zofijeczka
Go
|
Sernik jest jednym z najczęściej robionych u mnie deserów - jeżeli tylko zechce mi się poświęcić godzinę na przygotowanie i pieczenie. Ponieważ jestem w kuchni mniej cierpliwa - dlatego jeżeli wcześniej nie mam przygotowanego kruchego spodu - bez straty - przygotowuję wersję tego przepisu bez kruchego spodu, aby nie miała w takim wypadku za mało węglowodanów, dodaję np suszone morele lub suszoną śliwkę. Gdy ciasto pobędzie za długo w piekarniku będzie za suche, jednak nic nie szkodzi - polać można masą czekoladowo- maślaną, a nawet dodatkowo przykryć plastrem masła - pyszne. Jeżeli posiedzi odpowiedni czas w piekarniku - to wychodzi bez zakalca, i jest wciąż wilgotne. Wersją ekstra jest wersja z zakalcem - im większy tym lepiej - ciasto jest wilgotne i się nie kruszy przepis na ciasto znajduje się w KK 700 J.Kwaśniewskiego, a moja modyfikacja pod adresem: http://babkawmrowkach.pl/sernik-bez-kruchego-spodu/a tu kilka zdjęć: modyfikacja bez zakalca: modyfikacja z zakalcem: Sernik gdy korzysta się z robota kuchennego robi się szybko, i bez problemów. Dlatego przepis uznałabym za łatwy.
|
|
|
|
|
|
|
jukor
Go
|
Temu zmodyfikowanemu bez zakalca też "wilgoci" nie brakuje. Wszystkie wyglądają zachęcająco.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Nabiał jest niezdrowy dla ludzi, to pożywienie dla cieląt, na rogi, sierść i racice, człowieka zaflegmia, powoduje rozmaite alergie, przewapnia go, a podawany dzieciom powoduje nieprawidłowy, nieproporcjonalny rozwój szkieletu w kierunku proporcji krowy.
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
a bo suchym zuzlom nie robiłam zdjęć i już dawno nie miałam takiego -
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
cytat z książki kucharskiej "sernik można podawać jako deser lub jako pełnowartościową potrawę na śniadanie lub kolację" wiem że tu dużo wód płodowych - swoją drogą muszę kiedyś zobaczyć jak się zachowa modyfikacja bez białka z jajka Dodatkowo jak ktoś nie je na śniadanie białego sera z żółtkami to może to zrobić na deser No i wszystko w ramach proporcji
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Ale opłaciło się poświęcić troszkę czasu ,takie pyszności,ho ho ho.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Nabiał jest niezdrowy dla ludzi, to pożywienie dla cieląt, na rogi, sierść i racice, człowieka zaflegmia, powoduje rozmaite alergie, przewapnia go, a podawany dzieciom powoduje nieprawidłowy, nieproporcjonalny rozwój szkieletu w kierunku proporcji krowy. a skąd wiesz, że zofijeczka ma mocne włosy ( sierść ) i paznokcie ( racice ) ? a podawany dzieciom powoduje nieprawidłowy, nieproporcjonalny rozwój szkieletu w kierunku proporcji krowy. a czym to się przejawia ? w kolejce słyszałem niejednokrotnie wyzwiska : ty krowo ! , ale nie wiedziałem z jakiego powodu ta osoba porównuje tę drugą do rogacizny .Wyjaśniłeś mi , je często pyszne serniki
|
|
|
|
|
|
|
|
jukor
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
czyli wychodzi że dajesz dwa białka mniej niż w przepisie. To w sumie podobnie jak ja - tzn zależy z jakich jaj odmierzam do ubicia 250 ml białka
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Tam jest 10 całych jaj oraz 20 żółtek
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tam jest 10 całych jaj oraz 20 żółtek Czyli 30 żółtek rozpusta w biały dzień... a w Afryce z głodu umierają...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Na swoją obronę mam że takiego sernika nikt 0,5 kg nie zje.
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|