Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Czerwona surówka z białej kapusty (Przeczytany 14292 razy)
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ciekawa sprawa...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Na jelitkowo...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
...o własnie, od razu test...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Dla super drapieżnika za surowe ,12m jelitkowa to nie przejdzie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
A może by tak liczyć długość jelit w godzinach (dniach), a nie w metrach. Taki półmetrowy wąż trawi całą mysz kilka dni i jakoś mu metrów nie brakuje. Jak się zrobi odpowiednio bogate WiO (Warzywo i Olej<tłuszcz, może być smalec>) i trochę soli i dużo pieprzu, to można jeszcze na to kawał białka wrzucić, np. duszonej wątroby także z tłuszczem i też się to potrafi kilka dni trawić, można tylko dziennie podlać nieco tłuszczem. Bo aktualnie jemy to co jest w jelitach, a nie co przez paszczę przechodzi. Energia i tak z tłuszczu, białka i tak się tu za wiele nie jada, gdyby komuś cukier spadł poniżej !)) to sobie może herbatę posłodzić. 2kg bananów się w bebechach mieściło to i 1,5kg kapusty i 0,5kg wątroby też się zmieści, plus setka tłuszczu dziennie do skutku. Ot taki "myślowy" eksperyment. Kapusta zawiera 92% wody, więcej niż Coca-Cola!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
Ale fakt, na surowo to tej kapusty zjadam ze dwa liście, a resztę w postaci bezmięsnego bigosu (kapusta duszona, pieprz, sól, olej do gotowej potrawy), a wcześniej lub później (niekoniecznie w tym samym dniu) płatek wątroby.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Na jelitkowo... Tę kapustę z burakiem (bez majonezu itd. ) można zrobić z dodatkiem Lactobacillus rhamnosus i będzie kiszonka?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Kapusta kiśnie sama z siebie, ale po około dwóch tygodniach, w sprzyjającej temperaturze. A na szybko raczej ukisić się nie da.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
vvv ,ale dowaliłeś, teraz jeszcze mi napisz ,dlaczego owca ma dwa przedżołądki i 24 metry jelita .to będę spokojniejszy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Kapusta kiśnie sama z siebie, ale po około dwóch tygodniach, w sprzyjającej temperaturze. A na szybko raczej ukisić się nie da.
Dziękuję
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
dlaczego owca a nie na przykład koń, dlaczego długość człowieka się mierzy razem z nogami, a owcy i konia już nie, a żółw, że mniej podobny, ale przecież, chcesz udowodnić niepodobieństwo, a nie podobieństwo i jaki te stworzenia, jeszcze zależnie od rasy, mają współczynnik ilości centymetrów jelita do kilograma masy ciała, miłego pogubienia. Człowiek jest taki podobny do owcy, a taki niepodobny, czyż nie, czy odpowiemy tak, czy odpowiemy nie i tak nic z tego nie wyniknie, dezinformacja edukacyjna to potęga jednak jest. mnie to zadowala:''Posiłek konia potrzebuje około 35 do 40 godzin, aby zostać wydalonym z organizmu w postaci ekskrementu. ''Czyli czas w temperaturze ssaka, a co w jelicie grubym żyje to zależy.. Kuchnia Koreańska lubująca się w kiszonkach jakoś mnie nie porwała. @Pani Teresahttp://maria-z-i-ariadna.przepisy.net/kapusta-kiszona-na-szybko/
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Koza, wilk i kapusta....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Kapusta kiśnie sama z siebie, ale po około dwóch tygodniach, w sprzyjającej temperaturze. A na szybko raczej ukisić się nie da.
kiszona kapusta , ogórki , kiszone buraki, kisz grzyby , żur, to jest ten sam zestaw bakterii ? czy coś z produktów powinno bardziej preferować się ? rozumiem też , że dodatkowo fermentacyjne bakterie z serów dojrzewających , zsiadłego mleka trza dostarczać. Dlaczego w sklepach są głównie kwaszone produkty ? ( chodzi o koszt produkcji ,szybkość , trwałość ? )
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Dziękuję
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
vvv ,ale dowaliłeś, teraz jeszcze mi napisz ,dlaczego owca ma dwa przedżołądki i 24 metry jelita .to będę spokojniejszy
Skupiacie się nad strukturą, a umyka wam funkcjonalność. Roślinożercy mają kadzie fermentacyjne w różnych miejscach przewodu, by żywić się de facto LKT i białkiem zwierzęcym pochodzenia pierwotniaczego. Rozumny człowiek dostarcza sobie białko i tłuszcz w gotowcu, a nie żre 2 kilo kapusty pełnej azotanów.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Skąd ten popęd na zieleninę?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
A jest popęd? Jeśli ktoś raz na dwa - pięć lat zrobi jakąś zieloną sałatkę/surówkę z udziałem zieleniny? Za siebie mogę powiedzieć, że wolę ziemniaki - też póki nie są zielone
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Nie ma żadnego usprawiedliwienia. Poza rozkoszami podniebienia. Nawet witaminę C znajdziemy w podrobach, witaminami z grupy B zajmą się drobnoustroje jelitowe. Inuici i pasterze w górach roślin nie jedli i żyli. Pozostaje jeszcze pewna ilość węglowodanów "by organizm nie robił roboty głupiego", ale i to można ominąć rozkręcając glukoneogenezę na śmietance i niskowartościowych białkach.. Oczywiście musu nie ma, a człowiek wszystkożerca poradzi sobie zawsze, nawet "syndromując". Pamiętajmy jeszcze, że przez większość naszej historii warzyw i owoców niespecjalnie co było, a człowiek był stale ruchliwy i jadł, kiedy mógł, podobnie jak koń, więc te 35-40h to dla konia stojącego w stajence i karmionego 3x dziennie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|