forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-30, 11:16:25

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.
669859 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Bardzo tłusty twaróg
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Bardzo tłusty twaróg  (Przeczytany 24888 razy)
Teresa Stachurska
Go


Email
Bardzo tłusty twaróg
« : 2014-12-19, 17:08:55 »

Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Bardzo tłusty twaróg
« Odpowiedz #1 : 2014-12-19, 18:16:25 »

Mam wątpliwości odnośnie zawartości laktozy.
To znaczy, czy te 5% w serwatce to dla serwatki naturalnej czy przemysłowej?
W tradycyjnym twarogu większość laktozy jest przerobiona przez bakterie, w przemysłowym twaróg ma całą laktozę z mleka słodkiego.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Bardzo tłusty twaróg
« Odpowiedz #2 : 2014-12-19, 18:26:08 »

Też mam wątpliwość. Dopisałam sobie kiedyś do tabeli tę serwatkę z informacjami jak wyżej i nawet nie pamiętam skąd to info  pochodziło. Ale twaróg jest jak ta lala, rozpływający się w ustach. I trzeba było jakoś to co wyszło policzyć Smile  Przejeść się nim nie sposób.
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Bardzo tłusty twaróg
« Odpowiedz #3 : 2014-12-19, 20:47:12 »

 Laughing
Sporo tych wątpliwości. Laughing*
W sernik go! Laughing Laughing Laughing*
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Bardzo tłusty twaróg
« Odpowiedz #4 : 2014-12-19, 21:02:14 »

Nie chcę krytykować, ale po co to mleko?  Rolling Eyes
Przez to wychodzi owszem, ale rozcieńczone mlekiem mascarpone i serwatkę koniecznie odwirować przy większej produkcji, bo masło typu szwajcarskiego się z tego uzyska.  Very Happy
Półtora litra śmietanki i jazda...  Cool
Twaróg nie utrzyma więcej niż 45-50% tłuszczu. A jak się przegrzeje, to dużo mniej. Confused
A i zamiast soku z cytryny można dać stosownie kwasku cytrynowego.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72271


Odp: Bardzo tłusty twaróg
« Odpowiedz #5 : 2014-12-19, 21:07:46 »

...albo E330 ... Cool
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Bardzo tłusty twaróg
« Odpowiedz #6 : 2014-12-19, 21:08:59 »

O właśnie E330 się to fachowo nazywa.  Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Bardzo tłusty twaróg
« Odpowiedz #7 : 2014-12-19, 21:11:48 »

A już wiem jak to z tym mlekiem - tak jak do klarowania masła każą wody dolewać!  Shocked Wink
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Bardzo tłusty twaróg
« Odpowiedz #8 : 2014-12-19, 21:18:04 »

Nie chcę krytykować, ale po co to mleko?  Rolling Eyes
Przez to wychodzi owszem, ale rozcieńczone mlekiem mascarpone i serwatkę koniecznie odwirować przy większej produkcji, bo masło typu szwajcarskiego się z tego uzyska.  Very Happy
Półtora litra śmietany i jazda...  Cool
Twaróg nie utrzyma więcej niż 45-50% tłuszczu. A jak się przegrzeje, to dużo mniej. Confused
A i zamiast soku z cytryny można dać stosownie kwasku cytrynowego.

 Laughing
Znaczy co? Robota dla "gupiego". Wypraszam sobie i moi górale też. Laughing Laughing Laughing*
U "Jana" fajny twaróg śmietanowy komponują. Mazia ma ok. 16 punktów procentowych, nie "słodki" jak twarogi typu "włoskiego", choćby z Sierpca. Laughing*
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Bardzo tłusty twaróg
« Odpowiedz #9 : 2014-12-19, 21:24:40 »

Prościej będzie tym góralom zwykły twaróg ze śmietanką potaplać w blenderze - i procentów będzie więcej Radziu, a nie tylko jak w jabłcoku jakim  Confused Laughing
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Bardzo tłusty twaróg
« Odpowiedz #10 : 2014-12-19, 21:37:15 »

Prościej będzie tym góralom zwykły twaróg ze śmietanką potaplać - i procentów będzie więcej Radziu, a nie tylko jak w jabłcoku jakim  Confused Laughing

 Laughing
"Jana" nie jest w górach, ale w środzie. Wink Mr. Green Laughing*
U moich górali procentów jest o kilka punktów więcej, co oczywiście jest połową możliwości twarogu- doczytałem w Twoim poście. Laughing Laughing Laughing*
Dziabnąłem sobie w kolanko skrót myślowy, ale co tam, zrehabilituje się szybciej niż okieć. Laughing* Wink
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Bardzo tłusty twaróg
« Odpowiedz #11 : 2014-12-19, 21:56:43 »

A ten Tadeusz od Teresy, to czym się tak nawiedził?  Shocked  Laughing Laughing Laughing
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Bardzo tłusty twaróg
« Odpowiedz #12 : 2014-12-20, 08:47:22 »

 Laughing
U Teresy ... . Nie bywam, bowiem wiecznie "zarobiona jest". Wink Mr. Green Laughing*
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Bardzo tłusty twaróg
« Odpowiedz #13 : 2014-12-20, 08:50:14 »

A ten Tadeusz od Teresy, to czym się tak nawiedził?  Shocked  Laughing Laughing Laughing

Koniaczek dla zdrowotności?
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Bardzo tłusty twaróg
« Odpowiedz #14 : 2014-12-20, 10:11:17 »

serwatkę koniecznie odwirować przy większej produkcji,

Można z serwatki też ricottę zrobić, ale nie mam doświadczenia, bo nigdy nie robiłem...  Confused Cool
Do tego serwatka powinna być podpuszczkowa, a nie zakwaszana.  Very Happy
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Bardzo tłusty twaróg
« Odpowiedz #15 : 2014-12-20, 10:17:20 »

Temu Tadeuszowi taka "jazda" już się wcześniej przydarzyła i nie pomogła próba wyjaśnienia "problemu". Może nie wchodzi dwa razy do tej samej rzeki biorąc za nią wątek na blogu?
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Bardzo tłusty twaróg
« Odpowiedz #16 : 2014-12-21, 08:37:22 »

...albo E330 ... Cool

Ale po co? Cale wieki robi sie twarog tylko ogrzewajac mleko czy smietane ( co kto woli ) i zobaczcie jakia bryndze albo oscypki macie!!!
Ja tez robie domowy twrog tylko podgrzewajac mleko Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Bardzo tłusty twaróg
« Odpowiedz #17 : 2014-12-21, 08:43:05 »

No jak po co? Aby zakwasić, kwaśne zaś powoduje, że wapń przyłączając się do kazeiny wytrąca skrzep. Dlatego w każdej serowarni jest zawsze worek wapna, jakby były kłopoty.  Cool
A mleko, czy śmietanka o neutralnym pH (czyli tak zwane "słodkie") to najwyżej wykipią, a twarogu nie będzie...  Wink
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Bardzo tłusty twaróg
« Odpowiedz #18 : 2014-12-21, 10:10:52 »

 Laughing
U moich Górali ukwaszony twaróg odcieka już na ciepłym piecu ... kaflowym. Kompletny brak higieny, bakterie- dzikusy- mają do niego swobodny dostęp. Laughing*
Jednak ten sposób nie ma wiele wspólnego z przemysłem, znaczy, lepiej żeby jednak ludzie tego nie jedli. Laughing Laughing Laughing*
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Bardzo tłusty twaróg
« Odpowiedz #19 : 2014-12-21, 10:20:50 »

No pewnie, bo najbliższą okolicę mogą wytruć...  Wink Mr. Green
Zapisane
Strony: [1] 2 3 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.054 sekund z 20 zapytaniami.