Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Brak okresu/ miesiaczki (Przeczytany 19696 razy)
|
kasara1991
Go
|
Witam
Mam 23 lata, 164 wzrostu i waze 49 kg (schudlam od zeszlego roku ok. 6 kg). Generalnie jestem zdrowa i nie choruje. Przez ostani rok mialam duzo stresu w pracy, co spodowalo ze schudlam. Teraz jest ok. rok odkad mialam ostatnio okres. Bylam u ginekologa i powiedzial mi, ze to wcale nie nienormalnie nie miec przez taki dlugi czas okresu. Czasami czuje, ze moje jajniki moga byc troche opuchniete. Czy ktoras z kobiet przezyla to samo? Jakie sa konsekwencje/ co powinnam zrobic?
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Orientujesz sie ile jesz kcal? Czesto stres plus niewystarczjaca liczba kalorii sa przyczyna jw.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Doktor pisał, że u młodych kobiet przechodzących na DO miesiączka może ustąpić do czasu uzyskania pełnej dojrzałości (obecnie dziewczęta zbyt wcześnie dojrzewają). Moja siostra, kiedy strasznie się stresowała własnym rozwodem, straciła okres na rok czy coś koło tego... Jeśli jesteś nerwowa, mało jesz, dużo pracujesz, to bardzo prawdopodobna przyczyna... Biologia to nie matematyka, nieregularność miesiączek to nie jest wielkie halo, a organizm ogranicza straty energii, kiedy nie czas (z jego punktu widzenia) na rozmnażanie.
|
|
|
|
|
|
|
kasara1991
Go
|
Wlasnie. Malo jem (bo stracilam apetyt troche), i duzo pracuje. Kalorii nie licze, ale sniadanie wyglada okolo tak:
120 gr zoltka 80-100 gr masla 100 gr marchwi/ ogorka/ salatki jarzynowej 10 gr czekolady gorzkiej
Na obiad/ podwieczorek pare plastrow sera/ kielbaski. W dzien pare orzechow.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Prawidłowe (tu obfitsze i bardziej biologicznie wartościowe) jedzenie pozwoli na zmianę reakcji na stres, sytuacji hormonalnej i w efekcie wyheblowanie organizmu. Ale (o ile sytuacja mojej siostry może być pomocna) nie masz powodu do obaw, śmierć nie nadchodzi, jej gin też się tym nie przejął, kazał odpoczywać i jeść.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Doloz wiecej Ww,apetyt wroci,zaczniesz jesc wiecej BiT. Hormony powiiny sie unormowac. Wegle mozesz.dostarczac z placuszkow smietankowych lub omletow z maka ,dzemem lub do czasu powrotu apetytu troszku kisielu ala http://zapodaj.net/8fc9b408ac64d.jpg.html http://zapodaj.net/13d1bfd853761.jpg.html z masele do posilku Troche zoemniakow i warzyw oraz proporcjum tak 1:3:1-1.5 powinno pomoc Ci w walce ze stresem. Na stres w pracy najlepsza jest nowa praca,mniej stresujaca Bialeczko zoltka,twarog,watrobki,mieso etc wybie rz sobie co Ci smakuje,smakowalo zawsze. Na wojowniczy nastroj w pracy polecam polaczenie zoltek z miesem, zoltek z twarogiem. Same zoltka robia z drapiezcow ....
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
True Żółtka z mięsem lub wywarem.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Witam
Mam 23 lata, 164 wzrostu i waze 49 kg (schudlam od zeszlego roku ok. 6 kg). Generalnie jestem zdrowa i nie choruje. Przez ostani rok mialam duzo stresu w pracy, co spodowalo ze schudlam. Teraz jest ok. rok odkad mialam ostatnio okres. Bylam u ginekologa i powiedzial mi, ze to wcale nie nienormalnie nie miec przez taki dlugi czas okresu. Czasami czuje, ze moje jajniki moga byc troche opuchniete. Czy ktoras z kobiet przezyla to samo? Jakie sa konsekwencje/ co powinnam zrobic?
Za mało danych, ale nim zaczniesz stosować formułę 4-es (spróbuj spieprzyć sobie sama), to musisz odpowiedzieć sobie na kilka pytań, a pierwszym i podstawowym jest, czy masz popęd płciowy? Reszta jest zbyt intymna, abym z nimi publicznie wyjeżdżał... Wklep sobie w googla hasło: "wtórny brak miesiączki" lub "przyczyny wbm" i przeanalizuj swój przypadek. A później możesz również w googlu wklepać hasło: "naturalne metody przywrócenia miesiączki". I nie bądź bezradna licząc na cudzą pomoc, ale raczej zadbaj sama o własne zdrowie. Dziwny ten ginekolog, że najprostszą metodą zbycia - nie zapisał pigułek!
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
To przeca wszystko już było wyżej A choroby jajników czy inne to gin powinien wykluczyć...
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Ament
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Z innej beczki, ale rozumny powiąże, może nawet Molka da radę Jednym z głównych wskaźników zdrowia kobiety jest jej płodność. Do płodności potrzeba tłuszczu, szczególnie tego w okolicach bioder. Czy wiecie, że wiele zawodniczek dyscyplin sylwetkowych nie ma okresu? Czy takie coś jest zdrowe? http://www.fitblogerka.pl/2014/03/fit-nie-znaczy-zdrowe.html
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
"kasara1991" Abyś nie traciła czasu na zabobony, to wygoogluj sobie hasło: "amenorrhea secundaria". Jest sporo ciekawych .pdf-ów.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
W obozach koncentracyjnych się kobity rozmnażały, ale to inne kobiety były, dobry przedwojenny materiał
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
W obozach koncentracyjnych się kobity rozmnażały, ale to inne kobiety były, dobry przedwojenny materiał Oczywiście, z pewnością wszystkie.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|