forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, GoŠ. Zaloguj siŕ, lub zarejestruj proszŕ.
2018-06-18, 13:30:30

Zaloguj siŕ podaj▒c nazwŕ u┐ytkownika, has│o i d│ugoŠ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno g┼éodzi─ç si─Ö ani po┼Ťci─ç.
523527 wiadomoÂci w 3962 w▒tkach; wys│ane przez 63 u┐ytkownikˇw
Najnowszy u┐ytkownik: Panama6
* Strona g│ˇwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siŕ Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Dzia┼éy Forum
| |-+  Ksi─ů┼╝ka Kucharska
| | |-+  KK-700 625. Majonez
« poprzedni nastŕpny »
Strony: [1] Do do│u Drukuj
Autor W▒tek: KK-700 625. Majonez  (Przeczytany 6011 razy)
zofijeczka
Jr. Member
**
P│eŠ: Kobieta
wiadomoÂci: 1941



WWW
KK-700 625. Majonez
« : 2015-06-11, 20:35:19 »

Osobi┼Ťcie czasem go robi─Ö - jednak staram si─Ö robi─ç z mniejszej ilo┼Ťci - bo a┼╝ tyle nie zd─ů┼╝am zje┼Ť─ç tak bym nie nabra┼éa do niego podejrze┼ä.
Poni┼╝ej link do filmiku jak zrobi─ç majonez z przepisu z ksi─ů┼╝ki.
Smak zdecydowanie inny od np Winiar. Kolor wychodzi mi odbiegaj─ůcy od bia┼éego - bardziej musztardowy Smile.

https://www.youtube.com/watch?v=H33A2A8ccsM
Zapisane

admin
Administrator
Jr. Member
*
wiadomoÂci: 3458

[email protected]


Odp: KK-700 625. Majonez
« Odpowiedz #1 : 2015-06-11, 20:54:34 »

I fajnie, kolejny przepis wyszedł... Wink
Zapisane
Diogenes z Synopy
Full Member
***
P│eŠ: Mŕ┐czyzna
wiadomoÂci: 11007


Odp: KK-700 625. Majonez
« Odpowiedz #2 : 2015-06-11, 20:59:50 »

Ja robiłem z tego przepisu, 3 razy szybciej niż wyżej podanego , 

http://www.ziolaiprzyprawy.info/2011/03/19/przepisy/przepis-na-domowy-majonez/

zdziwi┼éo mnie to , bo babcie przewa┼╝nie m├│wi┼éy, ┼╝e w odpowiedni─ů stron─Ö trzeba kr─Öci─ç, nie przestawa─ç i inne czary , temperatura sk┼éadnik├│w

a tu bzyk , wrzuciłem i zblendowałem .

wychodzi┼é┬á , z oliwy┬á gorzkawy, z oleju lnianego te┼╝ - dziwny .┬á Na szcz─Ö┼Ťcie majonezy przesta┼éy mi smakowa─ç Smile

Zapisane
zofijeczka
Jr. Member
**
P│eŠ: Kobieta
wiadomoÂci: 1941



WWW
Odp: KK-700 625. Majonez
« Odpowiedz #3 : 2015-06-11, 21:16:05 »

Z oliwy z oliwek nie lubi─Ö robi─ç majonezu w┼éa┼Ťnie gorzki wychodzi -wol─Ö s┼éonecznikowy.

Babcie maj─ů racj─Ö, kr─Öcenie w jedn─ů stron─Ö i temperatura ma znaczenie.
Robi─ůc majonez robimy eulsj─Ö, dlatego w danej temperaturze mozemy po┼é─ůczy─ç skladniki tylko w okre┼Ťlonym zakresie proporcji. Mo┼╝na to w ┼éatwy spos├│b zaobserwowa─ç przy ┼é─ůczeniu ┼╝├│┼étka z t┼éuszczem na patelni.
Kierunek kr─Öcenia ma znaczenie szczeg├│lnie gdy przyjrzymy si─Ö procesowi w wi─Ökszym powiekszeniu. Kr─Öcàc w jedn─ů stron─Ö laczymy skladniki tworzac taki przekladaniec. Pasmo ┼╝├│┼étka i pasmo t┼éuszczu. Mo┼╝na wi─Öcej si─Ö dowiedzie─ç w kategorii mechaniki p┼éyn├│w. Mo┼╝na podejrze─ç takie pasma w makroskali np mieszaj─ůc ┼Ťmietank─Ö bia┼é─ů, ze ┼Ťmietank─ů zabarwion─ů kakaem. Utworzy si─Ö ladna bia┼éo-czarna spirala. Kr─Öc─ůc dalej spowodujemy odchudzenie si─Ö ramion spirali. Kr─Öc─ůc w pewnym momencie w stron─Ö przeciwn─ů pasy zgrubiej─ů-czyli niejako si─Ö mieszanina "odmiesza".

Przy tworzeniu emulsji r├│wnie┼╝ szybko┼Ť─ç mieszania ma znaczenie wszak dodajemy do uk┼éadu energii do porozdzielania si─Ö obu mas i utworzenie -powiedzmy ma┼éych kuleczek. A to czy b─Öd─ů stabilne i jak d┼éugo zale┼╝y od temperatury, proporcji i innych jeszcze rzeczy - np.Ci┼Ťnienia.
Trzeba pami─Öta─ç,  ze nasze babcie kr─Öci┼éy majonez r─Öcznie -czyli ca┼ékiem wolno w porownaniu do blendera. Smile
Zapisane

Diogenes z Synopy
Full Member
***
P│eŠ: Mŕ┐czyzna
wiadomoÂci: 11007


Odp: KK-700 625. Majonez
« Odpowiedz #4 : 2015-06-11, 21:29:26 »

o nie , to jaka┼Ť wy┼╝sza szko┼éa jazdy┬á Wink

dlatego zdziwiłem się, że wychodzi, także dziwię się, gdy moja połowica rzuca biszkoptem o stół i inne dziwne rzeczy, robione w niewiadomym dla mnie celu Smile

a ┼Ťmietank─Ö i ┼Ťmietank─Ö kakaow─ů zauwa┼╝y┼éem┬á , dzi┼Ť w lodach z sosem zabajone┬á Smile┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á....┬á w makroskali
Zapisane
zofijeczka
Jr. Member
**
P│eŠ: Kobieta
wiadomoÂci: 1941



WWW
Odp: KK-700 625. Majonez
« Odpowiedz #5 : 2015-06-11, 21:30:30 »

 Laughing
Zapisane

Strony: [1] Do gˇry Drukuj 
« poprzedni nastŕpny »
Skocz do:  

Dzia│a na MySQL Dzia│a na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia│aj▒ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze┐one.
Prawid│owy XHTML 1.0! Prawid│owy CSS!
Strona wygenerowana w 0.03 sekund z 19 zapytaniami.