Strony: 1 [2]
|
|
|
Autor
|
Wtek: LABORATORIUM (Przeczytany 18386 razy)
|
|
vvv
Go
|
Przykładowo, otrzymujesz w restauracji talerz z jedzeniem. Nie masz pojęcia jak potrawa została przyrządzona, tylko widzisz mięso, ziemniaki, surówkę i jakiś sos. Pytanie jest: Ile jest w tej potrawie węglowodanów? Obawiam się, że spektrometr, tego nie wykaże. A jak konsument nie zje wszystkich ziemniaków to co? ĄĘ było w uznaniu dla kucharza/gospodarza zostawiać nieco ziemniaków na talerzu, znaczy smakowało i pojadł. Gdy talerz wylizany z węglowodanów choćby i widelcem to znaczy, że gospodarz/kucharz nie sprostał zadaniu nakarmienia żarłoka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
a na oko ? przy takim stażu powinieneś mieć detektor . Mój już zaczyna dobrze działać , niewielki margines błędu wskazuje . a np śmietana , może być pure , może być z mąką , olejem , to trzeba brać na smak ( co tego jak T wyliczone będzie - gdy nie będzie jakie - i ile )
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
A jak konsument nie zje wszystkich ziemniaków to co? A jakże, zje i jeszcze będzie narzekał, że mało, bo to zapłacone, to wszystko co podadzą trzeba w siebie wepchnąć!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Zapobiegać ,ja bilansuje przed zamówieniem np gotowana golonka ziemniak masło kapustka .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Jadanie poza domem jest groźne dla zdrowia... Jeśli już to: ser żółty, wędlina, śmietanka 30%, orzeszki solone i zależnie od upodobań jakiś owoc lub suplement krzemowy (choć niekoniecznie). Wszystko do nabycia w pierwszym napotkanym markecie. I czytać uważnie nalepki. Restauracje omijać, bo nagrywają...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Daniel
Go
|
A jak konsument nie zje wszystkich ziemniaków to co? A jakże, zje i jeszcze będzie narzekał, że mało, bo to zapłacone, to wszystko co podadzą trzeba w siebie wepchnąć! Też tak myślę, bo wtedy bez sensu byłaby cała książka kucharska Twego Taty.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Jadanie poza domem jest groźne dla zdrowia... Jeśli już to: ser żółty, wędlina, śmietanka 30%, orzeszki solone i zależnie od upodobań jakiś owoc lub suplement krzemowy (choć niekoniecznie). Wszystko do nabycia w pierwszym napotkanym markecie. I czytać uważnie nalepki. Restauracje omijać, bo nagrywają... Ale jakby to była restauracja, gdzie serwuje się certyfikowane dania optymalne, to czemu nie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
anakin
Go
|
Musimy j± poznaæ. Jak zosta³a zrobiona i z czego, tudzie¿ mo¿na pos³u¿yæ siê spektrometrem. Przyk³adowo, otrzymujesz w restauracji talerz z jedzeniem. Nie masz pojêcia jak potrawa zosta³a przyrz±dzona, tylko widzisz miêso, ziemniaki, surówkê i jaki¶ sos. Pytanie jest: Ile jest w tej potrawie wêglowodanów? Obawiam siê, ¿e spektrometr, tego nie wyka¿e. Google's Im2Calories app. https://www.google.com/#q=google+im2calories&safe=off&tbm=nwsW przyszłości. Ale, póki co, oszacuje Ci jedynie przybliżoną liczbę kalorii. Projekt wciąż jest na etapie "produkcyjnym". Data premiery niewiadoma. Tak pół żartem, pół serio, to każda potrawa w restauracji powinna mieć podane wartości odżywcze, tak jak jest w MCD.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
A to kicha , polak potrafi
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2]
|
|
|
|