Autor
|
Wtek: KK-700 530. Biszkopt kakaowy z bitą śmietanką (Przeczytany 168586 razy)
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Litr śmietanki 36 %, 2 łyżki stołowe cukru, warstwy posmarowane powidłami śliwkowymi nisko słodzonymi, bita śmietanka doprawiona smakowo odpowiednio przez Zosię ( nie wiem jak ), dodatkowo 9 żółtek w kremie, czekolada 70% starta do posypki. Dekoracja - maliny z ogródka. Ten kawałek właśnie skonsumowałem Jak widać nie rozdrabniam się.
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Piękny - i po skonsumowanym kawałku widać że chyba smaczny? Tego przepisu jeszcze nie robiłam
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
chyba sobie taki dziś zrobię - albo jutro
|
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
to to to można jako przepis 574 wstawić
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Co ta babskie fanaberie?! A golona, cynaderki i wielki płat karku to gdzie, ja się pytam?! I seta.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Żeby wyglądał jak kwiatek natury, malinek mogłoby być w kręgach z szeregu Fibonacciego, czyli 1 2 3 5 8 13 21 34 Czyli instynktownie 13 w środkowym się udało, ale na zewnętrznym brakuje 3 do 21.
|
|
|
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Co ta babskie fanaberie?! A golona, cynaderki i wielki płat karku to gdzie, ja się pytam?! :lol:I seta. Źle gadasz, to jest pełnowartościowy posiłek. Może to być kolacją, obiadem lub śniadaniem. Potrawa składa się z jajek ( głównie żółtek ) i śmietanki 36 % - reszta ( cukier , łyżka mąki to tylko dodatki - optymalne ). Chyba nawet na monodiecie by uszło. Nie liczyłem proporcji, ale strzelam na oko - BTW 1: 4-5 : 1 . Produkt jest udoskonalony. Dodatkowo w kremie są utarte na parze żółtka. Nawet dla Ciebie by się nadał, zamiast produktów dno-twórczych Dla Adama biszkopt może być na mące ryżowej, wychodzi b podobny. I jest bezpiecznym produktem bezglutenowym. malinek mogłoby być w kręgach z szeregu Fibonacciego, czyli 1 2 3 5 8 13 21 34 Czyli instynktownie 13 w środkowym się udało, ale na zewnętrznym brakuje 3 do 21. Zosia żałuje, ale nie zna ciągów Fibonacciego, ja jej podpowiedziałem, że wartość prognostyczna jest żadna (wg mnie) i postanowiła nie zawracać sobie tym głowy. to to to można jako przepis 574 wstawić faktycznie, zaraz wstawię.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Żółtka popite śmietanką też są pełnowartościowe, a bardziej kozackie od torciku, w dodatku bez Fibonacciego.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
biszkopt może być na mące ryżowej, wychodzi b podobny. I jest bezpiecznym produktem bezglutenowym. Problem glutenu to problem propagandowy, białka z innych zbóż działają podobnie, choć nieco słabiej, zwłaszcza, że zwykle są mniej nadużywane. Mąka gryczana nie jest produktem zbożowym, bo gryka nie jest zbożem. Problem nietolerancji zbóż może mieć miejsce gdy ktoś w drodze chemizacji, demineralizacji i nadużyć tak sobie spreparował zapalnie własne jelita. W wypadku prawidłowo zastosowanego ŻO człowiek jest zdrowy, więc i jelita są zdrowe, więc problem zbożozy nie występuje.To tak w kwestii ogarnięcia pojęć wypaczanych propagandowo.
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
ale to w niczym nie przeszkadza, że gryka nie jest zbożem. Nietolerancja może wystąpić. Podczas testów alergicznych ( dość porządnych na tamten czas ) wyszło że w skali czterostopniowej, gdzie 4 to ogromna nietolerancja, córka miała 3 na grykę , 3 na orzechy laskowe i włoskie (2 ), arachidowe ( 3 ), na pszenica - 2, żyto 3 , jęczmień 2-3 itd . Mleko 3 , jajka 2 . Zamiana mąki ze zboża na np mąke z orzechową nic nie daje. Nawiasem mówiąc po tych testach wyszło, że niewiele produktów zostało do spożycia To było kiedyś, teraz niczego nie unika ( gluten modny jedynie ). Szukaliśmy wtedy powodów częstych przeziębień ( np pylenia roślin ). Z wiekiem przeszło, albo odżywia się bardziej świadomie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Dziś mnie Zosia powstrzymała przed ostatnim kawałkiem. Co będziesz miał jutro do kawy ? No i muszę czekać do jutra
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
właśnie chciałem to zaproponować ( replay ) , ale doszedłem do wniosku, że lepiej będzie jak inicjatywa wyjdzie bezpośrednio od serca od osoby niezainteresowanej osobiście ( czyli nie mnie )
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
|
|