renia
|
Dużo łatwiej jest zrobić sobie białą kiełbasę. Nie trzeba wędzić...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Dużo łatwiej jest zrobić sobie biał± kiełbasę. Nie trzeba wędzić... Jo
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Jo jest mazurskie Co znaczy perzna?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...trochę...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A w necie nie znalazłem
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Perzna mało szukałeś...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Jo "Jo" jest kujawskie, pomorskie, śląskie i zewsząd, gdzie z Niemymi się gadało.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tym razem zrobiliśmy szynkę, baleron i boczek. Mięso leżało 12 dni w zalewie z przyprawami i solą (w lodówce i codziennie było obracane do góry "dnem") potem wędzone 4 godziny i w dymie bez ognia zostawione na całą noc. Następnego dnia było parzone w wodzie (z przyprawami) o temperaturze 80 stopni. Dużo mniej jest pracy z takimi wyrobami, niż z typowymi wędlinami. Myślę, że bez wędzenia też by można było zrobić szynkę parzoną, boczek i baleron... Szczerze: bardzo dobre.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Super! Ja mam dostęp do takich kilka razy w roku i mrożę i jemy naprzemiennie z komercyjnymi wędlinami i domową smażeninką. Ale robić to mi się nie chce, aż takich różnic między dobrą sklepową i swojską wędliną to nie czuję...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Przecież sklepowa smaczniejsza i zdrowsza... Mają unijne peklosole i farbę wędzarniczą, a nie jakieś stare technologie na raka...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Super! Ja mam dostęp do takich kilka razy w roku i mrożę i jemy naprzemiennie z komercyjnymi wędlinami i domową smażeninką. Ale robić to mi się nie chce, aż takich różnic między dobrą sklepową i swojską wędliną to nie czuję... Ale przed chwilą przeczytałam ten opis produkcji szynki: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=1232.0i postanowiłam częściej robić takie wyroby. Ja tego nie potrzebuję (mogę się obejść bez wędlin w ogóle), ale domownicy tak... Chociaż takie wyroby i mnie przyciągają... Syn mówił, że u nich Donar (pies labrador) chodził po mieszkaniu jak narkoman czując ten zapach...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Zawsze możemy wbić do Reni na degustację, na pewno będzie szczęśliwa.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Jasne, najlepiej bez zapowiedzi, aby więcej radości było.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Im nas więcej tym weselej.
|
|