forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-20, 15:48:04

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.
659910 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Faworki
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Faworki  (Przeczytany 19764 razy)
kasara1991
Go


Email
Faworki
« : 2015-02-15, 11:18:24 »

W ksiazce jest przepis na faworki:

100 gr maki
160 gr zoltek
lyzka spiritusu
500 gr smlacu do smazenia

BTW: 8,1:58:16,3

Gdy zarobilam wczoraj ciasto, jest bardzo klejace sie, wiec musialam dodac 40 gr maki. Czy ktos zna lepszy przepis albo wie jak zapobiec takiemu ciastu?
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Faworki
« Odpowiedz #1 : 2015-02-15, 11:22:34 »

Nie obraz sie. Jest wyjscie,nie robic!!!! Very Happy
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: Faworki
« Odpowiedz #2 : 2015-02-15, 11:35:34 »

My z córką robiliśmy na tłusty czwartek, bo chrust lepszy od pączków. Cool
Ale zwykłe, czyli 5 żółtek, 1/4 kostki masła, kilka łyżek śmietany, spirytus i tyle mąki, by ciasto było ciastem.
Wyszły pyszne z migdałowym cukrem pudrem.
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Faworki
« Odpowiedz #3 : 2015-02-15, 11:41:10 »

Ahuu ,znaczy na zdrowie i smacznego Smile
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: Faworki
« Odpowiedz #4 : 2015-02-15, 11:44:45 »

Kilka razy w roku można zgrzeszyć zbożami. Very Happy
Staram bez drożdży tylko...
Byle nie w każdy weekend, jak u Mauro z Komodo. Wink
Albo codziennie, jak u "Optimal ugh"...
Zapisane
MariuszM
Go


Email
Odp: Faworki
« Odpowiedz #5 : 2015-02-15, 11:46:28 »

Synu ,maka bez glutenu nie grzeszysz Wink
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: Faworki
« Odpowiedz #6 : 2015-02-15, 11:49:32 »

Mąka bez glutenu?
A co to za wymysł?!
Pewno jeszcze kawa bez kofeiny na popitkę?! Wink
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Faworki
« Odpowiedz #7 : 2015-02-16, 08:54:39 »

Gdy zarobilam wczoraj ciasto, jest bardzo klejace sie, wiec musialam dodac 40 gr maki.

Ciekawe, bo moja żona podaje cyt.: "Jeśli jest zbyt twarde, dodać jeszcze 1 lub 2 żółtka."
A skoro tak podaje moja żona, to znaczy, że coś sknociłaś i tyle. Cool
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25514

pindżar ryskow wyszy


Odp: Faworki
« Odpowiedz #8 : 2015-02-16, 08:56:48 »

Mąka bez glutenu?
A co to za wymysł?!
Pewno jeszcze kawa bez kofeiny na popitkę?! Wink

Toz to jak wodka bez procentow!  Shocked Confused
Zapisane

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: Faworki
« Odpowiedz #9 : 2015-02-16, 09:47:44 »

Gdy zarobilam wczoraj ciasto, jest bardzo klejace sie, wiec musialam dodac 40 gr maki.

Ciekawe, bo moja żona podaje cyt.: "Jeśli jest zbyt twarde, dodać jeszcze 1 lub 2 żółtka."
A skoro tak podaje moja żona, to znaczy, że coś sknociłaś i tyle. Cool
Twarde=klejące? Confused
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Faworki
« Odpowiedz #10 : 2015-02-16, 10:27:46 »

Już się podobno robią... Very Happy
Tak dla pewności. Cool
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Faworki
« Odpowiedz #11 : 2015-02-16, 14:57:03 »

Podobno wyszły, ale na szczegóły musimy poczekać... Very Happy
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55834


Odp: Faworki
« Odpowiedz #12 : 2015-02-16, 18:05:22 »

No ale jak na odległość organoleptycznie sprawdzić, na wiarę?  Shocked Wink  Mr. Green
Zapisane
zofijeczka
Go


Email
Odp: Faworki
« Odpowiedz #13 : 2015-02-16, 18:12:42 »

http://babkawmrowkach.pl/543-faworki/
proszę bardzo są zdjęcia !
pierwsze przedstawia już prawie nie klejącą masę.

Jednym słowem trzeba dodać do przepisu jeszcze szczyptę cierpliwości i wiary (!)  że wyjdzie.

To jest moje drugie podejście i również udane do faworków których tak w ogóle to nie znoszę jeść.
Znajcie poświęcenie.

Specjalnie dla Was 1 faworek. Smile
Z reszty wywałkowałam okrągłe placki

Dodam je do przepisów - choć zdjęcia nie są niesamowite - ale się śpieszyłam i ciemno było
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Faworki
« Odpowiedz #14 : 2015-02-16, 18:20:43 »

Masz Zosiu u mnie dług, ale taki nieduży! Wink
Dziękuję, bardzo dziękuję. Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Faworki
« Odpowiedz #15 : 2015-02-16, 18:21:51 »

No ale jak na odległość organoleptycznie sprawdzić, na wiarę?  Shocked Wink  Mr. Green

Ale chyba się nie zmarnują, choć nielubiane... Wink Laughing
Zapisane
zofijeczka
Go


Email
Odp: Faworki
« Odpowiedz #16 : 2015-02-16, 18:29:19 »

planuję na nich śmierdzących serów poukładać jakiś sos to się zje.
Zrobiłam z połowy porcji przepisu - pamiętając jak długo je jadłam ostatnio. a tak wyszedł 1 faworek, z 10 paseczków i 2 placki.

Very Happy

Na początku jak zaczęło mi się ciasto kleić chciałam zwątpić... ale napisałam maila, wróciłam, pougniatałam, znowu przerwa. Zaczęłam ugniatać mniejszymi partiami i zaczęło się wszystko ładnie łączyć.
Jak to wikipedia mówi:
"Podczas wyrabiania ciasta z mąki, zawarty w niej gluten w wyniku sieciowania tworzy z wodą strukturę przestrzenną nadającą ciastu ciągliwą konsystencję"

Czyli wszystko o czas się rozbija.
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Faworki
« Odpowiedz #17 : 2015-02-16, 18:58:14 »

Krzysiek lubił śmierdzące serki na ciepło na plackach serowo-jajecznych (na ledwie ciepłym maśle kładzie się placek, nakłada na niego plasterki tych śmiedzielków z Turka, przykrywa pokrywką i czeka aż się rozpłyną po placku), ale na szczęście już mu przeszło! Very Happy
Tylko śmierdzące kiełbaski jeszcze mu nie przeszły. Cool
Zapisane
zofijeczka
Go


Email
Odp: Faworki
« Odpowiedz #18 : 2015-02-16, 19:00:52 »

Smile a ja mam właśnie taki wybitnie jadący serek. I chyba się idealnie połączy - tylko na masło muszę poczekać i cebulę !
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Faworki
« Odpowiedz #19 : 2015-02-16, 19:38:53 »

Masło się robi, cebula rośnie? Smile 
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.031 sekund z 19 zapytaniami.