Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: LABORATORIUM (Przeczytany 18394 razy)
|
Daniel
Go
|
Wszyscy na tym forum wiedzą, że podstawą Żywienia Optymalnego czy Diety Optymalnej jest proporcja pomiędzy zjadanym białkiem, tłuszczem i węglowodanami. Są dwie metody jej wyznaczania. Pierwsza polega na dokładnym dziennym liczeniu zjadanej żywności, a druga na sporządzaniu potraw już zbilansowanych. Na tej drugiej podstawie Dr. Jan Kwaśniewski napisał swoja książkę z przepisami potraw optymalnych. Teraz każdy może sam takie potrawy przygotować. Powstaje jednak problem. Czy nie popełnia błędów? Sprawdzenie już gotowej potrawy w wielu przypadkach jest niemożliwe, a decyzję o tym, że potrawa jest optymalna opieramy tylko na wierze, na zaufaniu do kucharza. To często wystarcza w kręgach kameralnych, ale gdy myślimy poważnie o promocji ŻO, już nie.
Moja wiedza o sposobach badania żywność kiedyś była większa, bo w programie nauczania miałem praktyki w laboratorium. Dziś jednak tego nie potrafię i zacząłem zastanawiać się czy takie laboratoria istnieją w Polsce? Na pewno sanepid ma takie możliwości, ale o innych nie wiem nic.
Mam więc pytanie do optymalnych. Czy wiedzą coś o laboratorium, któremu można zlecić zbadanie potrawy pod kontem BTW?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Zyon
|
Zycie wokol jedzenia.......hmm, no troche smutne.
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Ona akurat badała próbki do magisterki. Też nie wiem czemu takie badania jedzenia miałyby służyć... Żeby to było wiarygodne i powtarzalne, trzebaby badać każdą partię produktów.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Np. do sprawdzania ilości białka w wędlinach...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Jeśli wyprodukują nowy produkt spożywczy to musza jego skład BTW poznać i podać na opakowaniu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Ona akurat badała próbki do magisterki. Też nie wiem czemu takie badania jedzenia miałyby służyć... Żeby to było wiarygodne i powtarzalne, trzebaby badać każdą partię produktów. No wiadomo, w dodatku wszystko musialoby byc kontrolowane od poczatku do konca. Dlatego dziwia mnie i smiesza ludzie wyliczajacy takie rzeczy co do 2 miejsc po przecinku. Przeciez to tylko szacowanie obarczone z gory jakims tam bledem, bo wiadomo jak sie mierzy kalorycznosc i wiadomo, ze netto czesto to wychodzi zupelnie inaczej niz przyjeto np 4kcal z ww i b
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Daniel
Go
|
Dziękuję, za informację. Wysłałem do nich zapytanie: W związku z przygotowaniem do przedsięwzięcia o znaczeniu społecznym chciałbym zaciągnąć informację o możliwościach badawczych waszych laboratoriów. W szczególności interesuje mnie odpowiedż na następujące pytania: 1. Czy możliwe jest zlecenie u was badania żywności typu np.gotowej potrawy serwowanej w restauracji, pod kontem zawartości w niej wagowych i procentowy podstawowych składników jak białka, tłuszczy i węglowodanów? 2. Jaka jest cena jednego badania i w jakim czasie może być ono dokonane? Ponieważ przedsięwzięcie ma zaokres obejmujący cały kraj, to interesują nas w jakich ośrodkach regionalnych takie badanie może być przeprowadzone. Zakładamy możliwość zawarcia stałej współracy po zawiązaniu się formalnym grupy działającej. Do tego czasu wszelkie informacje proszę kierować pod mój adres: Daniel Bojarski Z poważaniem ul.Karłowicza 55 80-275 Gdańsk Daniel Bojarski
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
pod kontem zawartości Fajnie, ale o jakie konto chodzi? Czy tez moze mialo byc "pod kątem" ?
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Daniel
Go
|
pod kontem zawartości Fajnie, ale o jakie konto chodzi? Czy tez moze mialo byc "pod kątem" ? Pewnie błąd się wkradł, ale sądzę nie zwrócą na to uwagi i odpowiedzą.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Jest odpowiedź: Niestety nie mogę podać nazwy zkładu, bo grupa jeszcze się nie zawiązała. Dopiero jest przygotowany plan biznesowy, w którym musi być uwzględniony koszt jednego badania. Proszę więc podać w przybliżeniu koszt jednego zbadania zawartości białka, tłuszczu i węglowadanów z potrawie o wadze 500g. Przy czym nie jest wymagane rozdzilenie na produkty czyli potrawa może być rozdrobniona w całości. Interesuje nas skład "talerza" w BTW. Z poważaniem Daniel Bojarski ----- Original Message ----- From: Pracownia Pobierania Próbek i Pozyskiwania Klientów w Śmiłowie - Biochemik Sp. z o.o. To: 'Daniel' Sent: Wednesday, June 24, 2015 12:26 PM Subject: RE: Zapytnie o możliwości badawcze i oferowaną cenę Witam serdecznie, W nawiązaniu do zapytania proszę o podanie nazwy zakładu na jaki sporządzić propozycję cenową. Oczywiście Laboratorium wykonuję badanie wartości odżywczej w wyrobach garmażeryjnych. Czekam na odpowiedz wówczas sporządzimy ofertę cenową. Pozdrawiam ________________________________________________________________________ Edyta Szczepaniak Kierownik Pracowni Pobierania Próbek i Pozyskiwania Klientów tel. kom. 667 984 985 Pracownia Pobierania Próbek i Pozyskiwania Klientów w Śmiłowie tel. 672 814 117 wew. 27 marketing@biochemik.plwww.biochemik.pl________________________________________________________________________ Laboratorium Usługowo - Badawcze "BIOCHEMIK" Sp. z o. o. w Śmiłowie Śmiłowo, ul. Pilska 34 64 - 810 Kaczory tel. 672 814 117 biuro@biochemik.plBiuro Handlowe w Olsztynie tel. 667 984 990 marketing.olsztyn@biochemik.pl___________________________________ Laboratorium Usługowo - Badawcze "BIOCHEMIK" Sp. z o. o. w Łukowie ul. Przemysłowa 15 21-400 Łuków tel. 257 972 776 marketing.lukow@biochemik.plBiuro Handlowe Śląsk tel. 727 631 644 marketing.slask@biochemik.pl____________________________________ Akredytowany zakres działalności - Chemia - Mikrobiologia - Pobieranie próbek - Właściwości fizykochemiczne - Środowisko pracy - Środowisko ogólne From: Daniel [mailto:daniel@d.pl] Sent: Wednesday, June 24, 2015 12:04 PM To: marketing@biochemik.plSubject: Zapytnie o możliwości badawcze i oferowaną cenę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Jest i druga odpowiedź: Laboratorium wykonuję badanie tylko wartości odżywczej, czyli białko, tłuszcz, woda popiół, węglowodany, cukry, błonnik, kwasy tłuszczowe, sól. Koszt badania takiego pakietu w zależności od ilości próbek ok. 595,00zł. Pozdrawiam ________________________________________________________________________ Edyta Szczepaniak Kierownik Pracowni Pobierania Próbek i Pozyskiwania Klientów tel. kom. 667 984 985 Pracownia Pobierania Próbek i Pozyskiwania Klientów w Śmiłowie tel. 672 814 117 wew. 27 marketing@biochemik.plwww.biochemik.pl
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Czy nie popełnia błędów? Nie, bo podstawą diety ponoć jest "formuła 30g" i "formuła 300g", a do tego maszyny jądrowe na pustyni, więc jak można popełniać błędy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Sprecyzowałem pytanie: Dziękuję za odpowiedź. Sprecyzuję pytanie. Musimy ustalić, to że zestaw potraw mieszczący się na jednym talerzu łącznie posiada określoną w gramach zawartość białka, tłuszczów i węglowodanów. Ponieważ znajdą się na nim rózne produkty spożywcze, to dla celów badawczych całą zawartość talerza zmiksujemy na jedną papkę. Z niej wyodrębnimy określoną w gramach próbkę do badania składu.Rozumiem, że badanie tej jednej próbki będzie kosztować 595zl netto (czy z VAT-em), bez kosztów dodatkowych jak koszt pobrania próbki i transportu do laboratorium. Nie interesuje nas cały pakiet jak wyodrębnienie popiołów czy błonnika,czy soli, a ni też rozdział tłuszczów na poszczególne kwasy tłuszczowe czy węglowodanów na cukry. W przypadku dojścia do porozumienia, to liczba badań będzie rosła w tempie wykładniczym.
Z poważaniem
Daniel Bojarski
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Czy nie popełnia błędów? Nie, bo podstawą diety ponoć jest "formuła 30g" i "formuła 300g", a do tego maszyny jądrowe na pustyni, więc jak można popełniać błędy? A może kłamią, że stosują jakąś formułę?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Mocno zjechali z ceny, ale nie zamieszczam kopi, bo nikogo to nie interesuje. Istnieje plan promocji ŻO i powołania grupy roboczej (z wynagrodzeniem za pracę), która zajęłaby się koordynacją działań. Oczekuję na zgłoszenie zainteresowanych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Czy ktoś wie, jak wyliczyć węglowodany w potrawie, której nie znamy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RafałS
|
Musimy ją poznać. Jak została zrobiona i z czego, tudzież można posłużyć się spektrometrem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Czy ktoś wie, jak wyliczyć węglowodany w potrawie, której nie znamy?
Przy tej ilości danych, to raczej niemożliwe!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Musimy ją poznać. Jak została zrobiona i z czego, tudzież można posłużyć się spektrometrem. Przykładowo, otrzymujesz w restauracji talerz z jedzeniem. Nie masz pojęcia jak potrawa została przyrządzona, tylko widzisz mięso, ziemniaki, surówkę i jakiś sos. Pytanie jest: Ile jest w tej potrawie węglowodanów? Obawiam się, że spektrometr, tego nie wykaże.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|