|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
To jakaś prymitywna ustawka, w ten sposób nikt nie płaci za usługi policji.
|
|
|
|
|
|
|
Tomasz
Go
|
W ramach eksperymentu antypodagrowego od dwóch tygodni nie piję wina, którego przez ostatnie 40 lat wypijałem około jednej butelki dziennie. Jednocześnie odstawiłem Milurit a mimo to zauważyłem dość szybkie ustępowanie objawów podagry.
Oczywiście śledzę w internecie różne wątki podagrowe i wszyscy piszą żeby maksymalnie ograniczyć tłuszcze mimo że nie zawierają puryn. Na przykład taki wpis: ZASADY ŻYWIENIA PRZY DNIE MOCZANOWEJ (opracowanie cytowane za: Konrad Kokurewicz, Dna moczanowa. Poradnik dla pacjenta, s. 21) Dieta bogata w węglowodany wzmaga wydalanie moczanów z moczem, a dieta bogata w tłuszcze – wchłanianie zwrotne tych związków w kanalikach nerkowych. W związku z tym dieta w dnie powinna zawierać mało tłuszczu, a więcej węglowodanów.
Co na to specjaliści od Żywienia optymalnego, co z tym "wchłanianiem zwrotnym tych związków w kanalikach nerkowych"?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
W skrócie: W ramach eksperymentu antypodagrowego od dwóch tygodni nie piję wina, którego przez ostatnie 40 lat wypijałem około jednej butelki dziennie. Jednocześnie odstawiłem Milurit a mimo to zauważyłem dość szybkie ustępowanie objawów podagry. I tyle wystarczy.
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
No i jaki masz wniosek panie A?
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
W skrócie: W ramach eksperymentu antypodagrowego od dwóch tygodni nie piję wina, którego przez ostatnie 40 lat wypijałem około jednej butelki dziennie. Jednocześnie odstawiłem Milurit a mimo to zauważyłem dość szybkie ustępowanie objawów podagry. I tyle wystarczy. Ale ja nie o tym... Resorpcja fakultatywna i obligatoryjna, to takie zagadnienie do poczytania sobie, aby nie pytać się jak bezwiedzowy ekspert internetowy. Nie mylić z jelitowym wchłanianiem fakultatywnym i obligatoryjnym...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
tak, to będzie alkohol, poczytałem troszku, połączenie alkoholu ( nadmiaru ) i większej ilości puryn - podwyższa poziom kwasu moczowego.
Tomasz. Tylko dlaczego tak długo z tym winem czekałeś ? miałeś jakieś zapasy ? Oni piszą o jakiś dietach mieszanych , korytkowych. Nie przejmuj się tymi kanalikami.
|
|
|
|
|
|
|
Tomasz
Go
|
Toteż nie przejmuje się różnymi opiniami w internecie, inaczej dawno bym porzucił żywienie optymalne. Niemniej od kilkunastu lat czytam wszystko co pojawia się w internecie na temat żywienia optymalnego. Przede wszystkim patrzę na zachowanie się mojego organizmu a jak na razie widzę same pozytywy. Co prawda od kilku miesięcy pojawiły mi się bóle w mięśniach barkowych lewej ręki a od niedawna zaczęły się pojawiać również w prawej. Jak na razie kojarzę to z podagrą i mam nadzieję że teraz mi to przejdzie, zobaczymy.
|
|
|
|
|
|
|
Tomasz
Go
|
I jeszcze o tym winie czemu tak długo czekałem. Przez 40 lat picia wina czerwonego, wytrawnego nie zauważyłem żadnych ubytków na zdrowiu i również nikt mnie przed nim nie przestrzegał. Po 3 miesiącach od zauważenia objawów podagry i zbieraniu informacji na temat jej przyczyn zrobiłem eksperyment i przestałem go pić. Czekanie 3 miesiące w porównaniu do 40 lat (480 miesięcy) to jednak znikomy odcinek czasu.
|
|
|
|
|
|
|
Teresz
Go
|
U mojego syna też na diecie optymalnej wystąpiła dna moczanowa, a wcześniej na korytku nie miał żadnych objawów O co się okazało Jadł za mało węglowodanów Skorygowalismy proporcje i wszystko jest ok Acha i okazało się że nie może wieprzowiny Już pół roku ma spokoj
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Kto nie może wieprzowiny, znaczy, że ostatnie pół roku nie żywił się zdrowo. Nawet gdyby miał jakieś kumulacje i nadwrażliwości to po pół roku "odstawienia" złystyczności - powinno przejść. Just saying.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Oczywiście przestrzegliście wszystkich dookoła przed zgubnymi skutkami Diety Optymalnej? Tu nie ma żartów, bardzo łatwo sobie zrobić krzywdę i dlatego najlepiej ściśle przestrzegać (ale ściśle bez odstępstw!!!) zaleceń IŻiŻ tu podaję stronę http://www.izz.waw.pl/pl/. Tam fachowo doradzą jak się zdrowo odżywiać, a w razie czego profesjonalnym leczeniem służy Darmowa Służba Zdrowia.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/kregoslup/podagra-przyczyny-objawy-leczenie-podagry_42122.html - "Jednak do nagromadzenia się kwasu moczowego w organizmie dochodzi najczęściej w wyniku stosowania niewłaściwej diety, bogatej w puryny, których źródłem jest przede wszystkim alkohol i czerwone mięso) i niezdrowego, głównie siedzącego trybu życia, który sprzyja spowalnianiu przemiany materii, a co za tym idzie - zatrzymywaniu kwasu moczowego w organizmie." Alkohol źródłem puryn? Można bredzić, ale że aż tak! A na podagrę jest nabiał, ale uzasadniać nie będę.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
"Alkohol wpływa na przemianę kwasu moczowego na wielu szlakach metabolicznych." Alkohol wpływa na wszystko, woda zresztą też.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Tak z dobrego serca podam przepis na podagrę: po pierwsze unikać nabiału, szczególnie jaj i produktów z mleka, po drugie jeść dużo tzw. "wywaru kolagenowego", podrobów, chudej wieprzowiny i ryb, szczególnie śledzia i łososia. I co da się wywołać podagrę?
|
|
|
|
|
|
|
|