forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 02:19:42

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Książka Kucharska
| | |-+  KK-700 012. Chleb orzechowy
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: KK-700 012. Chleb orzechowy  (Przeczytany 37576 razy)
zofijeczka
Go


Email
KK-700 012. Chleb orzechowy
« : 2015-06-11, 19:52:29 »

Dzisiaj wklejam przepis wykonany przez Pana Krystiana Wochnika z Facebooka - zdjęcia udostępnione zostały na Facebooku w Grupie: Dieta Optymalna, Kwaśniewskiego. Optymalni.
Autor zdjęć zgodził się by je tu wkleić.
Tekst Autora do zdjęć:
"Dzień dobry .......Mój chlebek optymalny z orzechami laskowymi wg. książki kucharskiej naszego Profesora J.Kwaśniewskiego to już drugi taki chlebek upiekłem pierwszy był bez orzechów .pozdrawiam optymalnych"
"pieczony w 180 stopniach"







Natomiast jeżeli ktoś chciałby zobaczyć filmik jak to wygląda to autor zdjęć podał mi link:
[url]https://www.youtube.com/watch?v=zHxqHmUAh1I[/url]
Możemy tu  obejrzeć jak chleb powstaje i jak wychodzi.

P.S. Autor zdjęć wykonał przepis dla mniejszej ilości i pod wpisem podaje takie składniki:
"120 g masła
200 g zmielonych orzechów włoskich
430 g jaj (8 szt)
0,5 łyżeczki (do kawy) soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masło stopiłem i do letniego dodałem pozostałe składniki. Wszystko starannie zmiksowałem. Ciasto było gęste jak dobra kwaśna śmietana, bo orzechy w płynnych składnikach namokły. Upiekłem chleb w - temp. 180C, około 40 minut.
Gotowego chleba było 763 gramy,
a 100 jego gram zawierało:
Białko 15,10 g
Tłuszcz 45,23 g
Węglowodany 4,38 g
Stosunek B : T : W 1 : 3 : 0,3 wg Profesora J. Kwaśniewskiego"

Pozdrawiam i dziękuję za udostępnienie zdjęć.
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #1 : 2015-06-11, 20:14:39 »

I fajnie.  Cool
Ciasto nie na słodko wyszło. Wink
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #2 : 2015-06-12, 14:53:57 »

Co to za chleb bez glutenu? Shocked
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57193


Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #3 : 2015-06-12, 15:00:12 »

I bez smalcu...  Confused
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #4 : 2015-06-12, 16:11:16 »

Fatalnie... Wink
Zapisane
zofijeczka
Go


Email
Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #5 : 2015-06-12, 21:36:44 »

Kiedyś zabrakło mi masła więc smalec dodałam. Ciasto moooooocno się przypiekło.
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #6 : 2015-06-12, 22:24:36 »

180 stopni i masło, to to masło się chyba jakoś przemienia, przynajmniej na powierzchni wypieku?
Zapisane
zofijeczka
Go


Email
Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #7 : 2015-06-12, 22:31:29 »

180 stopni i masło, to to masło się chyba jakoś przemienia, przynajmniej na powierzchni wypieku?
Nie wiem.
Zapisane
Mirek
Go


Email
Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #8 : 2015-06-13, 13:57:28 »

Kiedyś zabrakło mi masła więc smalec dodałam. Ciasto moooooocno się przypiekło.
Za gorąco w piecu było.
Zapisane
zofijeczka
Go


Email
Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #9 : 2015-06-14, 00:40:52 »

Moj piekarnik ma tendencje do rozregulowywania się czujników temperatury. Gorna granica przesuwa się z czasem do gory. Teraz sernik piekę pòł godziny w nastawie 150 stopni. Wkladam do rozgrzanego na 175. A jaka temperatura w srodku kto to wie
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #10 : 2015-06-14, 08:21:35 »

Jasne, ważne, aby fachowy zakalec wyszedł, co nie jest wcale takie łatwe. Wink
Bo jak się sernik dobrze upiecze, to bez zapicia śmietanką nie da się zjeść.  Cool
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57193


Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #11 : 2015-06-14, 09:53:54 »

My robimy sernik o połowę mniejszy (0,5 kg sera) i niski. Bardzo ładnie wszystko się wchłania i smakuje rewelacyjnie. Ale fakt, też często zapijam go śmietanką.  Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #12 : 2015-06-14, 10:01:14 »

Dobrze zrobiony sernik ma konsystencję budyniową, jest mocno wilgotny, ale jak się robi to tego nie wiem...Wink
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #13 : 2015-06-14, 10:28:44 »

kiedyś kupowałem podobny ( jak na foto ) chleb ze sklepu  , malutki  bochenek z 4 zł , naszpikowany ziarnami , orzechami , różnymi nasionami , nic dobrego z tego nie wyszło, po zjedzenie 3 kromeczek malutkich czułem  napompowany balon  w jelitach.  Straszne rzeczy .   Dlatego wypiek chleba nie przychodzi mi na myśl  ani przez chwilę  Wink       A podobno miał być zdrowy Smile
Zapisane
zofijeczka
Go


Email
Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #14 : 2015-06-14, 14:02:33 »

O nie wrzucałam jeszcze sernika - powrzucam w tskim razie. Tym razem wersja wilgotna z połową budyniowatego zakalca. Gdy zakalca brak albo polewam masłem z dodatkiem kakao, albo smaruję grubo masłem, albo i to i to  Cool

Zapisane
administ
Go


Email
Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #15 : 2015-06-14, 15:21:44 »

 Very Happy
Zakalec sernikowy to wyjątkowy rarytas.  Cool
Zapisane
Mirek
Go


Email
Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #16 : 2015-06-16, 13:34:04 »

Dobrze zrobiony sernik ma konsystencję budyniową, jest mocno wilgotny, ale jak się robi to tego nie wiem...Wink
Polecam książkę kucharską Doktora Kwaśniewskiego.
Też nie wiedziałem.
Zrobiłem w/g przepisu i "paluszki lizać".
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.172 sekund z 19 zapytaniami.