak. Wink
http://smgostyn.pl/pl/produkty/18-mleka-zageszczone-slodzone/86-kajmak-o-smaku-waniliowym-masa-gotowa

z wnioskowanego linka:
Cytuj
Główne składniki: odparowane mleko, sacharoza, 7,2% tłuszczu, wanilia premiks

główne = oprócz tego może być wszystko
premiks = strach wnikać

 Mr. Green Wink
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9401 : 2020-05-27, 15:35:03 »

A to se gotuj 3 godziny. Very Happy
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9402 : 2020-05-27, 16:53:57 »

??? Przewlekłą termizacją scukrzona kazeina ???
to już bym wolał zjeść kolbę kukurydzy prosto z łodygi
lub w połowie zwęglonego ziemniaka prosto z ogniska
Zapisane
admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 26795


WWW
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9403 : 2020-05-27, 17:18:12 »

O scukrzeniu celulozy, czy innych cukrów złożonych słyszałem, ale o scukrzeniu białka pod wpływem podgrzewania?  Rolling Eyes
No nie wiem.   Confused
Zapisane

vvv
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9404 : 2020-05-27, 17:41:11 »

Problem w tym, że "krówki" są zjawiskiem Polskim,
ciężko znaleźć po angielsku dokładny opis procesu
co przez 3 godziny zamienia mleko z cukrem w klajster do żył.

Jak zwał jak zwał, proces jest zjawiskowy
i może zniechęcić obserwatora do przewlekłej termizacji innych potraw także.

Cool
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9405 : 2020-05-27, 18:13:46 »

Angole mają swoje fudge. Cool
Prawie to samo.
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9406 : 2020-05-27, 18:14:46 »

no to taki ogólny trop ...
zwłaszcza na ciepło
zasadowy z natury cukier reaguje z kwasowymi z natury aminokwasami
i powstaje całe spektrum wynaturzeń.

https://i.postimg.cc/dwjFPqW8/mr.png?dl=1


Mr. Green Wink
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9407 : 2020-05-27, 18:18:26 »

To zwykła karmelizacja. Very Happy
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9408 : 2020-05-27, 18:22:55 »

Cukier się karmelizuje sam bez białka,
bierzesz cukier do rondelka, podgrzewasz i karmelizujesz,
jak dodasz białka to powstaje całe spektrum osobliwości już przy 100oC
jak na zdjęciu otwartej puszki powyżej.

Reakcja Maillarda to hasłowy opis,
szczegółowy dla mleka to będzie pewnie ze 100 stron.
 Cool
Zapisane
admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 26795


WWW
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9409 : 2020-05-27, 19:09:27 »

 Shocked
Ale to jest całkowicie niezrozumiałe przecież!  Confused
Krówka to krówka, a nie jakieś "karmele"... Wink
Zapisane

Jarek
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9410 : 2020-05-27, 19:52:00 »

Podejrzewam, że chodzi o to, żeby nie było zrozumiałe.
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9411 : 2020-05-27, 20:04:27 »

Cukier się karmelizuje sam bez białka,
bierzesz cukier do rondelka, podgrzewasz i karmelizujesz,
jak dodasz białka to powstaje całe spektrum osobliwości już przy 100oC
jak na zdjęciu otwartej puszki powyżej.

Reakcja Maillarda to hasłowy opis,
szczegółowy dla mleka to będzie pewnie ze 100 stron.
 Cool
No przecież się karmelizuje sam, tylko że w zawiesinie białkowo-tłuszczowej. Very Happy
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9412 : 2020-05-29, 09:40:49 »

Bardzo głodny nie byłem, to wypróbowałem mojego drinka na ciepłą porę roku, jak żreć się nie chce:
Do miksera:
-9 żółtek
-300ml śmietanki 36%
-czubata łyżka cukru.
Bzyk, bzyk i 1000 kilokalorii siedzi. Wink
Zapisane
Trzainacy
Jr. Member
**
Pe: Mczyzna
wiadomoci: 1044


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9413 : 2020-05-29, 12:11:46 »

Bardzo głodny nie byłem, to wypróbowałem mojego drinka na ciepłą porę roku, jak żreć się nie chce:
Do miksera:
-9 żółtek
-300ml śmietanki 36%
-czubata łyżka cukru.
Bzyk, bzyk i 1000 kilokalorii siedzi. Wink
W/g Fitatu 1651 kalorii z tych artykułów powyżej.
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9414 : 2020-05-29, 12:34:20 »

No tak, zapomniałem dodać, że tylko kubek tego wypiłem.
Kiedyś liczyłem dla 8 żółtek, 250ml śmietanki 30% i łyżki cukru, to właśnie koło tysiąca wychodziło.
Dobry sposób dla niejadków. Very Happy
Zapisane
admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 26795


WWW
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9415 : 2020-05-29, 14:53:19 »

Perfekt, bo w ogóle w żołądku się czegoś takiego nie odczuwa.  Cool
Zapisane

Jarek
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9416 : 2020-05-29, 15:59:02 »

Zależy na jakiej diecie się jest. Laughing
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57217


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9417 : 2020-05-29, 16:03:25 »

Na wege, po czymś takim od razu każdego przeczyści i też mają pustkę w żołądku. Wink
Zapisane
Jarek
Go


Email
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9418 : 2020-05-29, 16:48:27 »

To samo na diecie wymiatam wszystko bo lubię, też tylko żreć się chce.
Zapisane
admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 26795


WWW
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9419 : 2020-05-29, 16:48:58 »

Górą wyjdzie raczej niż dolem. Wink
Zapisane

Strony: 1 ... 466 467 468 469 470 [471] 472 473 474 475 476 ... 504 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.074 sekund z 20 zapytaniami.