|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26752
|
U mnie 3,5 roczny wnuczek wychowywany był na zasadzie co mu wpadnie z rana w rękę to zje. Oczywiście same węglowodany mu wpadały. Teraz od miesiąca mieszka u mnie i gdy nie ma dostępu do słodyczy, to potrafi upomnieć się o jajko albo omleta specjalnego. Może zakodują się mu dobre nawyki żywieniowe, córki vege ale obowiązkowo od jakiegoś czasu jedzą jaja.
Brawo, dla "Dziadka"... Dziękuję ale czym sobie zasłużyłem na brawa i czemu w cudzysłowiu dziadek ? stary już jestem Brawo za naprowadzenie wnuczka na optymalną (przynajmniej zdrowszą niż dotychczas) drogę żywieniową. A Dziadek w cudzysłowie, gdyż tak może zwracać się do Ciebie tylko wnuczek, a my tutaj na Forum jesteśmy raczej na Ty. Zgadza się? Mogłam napisać - Brawo dla Marka... Trzeba rozważnie dobierać słowa, które się pisze! Bo później się okazuje dla przykładu, że "Doktor każe 30g"...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
No właśnie, różnie to może być... Ale przynajmniej jest "winny"...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
"To nie ja, to on..."
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Typowe, mało kto ma cohones aby przyznać się do błędu.
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Strach przed prawdą
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Placki z twarogu, jaj i mąki migdałowej na smalcu, do tego śmietanka 36% z Piątnicy, taka gęsta i Nutella na wierzch. Uff, podjadłem.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Na bogato...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Właśnie wcale tak bogato nie wychodzi, bo dużo nie idzie tego zjeść.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Jak większości optymalnych dań...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
E-471 ponoć uczula, a nawet powoduje zespół jelita szczelnego!
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Znowu jakiegoś rakotwora sobie znaleźli?
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Normalnie jest to niewchłanialne, ale wiadomo to? Usilnie usiłowali coś na karagen znaleźć, ale się nie udało, tylko jednemu usta spuchły, a u drugiego próbowali połączyć raka śluzówki jelita ze spożyciem karagenu, ale nie wyszło. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=E-471 - tu zaledwie 6 artykułów...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Ale powszechne mniemanie o szkodliwości E-coś tam, szczególnie w tłuszczach zwierzęcych jest pozytywne, bo zniechęcające do zakupu... Lepiej nowalijki pełne "minerałów" i "witamin" kupować pod 5*wio, bo tam żadnego E- nie ma!
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Nie w tym miejscu, co trzeba, się szuka szkodliwości pożywienia.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Miało być śniadanie. Dzisiaj "łyszczaki": -mascarpone 200g -4 jaja - duże opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru. Wszystko zmieszane i kładzione łyżką na gorące masło. Malutkie te placuszki zjedliśmy z dżemem truskawkowym od mamusi. Ja popiłem dodatkowo śmietanką.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Śniadanko "deserowe"...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Właśnie to jest piękne, że w zasadzie można jeść wyłącznie na słodko i jednocześnie pełnowartościowo.
|
|
|
|
|
|
|
MarekS
Go
|
Miało być śniadanie. Dzisiaj "łyszczaki": -mascarpone 200g -4 jaja - duże opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru. Wszystko zmieszane i kładzione łyżką na gorące masło. Malutkie te placuszki zjedliśmy z dżemem truskawkowym od mamusi. Ja popiłem dodatkowo śmietanką. Całe jaja dałeś czy żółtka ?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Całe jaja, jak dzieci ze mną jedzą, to daję całe, więcej białka.
|
|
|
|
|
|
|
|