administ
Go
|
Niezapalona... Oszczędnie, jak gromnice w kościele...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
na święto obowiązkowo sernik na śniadanie. Tylko czy wytrzyma ? przepis ten sam, ale zamiast, 14 żółtek daliśmy 19 i trochę więcej masła i ponad połowę białek na śmietnik, może z 6 zostało. luxusowy wyszedł.
no pięknie to go do działu luksusowy trzeba dać Ja ostatnio odkryłam że jak się piecze na samym termoobiegu - nie pęka i ma zakalec na dwa palce. Jak poeksperymentowałam i do termoobiegu dodałam grzanie od dołu - już w trakcie pieczenia - to zakalec mniejszy wyszedł Jeszcze chyba poeksperymentuję z zadaną temperaturą dla mojego piekarnika i różnymi opcjami grzewczymi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
i zpapomniałam że zakalec wyszedł mniejszy ale na jednej z blach jedno pęknięcie się pojawiło !
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Jak poeksperymentowałam i do termoobiegu dodałam grzanie od dołu - już w trakcie pieczenia - to zakalec mniejszy wyszedł Jeszcze chyba poeksperymentuję z zadaną temperaturą dla mojego piekarnika i różnymi opcjami grzewczymi.
u nas góra - dół leci, później gdy się przyrumieni wierzch, sam dół. Raczej niższe temperatury do sernika niż wyższe wydają mi się odpowiednie. Moja Zosia mówi, że zakalec nie może wyjść w serniku bo przecież tam nie ma munki !
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
no to jak by to nazwać? bo może ja tego fachowo nie nazywam - młodam stażem:
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
myślałam że zakalcem można by nazwać rozwarstwienie ciasta i "skluchowacienie" jego dołu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
dla mnie wygląda to jak gęsty budyń. Mąka ziemniaczana opadła ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Zakalec to najpyszniejsza część tego sernika!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Ha czyli jednak zakalec - no ja wiem bo jem ale ile w tym cieście jest mąki ziemniaczanej - nie dałaby rady tak opaść - nie ma jej tu tule. Więc ja serdecznie poproszę Zosię o albo zmianę definicji albo wyjaśnienia ;D
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Ha czyli jednak zakalec - no ja wiem bo jem ale ile w tym cieście jest mąki ziemniaczanej - nie dałaby rady tak opaść - nie ma jej tu tule. Więc ja serdecznie poproszę Zosię o albo zmianę definicji albo wyjaśnienia ;D Zosia też za bardzo się nie zna na sernikach, bo głównie całe życie piekła strucle, drożdżówki ( jagodzianki pycha ), babki i szarlotki i makowce. Sernik tłusty i tort to był diabeł szatan zakazany przez dietetyczki idiotki z żurnali. Tera dopiero rozwinęła skrzydła naprawdę. Same szatańskie ciasta i torty i lody
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
:d i tak trzymać trzeba 666 serników upiec - tyleż zdjęć wstawić wspólnie z linków na forum
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
myślę że trzeba by go było robić na wolnym ogniu, może tak 50stC przez kilka godzin?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
zgadza się, niczym kurczak Adasia grzany na świeczce ze trzy doby
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale dla tego smaku - warto!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Ostatnio modyfikowałam wersję luksusową - była z podwójnymi migdałami
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ale dla tego smaku - warto! Dobry smak to podstawa...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|