forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-03-29, 11:29:32

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
658493 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  LABORATORIUM
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: LABORATORIUM  (Przeczytany 17083 razy)
Daniel
Go


Email
LABORATORIUM
« : 2015-06-24, 07:14:36 »

Wszyscy na tym forum wiedzą, że podstawą Żywienia Optymalnego czy Diety Optymalnej jest proporcja pomiędzy zjadanym białkiem, tłuszczem i węglowodanami. Są dwie metody jej wyznaczania. Pierwsza polega na dokładnym dziennym liczeniu zjadanej żywności, a druga na sporządzaniu potraw już zbilansowanych. Na tej drugiej podstawie Dr. Jan Kwaśniewski napisał swoja książkę z przepisami potraw optymalnych. Teraz każdy może sam takie potrawy przygotować. Powstaje jednak problem. Czy nie popełnia błędów?
Sprawdzenie już gotowej potrawy w wielu przypadkach jest niemożliwe, a decyzję o tym, że potrawa jest optymalna opieramy tylko na wierze, na zaufaniu do kucharza. To często wystarcza w kręgach kameralnych, ale gdy myślimy poważnie o promocji ŻO, już nie.

Moja wiedza o sposobach badania żywność kiedyś była większa, bo w programie nauczania miałem praktyki w laboratorium. Dziś jednak tego nie potrafię i zacząłem zastanawiać się czy takie laboratoria istnieją w Polsce? Na pewno sanepid ma takie możliwości, ale o innych nie wiem nic.

Mam więc pytanie do optymalnych. Czy wiedzą coś o laboratorium, któremu można zlecić zbadanie potrawy pod kontem BTW?
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41529


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #1 : 2015-06-24, 08:18:58 »

Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25496

pindżar ryskow wyszy


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #2 : 2015-06-24, 08:45:22 »

Zycie wokol jedzenia.......hmm, no troche smutne.
Zapisane

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41529


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #3 : 2015-06-24, 08:50:33 »

Ona akurat badała próbki do magisterki. Very Happy

Też nie wiem czemu takie badania jedzenia miałyby służyć...
Żeby to było wiarygodne i powtarzalne, trzebaby badać każdą partię produktów. Confused
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70135


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #4 : 2015-06-24, 08:51:32 »

Np. do sprawdzania ilości białka w wędlinach... Rolling Eyes
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70135


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #5 : 2015-06-24, 08:53:28 »

Jeśli wyprodukują nowy produkt spożywczy to musza jego skład BTW poznać i podać na opakowaniu.
Zapisane

Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25496

pindżar ryskow wyszy


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #6 : 2015-06-24, 08:55:26 »

Ona akurat badała próbki do magisterki. Very Happy

Też nie wiem czemu takie badania jedzenia miałyby służyć...
Żeby to było wiarygodne i powtarzalne, trzebaby badać każdą partię produktów. Confused

No wiadomo, w dodatku wszystko musialoby byc kontrolowane od poczatku do konca.

Dlatego dziwia mnie i smiesza ludzie wyliczajacy takie rzeczy co do 2 miejsc po przecinku. Przeciez to tylko szacowanie obarczone z gory jakims tam bledem, bo wiadomo jak sie mierzy kalorycznosc i wiadomo, ze netto czesto to wychodzi zupelnie inaczej niz przyjeto np 4kcal z ww i b Very Happy
Zapisane

Work Buy Consume Die
Daniel
Go


Email
Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #7 : 2015-06-24, 12:04:10 »

Dziękuję, za informację.
Wysłałem do nich zapytanie:
Cytuj
W związku z przygotowaniem do przedsięwzięcia o znaczeniu społecznym chciałbym zaciągnąć informację o możliwościach badawczych waszych laboratoriów. W szczególności interesuje mnie odpowiedż na następujące pytania:
1. Czy możliwe jest zlecenie u was badania żywności typu np.gotowej potrawy serwowanej w restauracji, pod kontem zawartości w niej wagowych i procentowy podstawowych składników jak białka, tłuszczy i węglowodanów?
2. Jaka jest cena jednego badania i w jakim czasie może być ono dokonane?
 
    Ponieważ przedsięwzięcie ma zaokres obejmujący cały kraj, to interesują nas w jakich ośrodkach regionalnych takie badanie może być przeprowadzone. Zakładamy możliwość zawarcia stałej współracy po zawiązaniu się formalnym grupy działającej. Do tego czasu wszelkie informacje proszę kierować pod mój adres:
 
Daniel Bojarski                                                                                Z poważaniem
ul.Karłowicza 55
80-275 Gdańsk                                                                                Daniel Bojarski
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25496

pindżar ryskow wyszy


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #8 : 2015-06-24, 12:13:58 »

pod kontem zawartości
Fajnie, ale o jakie konto chodzi? Czy tez moze mialo byc "pod kątem" ?
Zapisane

Work Buy Consume Die
Daniel
Go


Email
Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #9 : 2015-06-24, 12:36:19 »

pod kontem zawartości
Fajnie, ale o jakie konto chodzi? Czy tez moze mialo byc "pod kątem" ?
Pewnie błąd się wkradł, ale sądzę nie zwrócą na to uwagi i odpowiedzą.
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #10 : 2015-06-24, 12:49:45 »

Jest odpowiedź:

Cytuj
Niestety nie mogę podać nazwy zkładu, bo grupa jeszcze się nie zawiązała. Dopiero jest przygotowany plan biznesowy, w którym musi być uwzględniony koszt jednego badania. Proszę więc podać w przybliżeniu koszt jednego zbadania zawartości białka, tłuszczu i węglowadanów z potrawie o wadze 500g. Przy czym nie jest wymagane rozdzilenie na produkty czyli potrawa może być rozdrobniona w całości. Interesuje nas skład "talerza" w BTW.
 
Z poważaniem
 
Daniel Bojarski
----- Original Message -----
From: Pracownia Pobierania Próbek i Pozyskiwania Klientów w Śmiłowie - Biochemik Sp. z o.o.
To: 'Daniel'
Sent: Wednesday, June 24, 2015 12:26 PM
Subject: RE: Zapytnie o możliwości badawcze i oferowaną cenę


Witam serdecznie,

 

 

W nawiązaniu do zapytania proszę o podanie nazwy zakładu na jaki sporządzić propozycję cenową.

Oczywiście Laboratorium wykonuję badanie wartości odżywczej w wyrobach garmażeryjnych.

Czekam na odpowiedz wówczas sporządzimy ofertę cenową.

Pozdrawiam

 

________________________________________________________________________

Edyta Szczepaniak
Kierownik Pracowni Pobierania Próbek i Pozyskiwania Klientów

tel. kom. 667 984 985
Pracownia Pobierania Próbek i Pozyskiwania Klientów w Śmiłowie
tel. 672 814 117 wew. 27
marketing@biochemik.pl
www.biochemik.pl
________________________________________________________________________

Laboratorium Usługowo - Badawcze
"BIOCHEMIK" Sp. z o. o. w Śmiłowie
Śmiłowo, ul. Pilska 34
64 - 810 Kaczory
tel. 672 814 117
biuro@biochemik.pl

Biuro Handlowe w Olsztynie
tel. 667 984 990
marketing.olsztyn@biochemik.pl
___________________________________
 Laboratorium Usługowo - Badawcze
"BIOCHEMIK" Sp. z o. o. w Łukowie
ul. Przemysłowa 15
21-400 Łuków
tel. 257 972 776
marketing.lukow@biochemik.pl

Biuro Handlowe Śląsk
tel. 727 631 644
marketing.slask@biochemik.pl
____________________________________
 
Akredytowany zakres działalności
 
- Chemia
- Mikrobiologia
 - Pobieranie próbek
- Właściwości fizykochemiczne
 - Środowisko pracy
- Środowisko ogólne
 
   

 

 

From: Daniel [mailto:daniel@d.pl]
Sent: Wednesday, June 24, 2015 12:04 PM
To: marketing@biochemik.pl
Subject: Zapytnie o możliwości badawcze i oferowaną cenę


Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #11 : 2015-06-24, 14:50:05 »

Jest i druga odpowiedź:
Cytuj
Laboratorium wykonuję badanie tylko wartości odżywczej, czyli białko, tłuszcz, woda popiół, węglowodany, cukry, błonnik, kwasy tłuszczowe, sól. Koszt badania takiego pakietu w zależności od ilości próbek ok. 595,00zł.

Pozdrawiam

 

________________________________________________________________________

Edyta Szczepaniak
Kierownik Pracowni Pobierania Próbek i Pozyskiwania Klientów

tel. kom. 667 984 985
Pracownia Pobierania Próbek i Pozyskiwania Klientów w Śmiłowie
tel. 672 814 117 wew. 27
marketing@biochemik.pl
www.biochemik.pl

Zapisane
administ
Go


Email
Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #12 : 2015-06-24, 15:03:18 »

Czy nie popełnia błędów?

Nie, bo podstawą diety ponoć jest "formuła 30g" i "formuła 300g", a do tego maszyny jądrowe na pustyni, więc jak można popełniać błędy? Rolling Eyes Wink
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #13 : 2015-06-24, 15:10:27 »

Sprecyzowałem pytanie:
Cytuj
Dziękuję za odpowiedź. Sprecyzuję pytanie. Musimy ustalić, to że zestaw potraw mieszczący się na jednym talerzu łącznie posiada  określoną w gramach zawartość białka, tłuszczów i węglowodanów. Ponieważ znajdą się na nim rózne produkty spożywcze, to dla celów badawczych całą zawartość talerza zmiksujemy na jedną papkę. Z niej wyodrębnimy określoną w gramach próbkę do badania składu.Rozumiem, że badanie tej jednej próbki będzie kosztować 595zl netto (czy z VAT-em), bez kosztów dodatkowych jak koszt pobrania próbki i transportu do laboratorium. Nie interesuje nas cały pakiet jak wyodrębnienie popiołów czy błonnika,czy soli, a ni też rozdział tłuszczów na poszczególne kwasy tłuszczowe czy węglowodanów na cukry.
W przypadku dojścia do porozumienia, to liczba badań będzie rosła w tempie wykładniczym.

Z poważaniem

Daniel Bojarski 
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #14 : 2015-06-24, 15:13:23 »

Czy nie popełnia błędów?

Nie, bo podstawą diety ponoć jest "formuła 30g" i "formuła 300g", a do tego maszyny jądrowe na pustyni, więc jak można popełniać błędy? Rolling Eyes Wink
A może kłamią, że stosują jakąś formułę?
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #15 : 2015-06-26, 10:01:10 »

Mocno zjechali z ceny, ale nie zamieszczam kopi, bo nikogo to nie interesuje. Istnieje plan promocji ŻO i powołania grupy roboczej (z wynagrodzeniem za pracę), która zajęłaby się koordynacją działań. Oczekuję na zgłoszenie zainteresowanych.
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #16 : 2015-07-09, 07:31:49 »

Czy ktoś wie, jak wyliczyć węglowodany w potrawie, której nie znamy?
Zapisane
RafałS
Sr. Member
****
Pe: Mczyzna
wiadomoci: 16965


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #17 : 2015-07-09, 08:15:20 »

Musimy ją poznać. Jak została zrobiona i z czego, tudzież można posłużyć się spektrometrem.  Wink
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #18 : 2015-07-09, 09:33:23 »

Czy ktoś wie, jak wyliczyć węglowodany w potrawie, której nie znamy?

Przy tej ilości danych, to raczej niemożliwe! Wink
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #19 : 2015-07-09, 10:09:08 »

Musimy ją poznać. Jak została zrobiona i z czego, tudzież można posłużyć się spektrometrem.  Wink
Przykładowo, otrzymujesz w restauracji talerz z jedzeniem. Nie masz pojęcia jak potrawa została przyrządzona, tylko widzisz mięso, ziemniaki, surówkę i jakiś sos. Pytanie jest: Ile jest w tej potrawie węglowodanów? Obawiam się, że spektrometr, tego nie wykaże.
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.035 sekund z 20 zapytaniami.