Autor
|
Wtek: Dna moczanowa (Przeczytany 113008 razy)
|
Tomasz
Go
|
Ten ekran z cyferkami to zrobiłem specjanie do zademonstrowania mojego sredniego dnia. Na codzien to jem na oko bo mam już wszystko dawno przetrenowane. Program ten sam kiedyś zrobiłem w2001 roku i czasami go używam do sprawdzenia czegoś lub do demonstracji znajomym tak jak dzisiaj.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
I jest problem, bo nie ma tam nic, co mogłoby podagrę wywołać.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
wywal wino, do niczego nie jest potrzebne. nadmiar alkoholu w połączenie z purynami podwyższa poziom kwasu moczowego. Podwyższa też nadmierny wysiłek fizyczny. Ten powód możemy wykluczyć ? pleśniowych serów nie jedz. kakao, kawa, herbata, czekolada ? be! wraz z alkoholem nasilają endogenną produkcję puryn.śmietany są w sprzedaży 30 % - np w carefourze.
|
|
|
|
|
|
|
Tomasz
Go
|
Faktycznie, chyba tylko to wino, no i czego w tabelce nie ująłem to wypijam dziennie ok 4 szklanki czarnej herbaty. Kawy nie pijam, no może raz na miesiąc u Cioci na imieninach.. Cukru żadnego nie używam. Czekoladę czasami 81% kakao nie więcej jak 20 g dziennie. Jeśli chodzi o podagrę to czytałem gdzieś że może się bezobjawowo rozwijać przez kilkanaście lat. Może są to jakieś objawy nagromadzone przez lata? Czy znacie kogoś z optymalnych kto wyleczył się z podagry?
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
na foto widzę, że jesteś szczupły ( więc nadwaga odpada - jeden z niekorzystnych dodatków) - i masz około 68 lat. Mógłbyś być wzorem dla prezesa, gdyby nie ta dna.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
http://www.drmichalak.pl/12_paradygmatow_wsp_medycyny.htmlParadygmat 2: Utajona kwasica mezenchymalna
Wiedza lekarzy na temat mezenchymy zasadniczo sprowadza się do faktu, że takowa w organizmie jest. Że jest to substancja, przez którą dokonuje się wymiana substancji odżywczych pomiędzy krwią i komórkami. Tymczasem jest to najważniejsza tkanka naszego organizmu. Większość chorób przewlekłych, większość patologii wewnątrzkomórkowych rozpoczyna się od nieprawidłowego funkcjonowania mezenchymy. A mechanizm jest bardzo prosty. Przy spadku pH (zakwaszeniu) struktura białek zmienia się w ten sposób, że zmienia się jej stan skupienia - z płynu przechodzi w galaretę. Jak może się dokonywać w takich warunkach usuwanie toksyn z komórek i dostarczanie substancji odżywczych, łatwo się domyślić. Zablokowanie mezenchymy musi prowadzić do rozwijania się patologii, którą potem często trudno jest odwrócić. W podręcznikach dla studentów trudno jednak jest znaleźć jakiekolwiek informacje na temat tego jakże istotnego elementu rozwoju wielu chorób przewlekłych, generujących olbrzymie koszty społeczne. A sposób leczenia jest zasadniczo w najprostszym wariancie bardzo prosty - pić wodę i odkwaszać. Najbardziej spektakularnym przykładem niskiej wiedzy środowisk medycznych w tym zakresie jest choroba zwana dną moczanową. W elementarnym podręczniku dla studentów pt. "Biochemia Harpera" można znaleźć informację, że rozpuszczalność kwasu moczowego mocno maleje w miarę spadku pH. Jeśli więc ktoś mało pije, to ma mało moczu i jest on kwaśny. Produkowany kwas moczowy nie może zostać wtedy wydalony i kumuluje się w tkankach. http://www.drmichalak.pl/zakwaszenie.htmKoncentrat pomidorowy 200g jest odpowiednikiem kilograma pomidorów i kosztuje 1.49zł, można go użyć by przerobić zupę z kaczki z kaczką na zupę pomidorową z kaczką. Proste, smaczne, pożywne. Wystarczy jako całodzienne wyżywienie. Ja bym osolił lekko solą (NaCl50KCl50) by więcej potasu przemycić. Koncentrat zalany wrzątkiem, z dodatkiem dobrego tłuszczu, pieprzu, daje gorący kubek na szybko. Koncentrat zalany zimną wodą z lodówki, daje zimny sok pomidorowy, może być nawet z lodem (z wody nie ze śmietany). http://s21.postimg.org/bvxh0cml3/konc_pom.png
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Faktycznie, chyba tylko to wino, no i czego w tabelce nie ująłem to wypijam dziennie ok 4 szklanki czarnej herbaty. Kawy nie pijam, no może raz na miesiąc u Cioci na imieninach.. Cukru żadnego nie używam. Czekoladę czasami 81% kakao nie więcej jak 20 g dziennie. Jeśli chodzi o podagrę to czytałem gdzieś że może się bezobjawowo rozwijać przez kilkanaście lat. Może są to jakieś objawy nagromadzone przez lata? Czy znacie kogoś z optymalnych kto wyleczył się z podagry?
Tak znam, w książce Dr Kwaśniewskiego ,odpowiedzi na listy są wyleczeni .Jeśli chodzisz na spotkania optymalnych ,to warto czytać takie artykuły na głos ,bo to lepiej się wchłania .
|
|
|
|
|
|
|
Tomasz
Go
|
Jak Ty "Diogenes z Synopy" wyczaiłeś na tych zdjęciach który to jestem ja? Z pewnością byłeś też na tym spotkaniu i pamiętasz kto robił te grupowe zdjęcia? W mój wiek też prawie się wstrzeliłeś, w tym roku idzie mi 71.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
większość patologii wewnątrzkomórkowych rozpoczyna się od nieprawidłowego funkcjonowania mezenchymy. A mechanizm jest bardzo prosty. Przy spadku pH (zakwaszeniu) struktura białek zmienia się w ten sposób, że zmienia się jej stan skupienia - z płynu przechodzi w galaretę. Jak może się dokonywać w takich warunkach usuwanie toksyn z komórek i dostarczanie substancji odżywczych, łatwo się domyślić.
Najwyraźniej chodzi o chłonkę, ale jak zwał, tak zwał...
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Mam wrażenie, że to nieco inne odcienie pojęciowe, może chłonka to bardziej to co płynie i zasila układ limfatyczny. płyn tkankowy spływający do naczyń chłonnych, tworzących układ naczyń limfatycznych (układ chłonny) A może nie wszystko co jest między komórkami spływa. /wiki/Extracellular_matrix
|
|
|
|
|
|
|
Tomasz
Go
|
Nie wiem czy ma to coś wspólnego z zakwaszeniem organizmu, czy krew tez nie staje sie galaretowata. Ponieważ mam utrwaloną arytmię, więc aby zapobiec zakrzepom przyjmuję regularnie od 8 lat lek rozrzedzający krew "Marcumar" prawie caly czas w tej samej dawce ale kontroluje gęstość krwi raz na miesiąc (INR ma u mnie być pomiędzy 2,5 a 3,5). Jakie było moje zdziwienie kiedy po przejściu na żywienie optymalne, przy takiej samej dawce Marcumar wskaźnik INR spadł mi o okoł 1, jak przedtem miałem 3,2 to po przejsciu na ŻO był już tylko 2,2. Podwyższyłem dawkę Marcumar i tak trzymam już ponad 1,5 roku (badając oczywiście co miesiąc stan). Wynika z tego że na ŻO krew mi zgęstniała zauważalnie. Ciekaw jestem czy ktoś z Forumowiczów miał podobne doświadczenia z gęstością krwi i o czym to świadczy?
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Masz (ma Pan) może pod ręką wyniki ostatniego: (1) badania ogólnego moczu i (2) poziomu sodu i potasu, może też wapnia we krwi?
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
A jak ma to co ?
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
drut. Nie ma drutu jest HSPA+ Można inspirować jedynie. Przy takim leku, zasadnicze zmiany w jadłospisie (pomimo podobnego BTW) powinny być klepnięte przez lekarza, i/lub wynikać z własnej inicjatywy, bo krzepliwość krwi jest ręcznie sterowana, a i za duża i za mała, to potencjalna kaplica jest.
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
sprawa się komplikuje. Tabletki , alkohol. Tomasz - nie byłem. Drogą wykluczeń, renie znam ( wizerunek) , córka chyba jej ( bo podobna ) , prezio, i jeszcze inne ''gęby '' z widzenia - zostałeś Ty ( po krótkiej analizie)
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
drut. Nie ma drutu jest HSPA+ Można inspirować jedynie. Przy takim leku, zasadnicze zmiany w jadłospisie (pomimo podobnego BTW) powinny być klepnięte przez lekarza, i/lub wynikać z własnej inicjatywy, bo krzepliwość krwi jest ręcznie sterowana, a i za duża i za mała, to potencjalna kaplica jest. TO WSZYSTKO
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
sprawa się komplikuje. Tabletki , alkohol. Tomasz - nie byłem. Drogą wykluczeń, renie znam ( wizerunek) , córka chyba jej ( bo podobna ) , prezio, i jeszcze inne ''gęby '' z widzenia - zostałeś Ty ( po krótkiej analizie) Córki na tych zdjęciach nie ma...(wiekszość czasu siedziała w pokoju i uczyła się) a ten "nasz Tomasz" na spotkaniu Oddziału to był chyba tylko ze 4 razy... a nie tak regularnie co miesiąc... zgadza się?
|
|
|
|
|
|
|
|
|