forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, GoŠ. Zaloguj siŕ, lub zarejestruj proszŕ.
2018-09-20, 10:34:20

Zaloguj siŕ podaj▒c nazwŕ u┐ytkownika, has│o i d│ugoŠ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
534431 wiadomoÂci w 3970 w▒tkach; wys│ane przez 61 u┐ytkownikˇw
Najnowszy u┐ytkownik: Fred
* Strona g│ˇwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siŕ Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Dzia┼éy Forum
| |-+  Ksi─ů┼╝ka Kucharska
| | |-+  KK-700 012. Chleb orzechowy
« poprzedni nastŕpny »
Strony: [1] Do do│u Drukuj
Autor W▒tek: KK-700 012. Chleb orzechowy  (Przeczytany 9459 razy)
zofijeczka
Jr. Member
**
P│eŠ: Kobieta
wiadomoÂci: 1961



WWW
KK-700 012. Chleb orzechowy
« : 2015-06-11, 19:52:29 »

Dzisiaj wklejam przepis wykonany przez Pana Krystiana Wochnika z Facebooka - zdj─Öcia udost─Öpnione zosta┼éy na Facebooku w Grupie: Dieta Optymalna, Kwa┼Ťniewskiego. Optymalni.
Autor zdjęć zgodził się by je tu wkleić.
Tekst Autora do zdj─Ö─ç:
"Dzie┼ä dobry .......M├│j chlebek optymalny z orzechami laskowymi wg. ksi─ů┼╝ki kucharskiej naszego Profesora J.Kwa┼Ťniewskiego to ju┼╝ drugi taki chlebek upiek┼éem pierwszy by┼é bez orzech├│w .pozdrawiam optymalnych"
"pieczony w 180 stopniach"







Natomiast je┼╝eli kto┼Ť chcia┼éby zobaczy─ç filmik jak to wygl─ůda to autor zdj─Ö─ç poda┼é mi link:
[url]https://www.youtube.com/watch?v=zHxqHmUAh1I[/url]
Mo┼╝emy tu  obejrze─ç jak chleb powstaje i jak wychodzi.

P.S. Autor zdj─Ö─ç wykona┼é przepis dla mniejszej ilo┼Ťci i pod wpisem podaje takie sk┼éadniki:
"120 g masła
200 g zmielonych orzechów włoskich
430 g jaj (8 szt)
0,5 łyżeczki (do kawy) soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Mas┼éo stopi┼éem i do letniego doda┼éem pozosta┼ée sk┼éadniki. Wszystko starannie zmiksowa┼éem. Ciasto by┼éo g─Öste jak dobra kwa┼Ťna ┼Ťmietana, bo orzechy w p┼éynnych sk┼éadnikach namok┼éy. Upiek┼éem chleb w - temp. 180C, oko┼éo 40 minut.
Gotowego chleba było 763 gramy,
a 100 jego gram zawierało:
Białko 15,10 g
Tłuszcz 45,23 g
W─Öglowodany 4,38 g
Stosunek B : T : W 1 : 3 : 0,3 wg Profesora J. Kwa┼Ťniewskiego"

Pozdrawiam i dzi─Ökuj─Ö za udost─Öpnienie zdj─Ö─ç.
Zapisane

admin
Administrator
Jr. Member
*
wiadomoÂci: 6255

[email protected]


Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #1 : 2015-06-11, 20:14:39 »

I fajnie.  Cool
Ciasto nie na słodko wyszło. Wink
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoÂci: 35123


Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #2 : 2015-06-12, 14:53:57 »

Co to za chleb bez glutenu? Shocked
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoÂci: 38251


Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #3 : 2015-06-12, 15:00:12 »

I bez smalcu...  Confused
Zapisane
admin
Administrator
Jr. Member
*
wiadomoÂci: 6255

[email protected]


Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #4 : 2015-06-12, 16:11:16 »

Fatalnie... Wink
Zapisane
zofijeczka
Jr. Member
**
P│eŠ: Kobieta
wiadomoÂci: 1961



WWW
Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #5 : 2015-06-12, 21:36:44 »

Kiedy┼Ť zabrak┼éo mi mas┼éa wi─Öc smalec doda┼éam. Ciasto moooooocno si─Ö przypiek┼éo.
Zapisane

vvv
Jr. Member
**
wiadomoÂci: 6360


!! postimg.org mo┼╝na zamieni─ç na postimg.cc !!


Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #6 : 2015-06-12, 22:24:36 »

180 stopni i mas┼éo, to to mas┼éo si─Ö chyba jako┼Ť przemienia, przynajmniej na powierzchni wypieku?
Zapisane
zofijeczka
Jr. Member
**
P│eŠ: Kobieta
wiadomoÂci: 1961



WWW
Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #7 : 2015-06-12, 22:31:29 »

180 stopni i mas┼éo, to to mas┼éo si─Ö chyba jako┼Ť przemienia, przynajmniej na powierzchni wypieku?
Nie wiem.
Zapisane

Mirek
GoŠ


Email
Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #8 : 2015-06-13, 13:57:28 »

Kiedy┼Ť zabrak┼éo mi mas┼éa wi─Öc smalec doda┼éam. Ciasto moooooocno si─Ö przypiek┼éo.
Za gor─ůco w piecu by┼éo.
Zapisane
zofijeczka
Jr. Member
**
P│eŠ: Kobieta
wiadomoÂci: 1961



WWW
Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #9 : 2015-06-14, 00:40:52 »

Moj piekarnik ma tendencje do rozregulowywania si─Ö czujnik├│w temperatury. Gorna granica przesuwa si─Ö z czasem do gory. Teraz sernik piek─Ö pò┼é godziny w nastawie 150 stopni. Wkladam do rozgrzanego na 175. A jaka temperatura w srodku kto to wie
Zapisane

admin
Administrator
Jr. Member
*
wiadomoÂci: 6255

[email protected]


Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #10 : 2015-06-14, 08:21:35 »

Jasne, ważne, aby fachowy zakalec wyszedł, co nie jest wcale takie łatwe. Wink
Bo jak si─Ö sernik dobrze upiecze, to bez zapicia ┼Ťmietank─ů nie da si─Ö zje┼Ť─ç.  Cool
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoÂci: 38251


Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #11 : 2015-06-14, 09:53:54 »

My robimy sernik o po┼éow─Ö mniejszy (0,5 kg sera) i niski. Bardzo ┼éadnie wszystko si─Ö wch┼éania i smakuje rewelacyjnie. Ale fakt, te┼╝ cz─Östo zapijam go ┼Ťmietank─ů.  Very Happy
Zapisane
admin
Administrator
Jr. Member
*
wiadomoÂci: 6255

[email protected]


Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #12 : 2015-06-14, 10:01:14 »

Dobrze zrobiony sernik ma konsystencj─Ö budyniow─ů, jest mocno wilgotny, ale jak si─Ö robi to tego nie wiem...Wink
Zapisane
Diogenes z Synopy
Full Member
***
P│eŠ: Mŕ┐czyzna
wiadomoÂci: 11007


Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #13 : 2015-06-14, 10:28:44 »

kiedy┼Ť kupowa┼éem podobny ( jak na foto ) chleb ze sklepu┬á , malutki┬á bochenek z 4 z┼é , naszpikowany ziarnami , orzechami , r├│┼╝nymi nasionami , nic dobrego z tego nie wysz┼éo, po zjedzenie 3 kromeczek malutkich czu┼éem┬á napompowany balon┬á w jelitach.┬á Straszne rzeczy .┬á ┬áDlatego wypiek chleba nie przychodzi mi na my┼Ťl┬á ani przez chwil─Ö┬á Wink┬á ┬á ┬á ┬áA podobno mia┼é by─ç zdrowy Smile
Zapisane
zofijeczka
Jr. Member
**
P│eŠ: Kobieta
wiadomoÂci: 1961



WWW
Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #14 : 2015-06-14, 14:02:33 »

O nie wrzuca┼éam jeszcze sernika - powrzucam w tskim razie. Tym razem wersja wilgotna z po┼éow─ů budyniowatego zakalca. Gdy zakalca brak albo polewam mas┼éem z dodatkiem kakao, albo smaruj─Ö grubo mas┼éem, albo i to i to  Cool

Zapisane

admin
Administrator
Jr. Member
*
wiadomoÂci: 6255

[email protected]


Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #15 : 2015-06-14, 15:21:44 »

 Very Happy
Zakalec sernikowy to wyj─ůtkowy rarytas.  Cool
Zapisane
Mirek
GoŠ


Email
Odp: KK-700 012. Chleb orzechowy
« Odpowiedz #16 : 2015-06-16, 13:34:04 »

Dobrze zrobiony sernik ma konsystencj─Ö budyniow─ů, jest mocno wilgotny, ale jak si─Ö robi to tego nie wiem...Wink
Polecam ksi─ů┼╝k─Ö kucharsk─ů Doktora Kwa┼Ťniewskiego.
Też nie wiedziałem.
Zrobiłem w/g przepisu i "paluszki lizać".
Zapisane
Strony: [1] Do gˇry Drukuj 
« poprzedni nastŕpny »
Skocz do:  

Dzia│a na MySQL Dzia│a na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia│aj▒ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze┐one.
Prawid│owy XHTML 1.0! Prawid│owy CSS!
Strona wygenerowana w 0.102 sekund z 19 zapytaniami.