Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Mam wątpliwości odnośnie zawartości laktozy. To znaczy, czy te 5% w serwatce to dla serwatki naturalnej czy przemysłowej? W tradycyjnym twarogu większość laktozy jest przerobiona przez bakterie, w przemysłowym twaróg ma całą laktozę z mleka słodkiego.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Też mam wątpliwość. Dopisałam sobie kiedyś do tabeli tę serwatkę z informacjami jak wyżej i nawet nie pamiętam skąd to info pochodziło. Ale twaróg jest jak ta lala, rozpływający się w ustach. I trzeba było jakoś to co wyszło policzyć Przejeść się nim nie sposób.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Sporo tych wątpliwości. * W sernik go! *
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie chcę krytykować, ale po co to mleko? Przez to wychodzi owszem, ale rozcieńczone mlekiem mascarpone i serwatkę koniecznie odwirować przy większej produkcji, bo masło typu szwajcarskiego się z tego uzyska. Półtora litra śmietanki i jazda... Twaróg nie utrzyma więcej niż 45-50% tłuszczu. A jak się przegrzeje, to dużo mniej. A i zamiast soku z cytryny można dać stosownie kwasku cytrynowego.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...albo E330 ...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
O właśnie E330 się to fachowo nazywa.
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Nie chcę krytykować, ale po co to mleko? Przez to wychodzi owszem, ale rozcieńczone mlekiem mascarpone i serwatkę koniecznie odwirować przy większej produkcji, bo masło typu szwajcarskiego się z tego uzyska. Półtora litra śmietany i jazda... Twaróg nie utrzyma więcej niż 45-50% tłuszczu. A jak się przegrzeje, to dużo mniej. A i zamiast soku z cytryny można dać stosownie kwasku cytrynowego. Znaczy co? Robota dla "gupiego". Wypraszam sobie i moi górale też. * U "Jana" fajny twaróg śmietanowy komponują. Mazia ma ok. 16 punktów procentowych, nie "słodki" jak twarogi typu "włoskiego", choćby z Sierpca. *
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Koniaczek dla zdrowotności?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
serwatkę koniecznie odwirować przy większej produkcji, Można z serwatki też ricottę zrobić, ale nie mam doświadczenia, bo nigdy nie robiłem... Do tego serwatka powinna być podpuszczkowa, a nie zakwaszana.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Temu Tadeuszowi taka "jazda" już się wcześniej przydarzyła i nie pomogła próba wyjaśnienia "problemu". Może nie wchodzi dwa razy do tej samej rzeki biorąc za nią wątek na blogu?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
...albo E330 ... Ale po co? Cale wieki robi sie twarog tylko ogrzewajac mleko czy smietane ( co kto woli ) i zobaczcie jakia bryndze albo oscypki macie!!! Ja tez robie domowy twrog tylko podgrzewajac mleko
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
No jak po co? Aby zakwasić, kwaśne zaś powoduje, że wapń przyłączając się do kazeiny wytrąca skrzep. Dlatego w każdej serowarni jest zawsze worek wapna, jakby były kłopoty. A mleko, czy śmietanka o neutralnym pH (czyli tak zwane "słodkie") to najwyżej wykipią, a twarogu nie będzie...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
U moich Górali ukwaszony twaróg odcieka już na ciepłym piecu ... kaflowym. Kompletny brak higieny, bakterie- dzikusy- mają do niego swobodny dostęp. * Jednak ten sposób nie ma wiele wspólnego z przemysłem, znaczy, lepiej żeby jednak ludzie tego nie jedli. *
|
|
|
|
|
|
|
|
|