adampio
Go
|
Skorki swinskie mozna stosowac zamiast makaronu do dan z jednego garnka ale mozna tez tak;
PRODUKTY:
Skórki wieprzowe 1 kg Marchew 2 szt. średniej wielkości Pietruszka 1 szt. większa Seler - średniej wielkości Jajka 4-5 szt. Zielony groszek 1 puszka (dla tych co lubią można jeszcze wziąć puszkę kukurydzy, ja nie daję ) Natka zielonej pietruszki 1/2 pęczka Czosnek 5-6 ząbków Pieprz ziarnisty kilka kilkanaście ziaren Pieprz mielony szczypta Ziele angielskie kilka ziaren Liść laurowy 2-3 szt. Gałka muszkatołowa utarta szczypta Majeranek i inne ulubione zioła. Przyprawa typu kucharek 1-2 łyżeczek wg. smaku Sól
WYKONANIE:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki lub ćwiartki. Skórki myjemy sprawdzamy czy nie mają szczeciny, w razie czego opalamy, wkładamy do ganka trochę solimy i gotujemy do momentu, aż się rozgotują. Skórki odcedzamy studzimy i mielimy przez maszynkę o drobnych oczkach. Do wywaru pozostałego po skórkach wkładamy umyte i obrane: marchew, pietruszka i seler. Uzupełniamy trochę wodą, dodajemy pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawę typu kucharek i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa kroimy w plasterki. Wywar cedzimy przez sitko i do gorącego wywaru dodajemy zmielone skórki, przyprawiamy utartym z solą czosnkiem pieprzem mielonym, gałką muszkatołową, majerankiem i ziołami ewentualnie solą, stawiamy na ogniu do zagotowania. Na dnie miseczek układamy: kawałki natki, jajka, warzywa pokrojone w plasterki, posypujemy groszkiem, zalewamy przestudzonym wywarem ze skórkami i zostawiamy do całkowitego stężenia. Zajadamy z grzybkami marynowanymi, chrzanem, musztardą lub octem lub z czym ktoś lubi.
Smacznego !
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
|
Ło jery, tyle tego że na caly rok starczy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Zmniejsz o polowe to bedzie tylko na pol roku
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
|
Ale roboty dużo
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
A pani od świńskich skórek nie ma?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
|
No nie ,to tak po Swińsku by było
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
|
Taki przepis na skórki ,to podrażnia centralny nerwowy ,wyzwala emocje.SMIETNIK EMOCJONALNY .Sory ale ocet musztarda to wyzwalacze
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Wyzwalacze? Czego? Co musztarda i ocet wyzwalaja? Bo co Marycha wyzwala to wiem ale ocet i musztarda ....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Histaminouwalniacze w ciągu Fibonacciego do rotacji?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
|
Wyzwalcz zachcianki emocjonalnej ,ale to trudne ,ale popracować warto
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
O matko strach sie bac, u mnie wyzwalaja jedynie poczucie smaku
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Jarek
|
Co to za smak , jak trzeba ocet chlać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Też tak myślałem, póki nie spróbowałem rozcieńczonego octu. Orzeźwia lepiej niż Mountain Dew.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Galarete jesc bez octu to jak lizac cokolwiek przez folie albo szybe
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Skorki swinskie mozna stosowac zamiast makaronu do dan z jednego garnka ale mozna tez tak;
Ostatnio kupiłem skóry nieogolone, jak twoja broda. W domu dopiero zauważyłem . Beztłuszczowe, za to tłuszcz ogolony ! . Roboty troszkę więcej. A nie lepsza ta galaretka z głowy by była ? Nie ma u was głów ? Ja też skóry kroje w paski i do zupy stosuje jako makaron bez jajeczny .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Makaron kolagenowy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Proteinowy znaczy, dla kulturystów.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
|
Elita paterska octem odkamienia pralki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Na Calgon ich nie stać?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
|
Na głupoty nie wydajemy pieniędzy ,ocet taniocha
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|