forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2018-06-22, 01:28:37

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
523973 wiadomoci w 3962 wtkach; wysane przez 63 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Panama6
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Wędliny własnego wyrobu
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 4 5 6 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Wędliny własnego wyrobu  (Przeczytany 21947 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 48225


Wędliny własnego wyrobu
« : 2014-12-16, 18:15:01 »

Zapisane

admin
Administrator
Jr. Member
*
wiadomoci: 3578

[email protected]


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #1 : 2014-12-16, 18:20:12 »

Ale od rzeźnika lepiej smakuje...  Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 48225


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #2 : 2014-12-16, 18:41:28 »

Mnie od masarza, czy masażysty...jakoś tak Cool Laughing
Zapisane

admin
Administrator
Jr. Member
*
wiadomoci: 3578

[email protected]


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #3 : 2014-12-16, 18:55:13 »

No, ale jakże tak niezdrowo, bez suplementów chemii spożywczej?  Rolling Eyes Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 48225


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #4 : 2014-12-16, 19:09:37 »

Dałam NaCl... Cool
Zapisane

Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 34473


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #5 : 2014-12-16, 19:28:41 »

Dałam NaCl... Cool
Jezus, jak zdrowiuśko! Shocked
Zapisane
admin
Administrator
Jr. Member
*
wiadomoci: 3578

[email protected]


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #6 : 2014-12-16, 20:38:24 »

Wędlina bez saletry amonowej to nie wędlina niestety.  Cool  Wink
Trzeba peklować, na kiełbasę w szczególności.  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 48225


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #7 : 2014-12-16, 20:46:17 »

Moi Teściowie dodawali do mięsa - przy wyrobie kiełbasy - saletry, aby ona była ładna, różowa. Ja nie daję, nie zależy mi na ładnym kolorze, tylko na tym, aby była ona jak najmniej "chemiczna".
Zapisane

admin
Administrator
Jr. Member
*
wiadomoci: 3578

[email protected]


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #8 : 2014-12-16, 20:52:44 »

A to trzeba pocukrzyć, będzie kolor mało chemiczny...  Laughing  Wink
Tak ze 3kg na tonę.  Cool
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 48225


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #9 : 2014-12-16, 21:25:33 »

Poważnie? Rolling Eyes
Zapisane

admin
Administrator
Jr. Member
*
wiadomoci: 3578

[email protected]


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #10 : 2014-12-16, 21:29:55 »

No może być 3,2kg, ale nie więcej!  Mr. Green
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 48225


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #11 : 2014-12-16, 21:32:48 »

 Idea Mr. Green
Zapisane

Teresa Stachurska
Sr. Member
****
wiadomoci: 16549


WWW
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #12 : 2014-12-16, 21:36:30 »

Ważyłaś gotową? Duże straty?
Zapisane
admin
Administrator
Jr. Member
*
wiadomoci: 3578

[email protected]


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #13 : 2014-12-16, 21:53:17 »

Oni chyba nawet jej nie parzą, tylko pieką w dymie, więc tak na moje oko z tej ilości mięsa - 14-15kg wyjdzie.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 48225


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #14 : 2014-12-16, 21:56:36 »


Ważyłaś gotową? Duże straty?

Teresa, nie gotowałam ich. Ale żeby podać ich B:T:W, to musiałabym je zważyć po wędzeniu. Zrobię to następnym razem (planujemy następną "produkcję" gdzieś tak na początku nowego roku;. Zważę chociaż jedno pęto przed i po wędzeniu.
Dzieciaki lubią ją smażoną na smalcu.
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 48225


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #15 : 2014-12-16, 21:58:10 »

Oni chyba nawet jej nie parzą, tylko pieką w dymie, więc tak na moje oko z tej ilości mięsa - 14-15kg wyjdzie.

Następnym razem zważę je i zobaczymy jakie masz oko... Rolling Eyes
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 48225


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #16 : 2014-12-16, 21:59:18 »

A dlaczego piszesz, że pieczemy w dymie, a nie wędzimy... Rolling Eyes
Zapisane

admin
Administrator
Jr. Member
*
wiadomoci: 3578

[email protected]


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #17 : 2014-12-16, 22:00:13 »

Następnym razem zważę je i zobaczymy jakie masz oko... Rolling Eyes

A to zależy od temperatury dymu, a nie od mojego oka.  Confused  Wink
Zapisane
admin
Administrator
Jr. Member
*
wiadomoci: 3578

[email protected]


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #18 : 2014-12-16, 22:00:52 »

A dlaczego piszesz, że pieczemy w dymie, a nie wędzimy... Rolling Eyes

Na podstawie obserwacji życia...  Cool  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 48225


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #19 : 2014-12-16, 22:01:45 »

Ważyłaś gotową? Duże straty?

Teresa, przeczytałam "gotowaną"...oj chyba śpiąca się robię... Cool
Zapisane

Strony: [1] 2 3 4 5 6 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.035 sekund z 19 zapytaniami.