forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, GoŠ. Zaloguj siŕ, lub zarejestruj proszŕ.
2020-05-28, 02:47:12

Zaloguj siŕ podaj▒c nazwŕ u┐ytkownika, has│o i d│ugoŠ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno g┼éodzi─ç si─Ö ani po┼Ťci─ç.
579774 wiadomoÂci w 4036 w▒tkach; wys│ane przez 38 u┐ytkownikˇw
Najnowszy u┐ytkownik: Maokai
* Strona g│ˇwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siŕ Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Dzia┼éy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Sniadanie
« poprzedni nastŕpny »
Strony: 1 ... 466 467 468 469 470 [471] Do do│u Drukuj
Autor W▒tek: Sniadanie  (Przeczytany 1471126 razy)
vvv
Full Member
***
wiadomoÂci: 11240


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9400 : 2020-05-27, 12:30:57 »

Akurat taki przyk┼éad wybra┼ée┼Ť, to si─Ö nazywa cherry picking czy jako┼Ť tak. Wink
http://smgostyn.pl/pl/produkty/18-mleka-zageszczone-slodzone/86-kajmak-o-smaku-waniliowym-masa-gotowa

z wnioskowanego linka:
Cytuj
Główne składniki: odparowane mleko, sacharoza, 7,2% tłuszczu, wanilia premiks

główne = oprócz tego może być wszystko
premiks = strach wnika─ç

 Mr. Green Wink
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoÂci: 36432


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9401 : 2020-05-27, 15:35:03 »

A to se gotuj 3 godziny. Very Happy
Zapisane
vvv
Full Member
***
wiadomoÂci: 11240


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9402 : 2020-05-27, 16:53:57 »

??? Przewlek┼é─ů termizacj─ů scukrzona kazeina ???
to ju┼╝ bym wola┼é zje┼Ť─ç kolb─Ö kukurydzy prosto z ┼éodygi
lub w połowie zwęglonego ziemniaka prosto z ogniska
Zapisane
admin
Administrator
Jr. Member
*
wiadomoÂci: 1607


WWW
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9403 : 2020-05-27, 17:18:12 »

O scukrzeniu celulozy, czy innych cukr├│w z┼éo┼╝onych s┼éysza┼éem, ale o scukrzeniu bia┼éka pod wp┼éywem podgrzewania?  Rolling Eyes
No nie wiem.   Confused
Zapisane

vvv
Full Member
***
wiadomoÂci: 11240


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9404 : 2020-05-27, 17:41:11 »

Problem w tym, ┼╝e "kr├│wki" s─ů zjawiskiem Polskim,
ciężko znaleźć po angielsku dokładny opis procesu
co przez 3 godziny zamienia mleko z cukrem w klajster do żył.

Jak zwał jak zwał, proces jest zjawiskowy
i może zniechęcić obserwatora do przewlekłej termizacji innych potraw także.

Cool
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoÂci: 36432


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9405 : 2020-05-27, 18:13:46 »

Angole maj─ů swoje fudge. Cool
Prawie to samo.
Zapisane
vvv
Full Member
***
wiadomoÂci: 11240


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9406 : 2020-05-27, 18:14:46 »

no to taki og├│lny trop ...
zwłaszcza na ciepło
zasadowy z natury cukier reaguje z kwasowymi z natury aminokwasami
i powstaje całe spektrum wynaturzeń.

https://i.postimg.cc/dwjFPqW8/mr.png?dl=1


Mr. Green Wink
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoÂci: 36432


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9407 : 2020-05-27, 18:18:26 »

To zwykła karmelizacja. Very Happy
Zapisane
vvv
Full Member
***
wiadomoÂci: 11240


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9408 : 2020-05-27, 18:22:55 »

Cukier się karmelizuje sam bez białka,
bierzesz cukier do rondelka, podgrzewasz i karmelizujesz,
jak dodasz bia┼éka to powstaje ca┼ée spektrum osobliwo┼Ťci ju┼╝ przy 100oC
jak na zdj─Öciu otwartej puszki powy┼╝ej.

Reakcja Maillarda to hasłowy opis,
szczegółowy dla mleka to będzie pewnie ze 100 stron.
 Cool
Zapisane
admin
Administrator
Jr. Member
*
wiadomoÂci: 1607


WWW
Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9409 : 2020-05-27, 19:09:27 »

 Shocked
Ale to jest ca┼ékowicie niezrozumia┼ée przecie┼╝!  Confused
Kr├│wka to kr├│wka, a nie jakie┼Ť "karmele"... Wink
Zapisane

Jarek
Full Member
***
wiadomoÂci: 13846


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9410 : 2020-05-27, 19:52:00 »

Podejrzewam, że chodzi o to, żeby nie było zrozumiałe.
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoÂci: 36432


Odp: Sniadanie
« Odpowiedz #9411 : 2020-05-27, 20:04:27 »

Cukier się karmelizuje sam bez białka,
bierzesz cukier do rondelka, podgrzewasz i karmelizujesz,
jak dodasz bia┼éka to powstaje ca┼ée spektrum osobliwo┼Ťci ju┼╝ przy 100oC
jak na zdj─Öciu otwartej puszki powy┼╝ej.

Reakcja Maillarda to hasłowy opis,
szczegółowy dla mleka to będzie pewnie ze 100 stron.
 Cool
No przecież się karmelizuje sam, tylko że w zawiesinie białkowo-tłuszczowej. Very Happy
Zapisane
Strony: 1 ... 466 467 468 469 470 [471] Do gˇry Drukuj 
« poprzedni nastŕpny »
Skocz do:  

Dzia│a na MySQL Dzia│a na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia│aj▒ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze┐one.
Prawid│owy XHTML 1.0! Prawid│owy CSS!
Strona wygenerowana w 0.193 sekund z 20 zapytaniami.