zofijeczka
Go
|
Dzisiaj wklejam przepis wykonany przez Pana Krystiana Wochnika z Facebooka - zdjęcia udostępnione zostały na Facebooku w Grupie: Dieta Optymalna, Kwaśniewskiego. Optymalni. Autor zdjęć zgodził się by je tu wkleić. Tekst Autora do zdjęć: "Dzień dobry .......Mój chlebek optymalny z orzechami laskowymi wg. książki kucharskiej naszego Profesora J.Kwaśniewskiego to już drugi taki chlebek upiekłem pierwszy był bez orzechów .pozdrawiam optymalnych" "pieczony w 180 stopniach" Natomiast jeżeli ktoś chciałby zobaczyć filmik jak to wygląda to autor zdjęć podał mi link: [url]https://www.youtube.com/watch?v=zHxqHmUAh1I[/url] Możemy tu obejrzeć jak chleb powstaje i jak wychodzi. P.S. Autor zdjęć wykonał przepis dla mniejszej ilości i pod wpisem podaje takie składniki: "120 g masła 200 g zmielonych orzechów włoskich 430 g jaj (8 szt) 0,5 łyżeczki (do kawy) soli 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masło stopiłem i do letniego dodałem pozostałe składniki. Wszystko starannie zmiksowałem. Ciasto było gęste jak dobra kwaśna śmietana, bo orzechy w płynnych składnikach namokły. Upiekłem chleb w - temp. 180C, około 40 minut. Gotowego chleba było 763 gramy, a 100 jego gram zawierało: Białko 15,10 g Tłuszcz 45,23 g Węglowodany 4,38 g Stosunek B : T : W 1 : 3 : 0,3 wg Profesora J. Kwaśniewskiego" Pozdrawiam i dziękuję za udostępnienie zdjęć.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
I fajnie. Ciasto nie na słodko wyszło.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Co to za chleb bez glutenu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Fatalnie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Kiedyś zabrakło mi masła więc smalec dodałam. Ciasto moooooocno się przypiekło.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
180 stopni i masło, to to masło się chyba jakoś przemienia, przynajmniej na powierzchni wypieku?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
180 stopni i masło, to to masło się chyba jakoś przemienia, przynajmniej na powierzchni wypieku?
Nie wiem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mirek
Go
|
Kiedyś zabrakło mi masła więc smalec dodałam. Ciasto moooooocno się przypiekło.
Za gorąco w piecu było.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Moj piekarnik ma tendencje do rozregulowywania się czujników temperatury. Gorna granica przesuwa się z czasem do gory. Teraz sernik piekę pòł godziny w nastawie 150 stopni. Wkladam do rozgrzanego na 175. A jaka temperatura w srodku kto to wie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Jasne, ważne, aby fachowy zakalec wyszedł, co nie jest wcale takie łatwe. Bo jak się sernik dobrze upiecze, to bez zapicia śmietanką nie da się zjeść.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
My robimy sernik o połowę mniejszy (0,5 kg sera) i niski. Bardzo ładnie wszystko się wchłania i smakuje rewelacyjnie. Ale fakt, też często zapijam go śmietanką.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Dobrze zrobiony sernik ma konsystencję budyniową, jest mocno wilgotny, ale jak się robi to tego nie wiem...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
kiedyś kupowałem podobny ( jak na foto ) chleb ze sklepu , malutki bochenek z 4 zł , naszpikowany ziarnami , orzechami , różnymi nasionami , nic dobrego z tego nie wyszło, po zjedzenie 3 kromeczek malutkich czułem napompowany balon w jelitach. Straszne rzeczy . Dlatego wypiek chleba nie przychodzi mi na myśl ani przez chwilę A podobno miał być zdrowy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
O nie wrzucałam jeszcze sernika - powrzucam w tskim razie. Tym razem wersja wilgotna z połową budyniowatego zakalca. Gdy zakalca brak albo polewam masłem z dodatkiem kakao, albo smaruję grubo masłem, albo i to i to
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Mirek
Go
|
Dobrze zrobiony sernik ma konsystencję budyniową, jest mocno wilgotny, ale jak się robi to tego nie wiem... Polecam książkę kucharską Doktora Kwaśniewskiego. Też nie wiedziałem. Zrobiłem w/g przepisu i "paluszki lizać".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|