Autor
|
Wtek: KK-700 530. Biszkopt kakaowy z bitą śmietanką (Przeczytany 168541 razy)
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
No dobra, piecze się spód z cieczy tiksotropowej. Nie wiem czy dobrze zrobiłam kładąc pergamin. Jak już wlałam / przerzuciłam masę, przypomniałam sobie, że ostatnio pergamin się wpiekł w ciasto i ciężko go było usunąć. A może trzeba smarować go tłuszczem? Za 5-10 min koniec pieczenia i studzenie się rozpocznie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Chciałam zrobić nr. Wczesniejszy ale nie mam dżemu. Więc została wersja kakaowa do zrobienia..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
cieczy tiksotropowej. WOW Płyny tiksotropowe są jednym z rodzajów płynów nienewtonowskich. Czasami mylnie się uważa, że wszystkie płyny nienewtonowskie, których lepkość maleje na skutek np. mieszania, są tiksotropowe. Płyny takie nazywa się jednak ogólnie płynami rozrzedzanymi ścinaniem i dopiero gdy efekt "rozrzedzania" utrzymuje się po ustaniu działania siły ścinającej (czyli np. po zaprzestaniu mieszania lub tłoczenia) można mówić o zjawisku tiksotropii. Płyn wykazujący własności tiksotropowe zachowuje się zatem tak, jakby przez pewien czas "pamiętał" co się z nim niedawno działo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Biszkopt gotowy dla mojej foremki wyszła grubość 1cm. Czyli wygląda mi zdjęcie z przepisu tak jakby było zrobione z podwójnej porcji? Pokruszyłam na 5 pucharów, topię czekoladę z pozostałym masłem. Śmietanka będzie dodawana na świeżo wraz zamrożonymi borówkami.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Biszkopt gotowy dla mojej foremki wyszła grubość 1cm. Czyli wygląda mi zdjęcie z przepisu tak jakby było zrobione z podwójnej porcji? Pokruszyłam na 5 pucharów, topię czekoladę z pozostałym masłem. Śmietanka będzie dodawana na świeżo wraz zamrożonymi borówkami.
raczej nie, Zosia robi chyba z 6 jajek, ale jej wyrasta na 6-7 cm do góry. Blacha tortowa okrągła ok 16-21 cm. Najlepsze jest po 2-3 dniach jak przesiąknie biszkopt wilgocią i smakami. No i do kremu obowiązkowo żółtka, to robi już inną ligę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
a to ja mam większą blachę tortową - czyli w tym tkwi szkopuł. [ jutro ją zmierzę albo jak się dokopię po wymianie pionów. ja robiłam z 8 jajek. No właśnie tu podstawą jest nasiąknięcie. Ten biszkopt będzie też idealny pod tiramisu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Bo Twoja Zosia, moja imienniczka chyba tez jest bardziej doświadczona w pieczeniu Ja zaczęłam piec ciasta (robić desery) dopiero na ŻO.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Bo Twoja Zosia, moja imienniczka chyba tez jest bardziej doświadczona w pieczeniu Ja zaczęłam piec ciasta (robić desery) dopiero na ŻO. tak, do Tiramisu się bardzo nadaje. O to chodzi żeby nie była duża powierzchnia blachy , żeby piętra budować. Czym mniejsza i wyższa - tym więcej pięter i efektowniej. I kremu miedzy pietrami wchodzi dużo i różne smaki można mieszać. Np na parterze robisz smak ananasowy jasny ( z puszki może być ) a u góry przeciwieństwo jakiś ciemny mocny lub odwrotnie. Zosia nieraz z 3 -4 smaki tak upycha po piętrach. Powidła śliwkowe - cynamon, migdały - kokos, kakao - śmietankowy, kawa - amaretto , jabłko ( gruszka) - orzechy , kogel - zabajone - cytryna , czerwona porzeczka - wanilia , czarna porzeczka - pomarańcz itd itd . Zależy od weny w danym momencie i dostępności produktów. Zosia piecze dla mnie już 26-28 lat. Na optymalnym zmienił się tylko asortyment. Bardzo dużo kremowych zakazanych wcześniej robimy, odreagowujemy . Babki , makowce i szarlotki, strucle, drożdżówki i jagodzianki ( kosmiczne robiła) - bye, bye . I nawet za nimi nie tęsknię. Odkrywamy ciężkie zakazane dietetyczne ciasta Co to były wcześniej za wypieki - ciasta jogurtowe , marchewkowe, kremy na śmietanie lajt Tera kuchnię rozwinęła się w pełni. Królują naturalne składniki. Bogate w chorysterol
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
no szkoda że nie jesteście moimi sąsiadami -napadałabym Was z 15 lat temu miałem sąsiadkę która było w wieku tak około 40 lat. Nie miała dzieci i nie pracowała. Mąż dobrze zarabiał. Zajmowała się tylko .....wypiekami. Hobbystycznie, dziedzicznie w linii damskiej. . Chętnie chwaliła się tym. Dobrze, że się wyprowadziliśmy . Arcymistrzyni, czarodziejka , do tej pory to wspominam. Jak zrobiła sernik to chyba tylko łańcuch i kłódka mogła go uratować przed natychmiastowym zjedzeniem
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Ach dobry sernik to jest to, a ja lubię by było czuć w nim ser nie mąkę. Lubię gdy są w nim serowe nie zmielobe grudki. Czyli trzeba se samej robić.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
No dobra, piecze się spód z cieczy tiksotropowej. Nie wiem czy dobrze zrobiłam kładąc pergamin. Jak już wlałam / przerzuciłam masę, przypomniałam sobie, że ostatnio pergamin się wpiekł w ciasto i ciężko go było usunąć. A może trzeba smarować go tłuszczem? Za 5-10 min koniec pieczenia i studzenie się rozpocznie
pergamin ściąga się gdy jeszcze biszkopt jest gorący ( dobrze odkleja się ). Zosia spód tylko wykłada , boki ma odpinane . Do tego samego kakaowego biszkopta, zrobiliśmy masę budyniową. Z liter śmietanki zagotowaliśmy, znaczy się Zosia , z robiła budyń z krochmalem ( smaki i te sprawy ) , nie żałowała żółtek, aby ten budyń porządnie smakował i kostkę masła ( 200 g ) . Przecięła biszkopt wzdłuż na pół i wysmarowała warstwy. Coś nowego zaświtało w głowie. Węglowodany zostały dostarczone do jednej z warstw w postaci przesmażonych startych jabłek ( jak na szarlotkę - cynamon, orzech ) . Jabłka kwaśne spady dostałem od pani od jajek, kury nie zdążyły podziobać. Dawno jabłek nie jadłem, rok ? dwa ? nie pamiętam . Mogą być, ale powidła chyba lepsze. Ale budyń pierwyj sort .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Ja ostatnio zrobiłam wątróbkę z cynamonem, przejrzałem Gruszka i czosnkiem . To pierwsze gruszki od chyba 4 czy 5 lat. Ile to ja jestem na ŻO? Zastrzeżenie miałam jedynie do wątróbki, którą gdy robiłam po 2 dniach zapomnienia i przechowywania jej w lodówce, szczelnie opakowaną w folię ta nie miała żadnego zapachu. powinna już była dosyć wyraźnie wydzielić zapachy. A ta nic... Taka wątróbka tylko w srebro jak to mówicie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
A ja zrobiłem "kamienne placuszki". Zmiksowałem orzechy włoskie z suszonymi daktylami i miodem, uzyskaną pastę rozsmarowałem cienką warstwą na blasze i piekłem ze 20 minut. Na ciepło pokroiłem na batoniki i viola! Taki batonik świetnie uzupełnia węglowodany lub dostarcza tłuszczu, kiedy położy się na nim plaster masła czy posmaruje masłem orzechowym.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
po 2 dniach zapomnienia i przechowywania jej w lodówce, szczelnie opakowaną w folię ta nie miała żadnego zapachu. powinna już była dosyć wyraźnie wydzielić zapachy. A ta nic... Lodówka lodówce nie równa, może mieć 13 stopni, a może mieć 2. Są nawet lodówki, gdzie można przechowywać żarełko w szczelnych woreczkach w wodzie z lodem i lodu ani nie przybywa, ani nie ubywa, permanentne średnie zero. Hipopo te tycznie oczywiście.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
to powiem tak - w tej samej lodówce przeciętna wątróbka po 2 dniach mówi albo mnie jesz albo sama wychodzę. Moja lodówa ma z 6 lat i ok 42-4 stopnie ustawione.
ps "srebro" = "sresco" wymawiane przez T
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
z tego samego biszkoptu . Krem pół litra Łowickiej 36 % , pół kilo mascarpone, 6-10 żółtek . Smarowidło do biszkopta to przesmażone owoce jagodowe. Super śniadanie z kawą.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|