zofijeczka
Jr. Member
 
Pe: 
wiadomoci: 1967
|
Tort ten ja nazywam "Tiramisu" - czy mi się wydaje że jest to taka tańsza wersja  ? Bardzo go lubimy, robi się go szybko, najwięcej czasu zajmuje schłodzenie. Może się zdarzyć że zacznie nam się trochę warzyć podgrzewana masa - nie trzeba się przejmować bo niebawem znów się połączy. Tak więc przepis jest "stabilny"  Podgrzewana masa smakuje jak budyń i ma taką konsystencję - oczywiście chodzi o rodzaj płynnego budyniu - nie tego pieczonego  Można robić przepis ten w tortownicy, ale równie dobrze i wygodnie wychodzi w pucharkach - dodatkową zaletą pucharków jest ich szybsze chłodzenie - oraz to, że gdy nie chce nam się czekać tak bardzo na schłodzenie to można jeść jak tylko biszkopty wchłoną trochę wilgoci.  widok po przekrojeniu:  zdjęcia robione komórką więc są takie trochę nieostre ale może kogoś zachęcą do wykonania swojej własnej wersji i wstawienia zdjęć?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Ciasto też chyba krojone komórką. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
zofijeczka
Jr. Member
 
Pe: 
wiadomoci: 1967
|
ponieważ porysowanie tortownice jest niedopuszczalne, a nie mam żadnego drewnianego. plastikowego noża do ciasta - kroję szpatułką drewnianą - taką jak do jajecznicy - stąd te "komórkowe" kształty - w sumie szerokość się zgadza 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Za tortami nie przepadam szczerze mowiac i nie widze wiekszego sensu w ich jedzeniu, z wyjatkiem tych zrobionych ze schabu, karkowki albo sledzi 
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Boczku zaś nie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Jr. Member
 
Pe: 
wiadomoci: 1967
|
ja dopiero na ŻO zaczęłam jeść torty  to taki dodatek uzupełniający cukry. zdjęcia są z marca 2012 ... jest to też metoda na upchanie dodatkowych żółtek  mąki jest 15g- robię to na pszennej - nie próbowałam z ziemniaczaną - ale chyba by się też udało? a zamiast biszkoptów można użyć sucharki z sernika optymalnego  a tak na prawdę to ja też wolę np zapiekankę ziemniaczano-boczkowo-żółtkową niż 'słodki' deser. Np. taką: http://babkawmrowkach.pl/zapiekanka/
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
Za tortami nie przepadam szczerze mowiac i nie widze wiekszego sensu w ich jedzeniu, z wyjatkiem tych zrobionych ze schabu, karkowki albo sledzi  Mam tak samo.  Dawniej ze wszystkich tortów najbardziej lubiłem kotleta schabowego, a teraz karkówkę. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Zyon
|
Boczku zaś nie?
No wiadomix, ze boczek tez 
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
A ja uwielbiam słodycze.  Najbardziej twaroźki ze śmietaną/śmietanką na słodko.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Jr. Member
 
Pe: 
wiadomoci: 1967
|
na słodko z serem to jedne z najbardziej ulubionych słodyczy - dlatego chyba jeżeli coś robię to najczęściej sernik  tym razem zrobiłam ze śliwkami  ew. jakieś orzechowy biszkopt - ale ja nie lubię więc jest tylko na specjalne życzenie więc taki twarożek na słodko nie będzie na mojej liście na końcu ale mimo wszystko: ze słodkich rzeczy to lubię cebulę najbardziej  I dziś jeszcze zapiekankę ziemniaczaną zrobię  - oczywiście z cebulą
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Jr. Member

wiadomoci: 615
toan@q4.pl
|
I dziś jeszcze zapiekankę ziemniaczaną zrobię  - oczywiście z cebulą Tak dla samej siebie, czy do podziału? 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Jr. Member
 
Pe: 
wiadomoci: 1967
|
I dziś jeszcze zapiekankę ziemniaczaną zrobię  - oczywiście z cebulą Tak dla samej siebie, czy do podziału?  Do podziału i pewnie będzie jej tak na 3 dni  - chyba że pójdzie na śniadanie i na obiad i na kolacje jak najdzie ochota 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Jr. Member

wiadomoci: 615
toan@q4.pl
|
I dobrze, tylko mnie się zawsze zapiekanką chce przejadać, dlatego unikam...  Z ketchupem ... 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Przy tematach o jedzeniu głodnieję...  Dobrze, że mamy różne wątki... 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Jr. Member

wiadomoci: 615
toan@q4.pl
|
Głodnemu przeważnie chleb na myśli... 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
...ze smalcem, aby było łoptymalnie... 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Jr. Member

wiadomoci: 615
toan@q4.pl
|
To się rozumie samo przez się.  Bo każda optymalna impreza musi być ze smalcem... 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|