zofijeczka
Go
|
Tort ten ja nazywam "Tiramisu" - czy mi się wydaje że jest to taka tańsza wersja ? Bardzo go lubimy, robi się go szybko, najwięcej czasu zajmuje schłodzenie. Może się zdarzyć że zacznie nam się trochę warzyć podgrzewana masa - nie trzeba się przejmować bo niebawem znów się połączy. Tak więc przepis jest "stabilny" Podgrzewana masa smakuje jak budyń i ma taką konsystencję - oczywiście chodzi o rodzaj płynnego budyniu - nie tego pieczonego Można robić przepis ten w tortownicy, ale równie dobrze i wygodnie wychodzi w pucharkach - dodatkową zaletą pucharków jest ich szybsze chłodzenie - oraz to, że gdy nie chce nam się czekać tak bardzo na schłodzenie to można jeść jak tylko biszkopty wchłoną trochę wilgoci. widok po przekrojeniu: zdjęcia robione komórką więc są takie trochę nieostre ale może kogoś zachęcą do wykonania swojej własnej wersji i wstawienia zdjęć?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ciasto też chyba krojone komórką.
|
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
ponieważ porysowanie tortownice jest niedopuszczalne, a nie mam żadnego drewnianego. plastikowego noża do ciasta - kroję szpatułką drewnianą - taką jak do jajecznicy - stąd te "komórkowe" kształty - w sumie szerokość się zgadza
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Za tortami nie przepadam szczerze mowiac i nie widze wiekszego sensu w ich jedzeniu, z wyjatkiem tych zrobionych ze schabu, karkowki albo sledzi
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Boczku zaś nie?
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
ja dopiero na ŻO zaczęłam jeść torty to taki dodatek uzupełniający cukry. zdjęcia są z marca 2012 ... jest to też metoda na upchanie dodatkowych żółtek mąki jest 15g- robię to na pszennej - nie próbowałam z ziemniaczaną - ale chyba by się też udało? a zamiast biszkoptów można użyć sucharki z sernika optymalnego a tak na prawdę to ja też wolę np zapiekankę ziemniaczano-boczkowo-żółtkową niż 'słodki' deser. Np. taką: http://babkawmrowkach.pl/zapiekanka/
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Za tortami nie przepadam szczerze mowiac i nie widze wiekszego sensu w ich jedzeniu, z wyjatkiem tych zrobionych ze schabu, karkowki albo sledzi Mam tak samo. Dawniej ze wszystkich tortów najbardziej lubiłem kotleta schabowego, a teraz karkówkę.
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Boczku zaś nie?
No wiadomix, ze boczek tez
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
A ja uwielbiam słodycze. Najbardziej twaroźki ze śmietaną/śmietanką na słodko.
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
na słodko z serem to jedne z najbardziej ulubionych słodyczy - dlatego chyba jeżeli coś robię to najczęściej sernik tym razem zrobiłam ze śliwkami ew. jakieś orzechowy biszkopt - ale ja nie lubię więc jest tylko na specjalne życzenie więc taki twarożek na słodko nie będzie na mojej liście na końcu ale mimo wszystko: ze słodkich rzeczy to lubię cebulę najbardziej I dziś jeszcze zapiekankę ziemniaczaną zrobię - oczywiście z cebulą
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
I dziś jeszcze zapiekankę ziemniaczaną zrobię - oczywiście z cebulą Tak dla samej siebie, czy do podziału?
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
I dziś jeszcze zapiekankę ziemniaczaną zrobię - oczywiście z cebulą Tak dla samej siebie, czy do podziału? Do podziału i pewnie będzie jej tak na 3 dni - chyba że pójdzie na śniadanie i na obiad i na kolacje jak najdzie ochota
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Przy tematach o jedzeniu głodnieję... Dobrze, że mamy różne wątki...
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Głodnemu przeważnie chleb na myśli...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...ze smalcem, aby było łoptymalnie...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
To się rozumie samo przez się. Bo każda optymalna impreza musi być ze smalcem...
|
|
|
|
|
|
|
|