forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 06:43:28

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  LABORATORIUM
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] Do dou Drukuj
Autor Wtek: LABORATORIUM  (Przeczytany 18383 razy)
RafałS
Sr. Member
****
Pe: Mczyzna
wiadomoci: 18142


Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #20 : 2015-07-09, 10:21:00 »

Należy udać się do kuchni, znaleźć winnych popełnienia dania. Następnie pozyskać od nich szczegółowe dane o składnikach i ilościach. Miłego wypadu do restauracji!  Laughing  Wink
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #21 : 2015-07-09, 10:36:36 »

Przykładowo, otrzymujesz w restauracji talerz z jedzeniem. Nie masz pojęcia jak potrawa została przyrządzona, tylko widzisz mięso, ziemniaki, surówkę i jakiś sos. Pytanie jest: Ile jest w tej potrawie węglowodanów? Obawiam się, że spektrometr, tego nie wykaże.
A jak konsument nie zje wszystkich ziemniaków to co?
ĄĘ było w uznaniu dla kucharza/gospodarza zostawiać nieco ziemniaków na talerzu, znaczy smakowało i pojadł.
Gdy talerz wylizany z węglowodanów choćby i widelcem to znaczy, że gospodarz/kucharz nie sprostał zadaniu nakarmienia żarłoka.
 Cool
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #22 : 2015-07-09, 11:03:14 »

a na oko ?   przy takim stażu powinieneś mieć detektor . Mój już zaczyna dobrze działać , niewielki margines błędu wskazuje .  Wink   

a np    śmietana  , może być pure , może być z mąką , olejem  , to trzeba brać na smak  Smile  (  co tego jak T  wyliczone będzie  - gdy nie będzie jakie  -  i ile )
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #23 : 2015-07-09, 11:29:00 »

A jak konsument nie zje wszystkich ziemniaków to co?

A jakże, zje i jeszcze będzie narzekał, że mało, bo to zapłacone, to wszystko co podadzą trzeba w siebie wepchnąć! Wink
Zapisane
Jarek
Go


Email
Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #24 : 2015-07-09, 11:38:53 »

Zapobiegać ,ja bilansuje przed zamówieniem np gotowana golonka ziemniak masło kapustka .
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #25 : 2015-07-09, 11:46:07 »

Jadanie poza domem jest groźne dla zdrowia... Wink
Jeśli już to: ser żółty, wędlina, śmietanka 30%, orzeszki solone i zależnie od upodobań jakiś owoc lub suplement krzemowy (choć niekoniecznie). Wszystko do nabycia w pierwszym napotkanym markecie.  Cool
I czytać uważnie nalepki.
Restauracje omijać, bo nagrywają... Wink  Laughing
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #26 : 2015-07-09, 12:00:20 »

A jak konsument nie zje wszystkich ziemniaków to co?

A jakże, zje i jeszcze będzie narzekał, że mało, bo to zapłacone, to wszystko co podadzą trzeba w siebie wepchnąć! Wink
Też tak myślę, bo wtedy bez sensu byłaby cała książka kucharska Twego Taty.
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #27 : 2015-07-09, 12:01:40 »

Jadanie poza domem jest groźne dla zdrowia... Wink
Jeśli już to: ser żółty, wędlina, śmietanka 30%, orzeszki solone i zależnie od upodobań jakiś owoc lub suplement krzemowy (choć niekoniecznie). Wszystko do nabycia w pierwszym napotkanym markecie.  Cool
I czytać uważnie nalepki.
Restauracje omijać, bo nagrywają... Wink  Laughing
Ale jakby to była restauracja, gdzie serwuje się certyfikowane dania optymalne, to czemu nie?
Zapisane
anakin
Go


Email
Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #28 : 2015-07-09, 12:35:35 »

Musimy j± poznaæ. Jak zosta³a zrobiona i z czego, tudzie¿ mo¿na pos³u¿yæ siê spektrometrem.  Wink
Przyk³adowo, otrzymujesz w restauracji talerz z jedzeniem. Nie masz pojêcia jak potrawa zosta³a przyrz±dzona, tylko widzisz miêso, ziemniaki, surówkê i jaki¶ sos. Pytanie jest: Ile jest w tej potrawie wêglowodanów? Obawiam siê, ¿e spektrometr, tego nie wyka¿e.

Google's Im2Calories app.

https://www.google.com/#q=google+im2calories&safe=off&tbm=nws

W przyszłości. Ale, póki co, oszacuje Ci jedynie przybliżoną liczbę kalorii. Projekt wciąż jest na etapie "produkcyjnym". Data premiery niewiadoma.

Tak pół żartem, pół serio, to każda potrawa w restauracji powinna mieć podane wartości odżywcze, tak jak jest w MCD.
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #29 : 2015-07-09, 14:21:14 »

Zapisane
Jarek
Go


Email
Odp: LABORATORIUM
« Odpowiedz #30 : 2015-07-09, 18:10:55 »

A to kicha , polak potrafi
Zapisane
Strony: 1 [2] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.025 sekund z 20 zapytaniami.