forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-03-28, 13:56:25

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
658450 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Wędliny własnego wyrobu
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Wędliny własnego wyrobu  (Przeczytany 143153 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70130


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #40 : 2014-12-17, 07:24:43 »

Dużo łatwiej jest zrobić sobie białą kiełbasę. Nie trzeba wędzić... Very Happy
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #41 : 2014-12-17, 08:26:40 »

Kiełbasę lepiej kupić w sklepie, bo nic nie trzeba robić, nic nie trzeba wiedzieć, a nawet jak się wie źle, to i tak na kiełbasę to nie ma wpływu.  Very Happy  Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70130


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #42 : 2014-12-17, 08:28:33 »

...chyba, że na wyborczą... Rolling Eyes Cool
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #43 : 2014-12-17, 10:33:32 »

Dużo łatwiej jest zrobić sobie biał± kiełbasę. Nie trzeba wędzić... Very Happy


Jo Smile 
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70130


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #44 : 2014-12-17, 10:35:32 »

Przy mnie skaszubiałaś perzna... Cool Laughing
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #45 : 2014-12-17, 10:38:08 »

Jo jest mazurskie Smile 

Co znaczy perzna?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70130


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #46 : 2014-12-17, 11:20:49 »

...trochę... Cool
Zapisane

Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41529


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #47 : 2014-12-17, 11:22:56 »

A w necie nie znalazłem  Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70130


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #48 : 2014-12-17, 11:26:08 »

Perzna mało szukałeś... Cool
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #49 : 2014-12-17, 11:37:10 »

Jo Smile 

"Jo" jest kujawskie, pomorskie, śląskie i zewsząd, gdzie z Niemymi się gadało.  Cool
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #50 : 2014-12-17, 11:49:11 »

Dodane korzenie -  http://www.stachurska.eu/?p=2781 Smile 
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70130


Re: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #51 : 2017-12-04, 09:16:50 »

Tym razem zrobiliśmy szynkę, baleron i boczek. Mięso leżało 12 dni w zalewie z przyprawami i solą (w lodówce i codziennie było obracane do góry "dnem") potem wędzone 4 godziny i w dymie bez ognia zostawione na całą noc. Następnego dnia było parzone w wodzie (z przyprawami) o temperaturze 80 stopni.
Dużo mniej jest pracy z takimi wyrobami, niż z typowymi wędlinami.
Myślę, że bez wędzenia też by można było zrobić szynkę parzoną, boczek i baleron... Rolling Eyes
Szczerze: bardzo dobre. Very Happy

Zapisane

Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41529


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #52 : 2017-12-04, 09:36:26 »

Super! Very Happy
Ja mam dostęp do takich kilka razy w roku i mrożę i jemy naprzemiennie z komercyjnymi wędlinami i domową smażeninką.
Ale robić to mi się nie chce, aż takich różnic między dobrą sklepową i swojską wędliną to nie czuję... Confused
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #53 : 2017-12-04, 09:40:02 »

Przecież sklepowa smaczniejsza i zdrowsza...  Cool
Mają unijne peklosole i farbę wędzarniczą, a nie jakieś stare technologie na raka... Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70130


Re: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #54 : 2017-12-04, 09:41:42 »

 
Super! Very Happy
Ja mam dostęp do takich kilka razy w roku i mrożę i jemy naprzemiennie z komercyjnymi wędlinami i domową smażeninką.
Ale robić to mi się nie chce, aż takich różnic między dobrą sklepową i swojską wędliną to nie czuję... Confused

Laughing Ale przed chwilą przeczytałam ten opis produkcji szynki: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=1232.0
i postanowiłam częściej robić takie wyroby. Ja tego nie potrzebuję (mogę się obejść bez wędlin w ogóle), ale domownicy tak...
Chociaż takie wyroby i mnie przyciągają... Cool Syn mówił, że u nich Donar (pies labrador) chodził po mieszkaniu jak narkoman czując ten zapach... Laughing
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70130


Re: Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #55 : 2017-12-04, 09:42:34 »

Przecież sklepowa smaczniejsza i zdrowsza...  Cool
Mają unijne peklosole i farbę wędzarniczą, a nie jakieś stare technologie na raka... Wink

No... Cool Laughing
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #56 : 2017-12-04, 11:06:52 »

Reasumując, na zdjęciu wygląda to apetycznie, ale tylko nieliczni powąchają i spróbują...  Confused Wink
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55659


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #57 : 2017-12-04, 11:35:10 »

Zawsze możemy wbić do Reni na degustację, na pewno będzie szczęśliwa. Wink
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #58 : 2017-12-04, 11:41:14 »

Jasne, najlepiej bez zapowiedzi, aby więcej radości było. Wink
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55659


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #59 : 2017-12-04, 11:43:26 »

Im nas więcej tym weselej. Wink
Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.03 sekund z 19 zapytaniami.