forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 15:21:04

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Wędliny własnego wyrobu
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 9 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Wędliny własnego wyrobu  (Przeczytany 163233 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #20 : 2014-12-16, 22:03:50 »

A dlaczego piszesz, że pieczemy w dymie, a nie wędzimy... Rolling Eyes

Na podstawie obserwacji życia...  Cool  Very Happy

Według mnie to prawidłowo powinno się ją określić jako "surowo wędzona"...
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #21 : 2014-12-16, 22:05:43 »

A to już zależy od tego ile metrów jest palenisko od komory wędzarniczej.  Wink
Im dalej, tym surowiej, dlatego po wędzeniu kiełbasę się parzy, a nie gotuje.
Jak się parzy kiełbasę, to tak z 200tys. postów temu pisałem...  Cool
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #22 : 2014-12-16, 22:17:28 »

A po co jest to parzenie? Nie może być wędlina surowo wędzona? Moi Teściowie zawsze tak robili.
My mamy dużą odległość między wędzącymi się kiełbasami, a paleniskiem, tak aby one się nie popaliły, ani nie osmoliły.
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #23 : 2014-12-16, 22:20:11 »

To jest cienka kiełbasa i nie jest w środku surowa...
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #24 : 2014-12-16, 22:20:44 »

Uczyć nie będę, ale wujek może pomoże...  Cool  Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #25 : 2014-12-16, 22:21:48 »

Kupiłam przez internet ciemną gorczycę (w zwykłych sklepach jej nie mają). Do następnej porcji jej dodam...
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #26 : 2014-12-16, 22:22:16 »

Uczyć nie będę, ale wujek może pomoże...  Cool  Wink

Wujek Gugl?
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #27 : 2014-12-16, 22:23:23 »

Uczyć nie będę, ale wujek może pomoże...  Cool  Wink

Ciekawa jestem Cool czy w ogóle kiedyś sam robiłeś wędliny... Rolling Eyes Mr. Green
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #28 : 2014-12-16, 22:24:30 »

To jest cienka kiełbasa i nie jest w środku surowa...

Czyli pieczona w dymie...   Cool
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #29 : 2014-12-16, 22:26:44 »

Niech Ci będzie... Mr. Green
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #30 : 2014-12-16, 22:29:27 »

Uczyć nie będę, ale wujek może pomoże...  Cool  Wink

Ciekawa jestem Cool czy w ogóle kiedyś sam robiłeś wędliny... Rolling Eyes Mr. Green

Nie, nigdy nic w życiu nie robiłem, na niczym się nie znam...  Cool
To jest idealna wersja dla mnie.  Very Happy
Ale Ci tylko podpowiem, że na grubej siatce kręci się mięso wieprzowe dwa razy,  a wołowinę trzy razy na normalnym oczku, a później wyrabia dodając wody do odpowiedniej konsystencji, ale na takie fanaberie, to tylko praktyka pozwala.  Cool
Kiełbasę wędzi się w zimnym dymie, a parzy w wodzie o temperaturze nie wyższej niż 70oC, ale jak się chce odwalić to woda może mieć max 90oC, ale czas parzenia się skraca cztero-pięciokrotnie.  Cool
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #31 : 2014-12-16, 22:31:06 »

Trochę wody daliśmy, ale za mało. Nie denerwuj się przed spaniem... Mr. Green Laughing
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #32 : 2014-12-16, 22:33:08 »

No co Ty!  Shocked
Przecież to nie moja kiełbasa!  Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #33 : 2014-12-16, 22:33:43 »

 Laughing
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #34 : 2014-12-16, 22:35:11 »

Ale przyznaję - ładnie uwędzona.  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #35 : 2014-12-16, 22:35:52 »

Uczyć nie będę, ale wujek może pomoże...  Cool  Wink

Ciekawa jestem Cool czy w ogóle kiedyś sam robiłeś wędliny... Rolling Eyes Mr. Green

Nie, nigdy nic w życiu nie robiłem, na niczym się nie znam...  Cool
To jest idealna wersja dla mnie.  Very Happy
Ale Ci tylko podpowiem, że na grubej siatce kręci się mięso wieprzowe dwa razy,  a wołowinę trzy razy na normalnym oczku, a później wyrabia dodając wody do odpowiedniej konsystencji, ale na takie fanaberie, to tylko praktyka pozwala.  Cool
Kiełbasę wędzi się w zimnym dymie, a parzy w wodzie o temperaturze nie wyższej niż 70oC, ale jak się chce odwalić to woda może mieć max 90oC, ale czas parzenia się skraca cztero-pięciokrotnie.  Cool

Coś to parzenie mnie nie pociąga. Nie przepadam za parzonymi wędlinami...Lubię czuć ten wędzony smak... Very Happy
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #36 : 2014-12-16, 22:37:23 »

Ale przyznaję - ładnie uwędzona.  Very Happy

Dwie strony "walki", żeby w końcu dać jedną pozytywną opinię. Warto było... Cool Laughing
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #37 : 2014-12-16, 22:39:10 »

Ale tylko ta, co była dalej w wędzarni, bo ta z pierwszego planu jest przegrzana niestety.  Cool
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #38 : 2014-12-16, 22:42:34 »

Rzeczywiście, część z niej była taka suchsza (gorsza), a część bardziej wilgotna, tłuściejsza, mniej wysuszona - lepsza.
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Wędliny własnego wyrobu
« Odpowiedz #39 : 2014-12-16, 23:35:38 »

Jakby praktykować choć dzień w tygodniu przez kwartał, to potem możnaby już z wprawą nawet od czasu do czasu ekstra (czyli uzyskać zaplanowany efekt) kiełbasę zrobić?
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 9 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.039 sekund z 20 zapytaniami.