Diogenes z Synopy
Go
|
Zosia przyjechała i oceniła, że nie jest aż tak źle z tym opadaniem. I że zabrała sobie na drogę sernik taki naturalny ( z cukierni Bajka, w Ustroniu) i powiedziała, że nie mam się czego wstydzić. To oni mimo kilkudziesięcioletniej tradycji powinni, a nie ja - zaledwie trzykrotny beniaminek. Zjadła go na śniadanie i powiedziała, że już nie chce obiadu Czyli spełnił oczekiwania. Smaczny i pożywny Czem chata bogata
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
jak 10 min. robisz? to ile go pieczesz?
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
tak jak pisałaś 30-35 min. Duża porcja koło godziny - 175 st. Przygotowania trwa 10 min. Tyle zajmuje mi przygotowanie omletu czy gofrów. A tu czynności są podobne. Warstewka dżemu czereśniowego niesłodzonego i czekolady z masłem umiliła wierzch, na drugi dzień.
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
nie to ja się aż tak nie śpieszę... może niepotrzebnie dodaję na zmianę ser i żółtka to wydłuża sprawę
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Wiadomo, że każdy sernik dochodzi inaczej...
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
wczorajszy wyszedł super. Zamiast 10 min, z Zosią guzdraliśmy się ( z myciem) 1,5 godziny. Świetnie urósł i mokry i soczysty i napowietrzony. Puch, ale wilgotny. Podobno białko trza trzepać na pianę aż jakieś kryształki się pokażą ( tak Zosia rzekła ) . I na koniec do piany daje drobnego cukru łyżeczkę do ... ? krystalizacji ? czy czegoś tam ... Dziś do śniadania z dobrym masłem i malinkami, był dodatkiem do gofra z wątrobianką z ogórkiem. Kawa tradycyjnie z musem jeżynowym z kremem z 36 - tki.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Ja wczoraj zjadlem kawalek sernika od ciotki, tej chorej na cukrzyce. No nie dziwie sie, ze ma te cukrzyce, byl tak slodki, ze mnie niemal zemdlilo
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
administ
Go
|
Test buraczany to podstawa diagnozy nawet przy cukrzycy...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
jak się brzuch wylew na pasek od spodni i trudno go znaleźć, to nie trza testu robić. Od razu można łykać tabletki.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
renia
|
U nas wczoraj był sernik optymalny po długim czasie (tradycyjna optymalna wersja). Podzieliłam się nim ze znajomymi i nam zabrakło... Dzisiaj znowu "się" piecze. "Moja Pani" dolewa do niego trochę śmietanki 30% i sok z cytryny daje zamiast olejku. Wychodzi pulchniutki i nie siada tak jak mi to robiło... Rodzynek dajemy trochę więcej niż w przepisie, żeby wszystkim u nas smakowało.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Ja rodzynek zazwyczaj daje ile mam, jak woreczek to woreczek, jak wiaderko to wiaderko
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Blackend
|
U nas jest zawsze wersja bezrodzynkowa, bo młodzież nie lubi.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Widze, ze u was demokracja, ja tam zawsze sie kieruje wlasnymi upodobaniami
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Wiem dlaczego, jakby co, więc odpowiedź jest zbędna.
|
|
|
|
|
|
|
|