Autor
|
Wtek: Dna moczanowa (Przeczytany 113022 razy)
|
vvv
Go
|
cytujesz czyjaś wypowiedź? " DO_2000" to skrót myślowy, dokładnie to: książka "Dieta Optymalna", rok wydania 2000, strona 33 Skoro już ustaliliśmy, że w ŻO/DO istnieje pojęcie jadłospisu, to może spiszesz swój jadłospis z trzech kolejnych dni, tak bardzo dokładnie z datą, godziną, masą poszczególnych produktów, z dokładnością do łyżeczki cukru do kawy, czy 10g śmietanki do kawy, to będzie możliwość, by każdy kto chce przemyślał sprawę, porównał ze swoim odżywianiem i ewentualnie podzielił się spostrzeżeniami. Deklarowałeś skrupulatność, wręcz pedantyzm, można podejrzewać, że masz zeszyt jadłospisów z każdego dnia, przynajmniej od kiedy wystąpiły objawy podobne do dny moczanowej. Może nawet Admin się o komentarz pokusi.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Super, a tabelka będzie?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Może nawet Admin się o komentarz pokusi. Mam dużo własnych problemów, którymi nikt się nie interesuje z wyjątkiem najbliższych, więc nie rozumiem dlaczego mam się zajmować cudzymi jeszcze do tego? Jednym z poważniejszych problemów jest gwałtowny wzrost konduktywności wody w akwarium wraz ze wzrostem temperatury i mam dylemat, czy schładzać lodem, czy też robić podmianę wody? Bo jak już ma się pod opieką nawet "gadzinę" zimnokrwistą, to nie znaczy, że można się nie przejmować jej homeostazą.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A na jakim forum akwarystycznym nie pomogą? Schładzając lodem (koniecznie w pojemniku, można posypać solą dla trwałości) zmniejszysz metabolizm biotopu, a resztą zajmą się (teoretycznie) media w filtrze. Robic podmiankę ciut chłodniejszą i o niższym przewodnictwie, wodą, obniżasz i metabolizm i rozcieńczasz jednocześnie, ale szybkie zmiany środowiska to stres i dla mieszkańców akwarium i dla mieszkańców filtra.
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
...ale szybkie zmiany środowiska to stres i dla mieszkańców akwarium i dla mieszkańców filtra.
Opiekuję się 400 litrowym roślinniakiem w którym zastosowałem przelew i można wymieniać wodę prawie że metodą kropelkową. Bardzo wygodne rozwiązanie, szczególnie teraz przy wysokich temperaturach na zewnątrz.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ciekawe rozwiązanie, ale tu nie do zrealizowania...
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
A są jakieś przeciwwskazania by butelkę pet napełnić wodą (nie całkiem) i zakręcić i zamrozić i niech sobie przez dzień p przegranej wodzie pływa, może 3 butelki na dzień wystarczą by temperatura przestała rosnąć. Tak cicho sobie myślę.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
A są jakieś przeciwwskazania by butelkę pet napełnić wodą (nie całkiem) i zakręcić i zamrozić i niech sobie przez dzień po przegrzanej wodzie pływa, może 3 butelki na dzień wystarczą by temperatura przestała rosnąć. Tak cicho sobie myślę.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Niektórzy schładzają akwa wiatrakami, ale to głośne rozwiązanie i nie wiem na ile efektywne. Morszczacy stosują zewnętrzne urządzenia ochładzające, ale to są kwoty idące w tysiące.
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Jednym z poważniejszych problemów jest gwałtowny wzrost konduktywności wody w akwarium wraz ze wzrostem temperatury i mam dylemat, czy schładzać lodem, czy też robić podmianę wody? Rozwiązanie: "sprawdzić styki czujnika, oczyścić w razie potrzeby", a wszystko wróci do normy... Trochę mnie wczoraj wieczorem zaskoczyła ta sytuacja, ale ranek często przynosi rozwiązanie.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Bo sen jest dla mózgu, a nie dla mięśni.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Dziękuję za podpowiedzi, bo mogą się przydać na przyszłość.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Co do przypadku dny - procedura: przeanalizować skład diety pod kątem produktów dostarczających nadmiar puryn i ograniczyć ich spożycie do czasu ustąpienia objawów dny. Koniecznie dostosować aktywność fizyczną do stanu fizjologicznego, albowiem ruch najlepiej oczyszcza organizm ze wszystkich śmieci metabolicznych, w tym z kwasu moczowego.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Jeśli jednak skład diety jest ok, poziom kwasu moczowego we krwi w normie, zrobić badania w kierunku dny rzekomej (najczęściej nadczynność gruczołów przytarczycznych). Tak twierdzi Doktor.
|
|
|
|
|
|
|
Tomasz
Go
|
Zgodnie z sugestią VVV podaję przykładowy jadłospis który stosowałem na przestrzeni ostatnich 19 miesięcy. Oczywiście ilości i skład poszczególnych składników zmieniał się każdego dnia ale to były najczęściej używane przeze mnie produkty. https://www.dropbox.com/s/m85d5fut6sm9iuj/Przykladowy%20jadlospis.jpg?dl=0Z różnych zaleceń dotyczących dny moczanowej wynika że powinienem z mojego jadłospisu usunąć boczek i wino. Może ktoś z Was zasugeruje mi zupełnie inny jadłospis, będę bardzo wdzięczny.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Po półtora roku, żywisz się nadal "cyferkami"... Dziękuję nie mam więcej pytań.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dobrze, że ja jestem wielki techniczny gamoń i nie umiem takich aplikacji obsługiwać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|