Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Mam w zamrażalniku gęsinę, ale u nas musi być "obowiązkowo" na niej brukiew ugotowana. Wiem, wiem...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Mam w zamrażalniku gęsinę, ale u nas musi być "obowiązkowo" na niej brukiew ugotowana. Wiem, wiem... K....! Brukiew jecie?!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Aż uszy się nam trzęsą... Synowa już się dopytuje, kiedy ta brukiew będzie... Mąż mój się tylko pierwszego roku poi ślubie dziwił, że brukiew jemy, bo oni tylko krowom ją dawali, a w drugim roku już o tą brukiew sam się upominał.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Aż uszy się nam trzęsą... Synowa już się dopytuje, kiedy ta brukiew będzie... Mąż mój się tylko pierwszego roku poi ślubie dziwił, że brukiew jemy, bo oni tylko krowom ją dawali, a w drugim roku już o tą brukiew sam się upominał. Mi z wojną się kojarzą, chyba nigdy nie jadłem...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Na Kaszubach to jest przysmak regionalny, ale musi być pokrojona w cienkie paski i gotowana na gęsinie. Z majerankiem.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Na Kaszubach to jest przysmak regionalny, ale musi być pokrojona w cienkie paski i gotowana na gęsinie. Z majerankiem. Znaczy brukiew jest w sprzedaży na warzywach? Tu nie ma
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tutaj jest w każdym warzywniaku. Najlepsza jest po pierwszym mrozie - traci goryczkę. Chyba w żadnym innym rejonie Polski jej nie jedzą... Pewnie Kaszubi największą biedę mieli... Teraz już brukiew z biedą się nie kojarzy, bo każdego na gęsinę nie stać... Z biedy to pewnie surową jedli...
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
W końcu to jarzyna Pewnie każdy region ma zboczenia. Jedni dziadkowie jedli olszówki, grzyby uważane za półtrujące. Drudzy fasolę gotowaną na mleku na słodko
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
O jedzeniu brukwi dowiedziałem się pierwszy raz tutaj, ale wziąłem to na karb mojego dyletanctwa w dziedzinie dietetyki.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Gęsina na św. Marcina.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A gdzie i u kogo tę stylową "drwinę" masz?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
W radiu leci...
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Wczoraj ogladalem program na "kuchni", gdzie dwoch wloskich kucharzy odwiedzalo wioski w Alpach wloskich. Tam zamiast maki pszennej urzywaja make z kasztanow, jedza duzo sera, masla i suszonego miesa wolowego. Jedza tez duzo grzybow albo inaczej, jedza wszystko to co zimia im daje ale weglowodanow jedza malo. Jak to gorale, serm smietana i troche spirytusu
|
|
|
|
|
|
|
|
|