Strony: 1 [2] 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: Żywienie optymalne, a robienie masy/rzeźby (Przeczytany 118698 razy)
|
Gavroche
|
Tak myślałem, powodzenia zatem.
|
|
|
|
|
|
|
robertp123
Go
|
Jestes zwolennikiem cwiczen wielostawowych? Na splicie bedzie mi trudniej?
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
nie przekraczać 100g węglowodanów na dobę? http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=78Praktycznie należy wybrać jeden czy więcej produktów zawierających węglowodany i spożywać je codziennie w takiej ilości, aby łączna ilość węglowodanów na dobę wynosiła około 0,8 grama na kilogram wagi ciała. Będzie to np. 40g u ważących 50kg, a 80g u ważących 100kg. Taka ilość węglowodanów jest najlepsza, aczkolwiek pewne niewielkie różnice nie powodują większych szkód dla organizmu. Zbyt mało węglowodanów noże spowodować konieczność wytwarzania przez wątrobę ciał ketonowych, co nie jest dobre dla mózgu i serca. Spożywanie do 100g węglowodanów na dobę jest bezpieczne, tylko organizm jest nieco słabszy. Nigdy nie należy przekraczać 150g węglowodanów na dobę.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Robert, split to pobudzanie każdej grupy mięśniowej raz na tydzień (samo trenowanie "grup mięśniowych" to głupota, bo sport to ćwiczenie ruchów, a nie mięśni, lecz zostawmy to), jeśli to mądrze ułożony split to również pobudzanie tych grup w pozostałe dni, ale w sposób pośredni. Tak czy siak split to wymysł amerykańskich kulturystów i działa dobrze, ale tylko kiedy jesteś na soku, bo on zapewnia taką wytrzymałość i agresję treningową, by robić olbrzymią objętość oraz działa antykatabolicznie w tygodniowym okresie przerwy. Ćwiczenia wielostawowe to podstawa podstaw. Bez względu na to, co obecnie robią wielcy mistrzowie kulturystyki stający na Olimpie (a co szumnie nazywa się profesjonalnie ułożonym planem) kiedyś każdy z nich orał latami całymi kilka podstawowych ćwiczeń, jak ciągi, siady, wyciskania i wiosłowania. Podsumowując: masz plan ćwiczeń zupełnie niedostosowany do własnych potrzeb i możliwości, zerżnięty żywcem od kolesi, którzy wydają na chemikalia masę kasy, trenują, śpią i jedzą w kółko, bo to ich zawód, a w dodatku chcesz się regenerować na diecie złożonej z serów i masz w głowie tylko "podbicie tłuszczu", bo to w końcu dieta tłuszczowa, nie? Nie masz zielonego pojęcia co robisz, prawda? Po pierwsze niezbędne korekty: Użyj starej proporcji doktora Kwaśniewskiego, z czasów, kiedy sery były głównym jadalnym źródłem białka (1:2:0,3), wyrzuć w cholerę ten split, a weź się porządnie za FBW 5x5, oparte na kilku podstawowych ćwiczeniach rozpisane na 3 dni w tygodniu (to zawsze działa, od kilkudziesięciu lat), miej cierpliwość, co w tym przypadku oznacza, nieporzucanie obranej ścieżki "bo nie działa, a już dwa tygodnie to robię", tylko naukę i kombinowanie pod siebie. Po drugie zapamiętaj: To co genialne jest proste.
|
|
|
|
|
|
|
robertp123
Go
|
Czyli na splicie bez "wspomagaczy" nic nie wskóram? Trenowałem FBW jednak na mnie jakoś to nie działało(pompki, drążek, przysiady)
|
|
|
|
|
|
|
robertp123
Go
|
Zależałoby mi na jak najszybszym zdobyciu masy mięśniowej(5-6 miesiecy) a potem fajnie to wyrzeźbić. Moim celem jest waga ok 80 kg przy niskim bf.
|
|
|
|
|
|
|
robertp123
Go
|
Troszkę poczytałem i zwracam honor. Trzeba zacząć od podstaw! Myślałem, ze jak ktoś jest trenerem personalnym to zna się na rzeczy. Jednak realia sa odmienne FBW 3x w tyg wystarczy? Czy mógłbym dodatkowo robić brzuch "po" treningu?
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
mnie to drugie foto się nie podoba... same żyły Ale powodzenia życzę!!!
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Czyli na splicie bez "wspomagaczy" nic nie wskóram? Trenowałem FBW jednak na mnie jakoś to nie działało(pompki, drążek, przysiady)
Nic dziwnego, że nie działało, bo to ćwiczenia niskointensywne, urośniesz na nich, owszem, jeśli nigdy nic nie robiłeś i tylko przez kilka tygodni. Zacznij od podstaw, ułóż sobie dwa warianty treningu, jeden z ciągami, drugi z siadami na czele, np.: A -ciągi -wyciskanie stojąc -podciąganie na drążku z obciążeniem B -siady -wyciskanie na ławce -wiosłowanie w opadzie I rób je naprzemiennie ABA w jednym tygodniu i BAB w drugim. Po każdym treningu rób jakieś bicki, tricki i brzuszki, ale to raczej zaspokajanie psychicznych potrzeb, niż rzeczywista konieczność. Funkcją mięśni brzucha jest przenoszenie siły z nóg na tułów i tak należy je trenować. Więc skłony i unoszenie nóg, to takie lanie wody, esencją treningu brzucha są ciągi i siady oraz takie ćwiczenia jak martwy ciąg walizkowy, skłon boczny czy full contact twist. Jeśli chodzi o przyrosty, to należy odróżnić przyrost wagi ciała, od rozrostu mięśni, tu jest trochę o tym: http://powerbuilding.pl/realne-oczekiwania-co-do-przyrostu-miesni/
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Dobry temat , czytalem sobie ksiazke na wczasach nad jeziorem i nagle moj czytnik zlapal jakas siec to wbilem na neta, poczytalem i posmialem. Drugi temat, ktory poczytalem to oczywiscie "sniadanie", ktory tez jest smieszny W ogole to nie lepiej wbic na jaka Diete Dla Pakerow zamiast sie ta optymalna katowac?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
|
Blackend
|
Jak od razu z taką laską to się kupuje, to się nie dziwię że zbankrutują.
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Sportowe obuwie to kiedys byla podstawa
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Wiadomo, miesa i jajek. Zgadlem?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
tu cię mam! było podchwytliwe nie wolno mięty , brokuła, napojów gazowanych, czekolady i mleka. przypuszczam, że twoje typy są tak oczywiste, że nawet nikt ich nie wymienia
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|