kasara1991
Go
|
W ksiazce jest przepis na faworki:
100 gr maki 160 gr zoltek lyzka spiritusu 500 gr smlacu do smazenia
BTW: 8,1:58:16,3
Gdy zarobilam wczoraj ciasto, jest bardzo klejace sie, wiec musialam dodac 40 gr maki. Czy ktos zna lepszy przepis albo wie jak zapobiec takiemu ciastu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Nie obraz sie. Jest wyjscie,nie robic!!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
My z córką robiliśmy na tłusty czwartek, bo chrust lepszy od pączków. Ale zwykłe, czyli 5 żółtek, 1/4 kostki masła, kilka łyżek śmietany, spirytus i tyle mąki, by ciasto było ciastem. Wyszły pyszne z migdałowym cukrem pudrem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Ahuu ,znaczy na zdrowie i smacznego
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Kilka razy w roku można zgrzeszyć zbożami. Staram bez drożdży tylko... Byle nie w każdy weekend, jak u Mauro z Komodo. Albo codziennie, jak u "Optimal ugh"...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Synu ,maka bez glutenu nie grzeszysz
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Mąka bez glutenu? A co to za wymysł?! Pewno jeszcze kawa bez kofeiny na popitkę?!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Gdy zarobilam wczoraj ciasto, jest bardzo klejace sie, wiec musialam dodac 40 gr maki.
Ciekawe, bo moja żona podaje cyt.: "Jeśli jest zbyt twarde, dodać jeszcze 1 lub 2 żółtka." A skoro tak podaje moja żona, to znaczy, że coś sknociłaś i tyle.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Mąka bez glutenu? A co to za wymysł?! Pewno jeszcze kawa bez kofeiny na popitkę?! Toz to jak wodka bez procentow!
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Gdy zarobilam wczoraj ciasto, jest bardzo klejace sie, wiec musialam dodac 40 gr maki.
Ciekawe, bo moja żona podaje cyt.: "Jeśli jest zbyt twarde, dodać jeszcze 1 lub 2 żółtka." A skoro tak podaje moja żona, to znaczy, że coś sknociłaś i tyle. Twarde=klejące?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Już się podobno robią... Tak dla pewności.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Podobno wyszły, ale na szczegóły musimy poczekać...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
http://babkawmrowkach.pl/543-faworki/proszę bardzo są zdjęcia ! pierwsze przedstawia już prawie nie klejącą masę. Jednym słowem trzeba dodać do przepisu jeszcze szczyptę cierpliwości i wiary (!) że wyjdzie. To jest moje drugie podejście i również udane do faworków których tak w ogóle to nie znoszę jeść. Znajcie poświęcenie. Specjalnie dla Was 1 faworek. Z reszty wywałkowałam okrągłe placki Dodam je do przepisów - choć zdjęcia nie są niesamowite - ale się śpieszyłam i ciemno było
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Masz Zosiu u mnie dług, ale taki nieduży! Dziękuję, bardzo dziękuję.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
planuję na nich śmierdzących serów poukładać jakiś sos to się zje. Zrobiłam z połowy porcji przepisu - pamiętając jak długo je jadłam ostatnio. a tak wyszedł 1 faworek, z 10 paseczków i 2 placki. Na początku jak zaczęło mi się ciasto kleić chciałam zwątpić... ale napisałam maila, wróciłam, pougniatałam, znowu przerwa. Zaczęłam ugniatać mniejszymi partiami i zaczęło się wszystko ładnie łączyć. Jak to wikipedia mówi: "Podczas wyrabiania ciasta z mąki, zawarty w niej gluten w wyniku sieciowania tworzy z wodą strukturę przestrzenną nadającą ciastu ciągliwą konsystencję" Czyli wszystko o czas się rozbija.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Krzysiek lubił śmierdzące serki na ciepło na plackach serowo-jajecznych (na ledwie ciepłym maśle kładzie się placek, nakłada na niego plasterki tych śmiedzielków z Turka, przykrywa pokrywką i czeka aż się rozpłyną po placku), ale na szczęście już mu przeszło! Tylko śmierdzące kiełbaski jeszcze mu nie przeszły.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
a ja mam właśnie taki wybitnie jadący serek. I chyba się idealnie połączy - tylko na masło muszę poczekać i cebulę !
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Masło się robi, cebula rośnie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|