Autor
|
Wtek: Siłownia a ŻO (Przeczytany 3650479 razy)
|
Gavroche
|
6,5 km spokojnego marszu z obciążeniem, dla odpoczynku. Piękne słońce, świeże powietrze, kolory jesieni. Połnyj fengszuj. Ja byłem dziś o 8.00 rano. 11 km zrobiłem. Z obciążeniem? Jakim? Z kamizelką 17,5 kg. Staram się iść w tempie 5km/h, chodzi mi o zakres energetyczny, którego nie pobudzam treningiem siłowym. Dla kobiet taka kamizelka, jak mam, z oczywistych względów może być niewygodna. Może są kamizelki dla anatomii kobiecej, nie wiem
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Kamizelkami się nie interesowałam. Na razie te obciążniki łagodnie działają. Tempa też wysokiego sobie nie narzucałam. Zastanawiam się jednak czy nie poćwiczyć intensywniej siłowo np. codziennie? Np 4-5 dni codziennie i potem 2 dni przerwy.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Codziennie na Eurosporcie o 20.00 Mistrzostwa Świata w podnoszeniu ciężarów z Wrocławia. Oglądasz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Jakie "Litości"? Przecież snooker jest strasznie wciągający!
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Codziennie na Eurosporcie o 20.00 Mistrzostwa Świata w podnoszeniu ciężarów z Wrocławia. Oglądasz?
już tak
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Kamizelkami się nie interesowałam. Na razie te obciążniki łagodnie działają. Tempa też wysokiego sobie nie narzucałam. Zastanawiam się jednak czy nie poćwiczyć intensywniej siłowo np. codziennie? Np 4-5 dni codziennie i potem 2 dni przerwy.
Można nawet codziennie, ale objętość trzeba znacząco zmniejszyć i zadbać o regenerację. Przy treningu hipertroficznym dobre efekty daje trenowanie całego ciała przez cztery kolejne dni(np. góra ciała, dół ciała, znowu góra i dół), a potem trzy pełne dni przerwy. Przy treningu "na siłę" im większe rozdrobnienie tym lepiej, do każdej minisesji podchodzi się bowiem w miarę wypoczętym. Ja trenowałem długie okresy po 14 sesji tygodniowo, ale wtedy dyscyplina musi być żelazna, no i przyjazd do klubu na 20-30 minut jest dla większości "bez sensu". Pomysł dobry, Dasna, ale warunek to micha, regeneracja i superskrócone, ale o dobrym ciężarze gatunkowym sesje. Oblicz sobie ile czego robisz tygodniowo na część ciała i oszacuj realnie ile sesji możesz wcisnąć do planu tygodnia, a następnie podziel pierwsze przez drugie. To będzie objętość jednej sesji, ale nie wahaj się jeszcze jej zmniejszyć, bo będziesz trenować na niepełnej regeneracji i zmęczenie się akumuluje. Jedzenie musi być do syta i wartościowe maksymalnie w jednostce wagi, żadnej tam niskiej wartości biologicznej. Z zabiegów odnowy świetna jest sauna, masaże i kąpiele w soli Epsom. W razie W można wziąć dzień wolnego w dowolnym momencie
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Można nawet codziennie, ale objętość trzeba znacząco zmniejszyć i zadbać o regenerację. Przy treningu hipertroficznym dobre efekty daje trenowanie całego ciała przez cztery kolejne dni(np. góra ciała, dół ciała, znowu góra i dół), a potem trzy pełne dni przerwy. Przy treningu "na siłę" im większe rozdrobnienie tym lepiej, do każdej minisesji podchodzi się bowiem w miarę wypoczętym. Ja trenowałem długie okresy po 14 sesji tygodniowo, ale wtedy dyscyplina musi być żelazna, no i przyjazd do klubu na 20-30 minut jest dla większości "bez sensu". Pomysł dobry, Dasna, ale warunek to micha, regeneracja i superskrócone, ale o dobrym ciężarze gatunkowym sesje. Oblicz sobie ile czego robisz tygodniowo na część ciała i oszacuj realnie ile sesji możesz wcisnąć do planu tygodnia, a następnie podziel pierwsze przez drugie. To będzie objętość jednej sesji, ale nie wahaj się jeszcze jej zmniejszyć, bo będziesz trenować na niepełnej regeneracji i zmęczenie się akumuluje. Jedzenie musi być do syta i wartościowe maksymalnie w jednostce wagi, żadnej tam niskiej wartości biologicznej. Z zabiegów odnowy świetna jest sauna, masaże i kąpiele w soli Epsom. W razie W można wziąć dzień wolnego w dowolnym momencie Hm. Trzeba przemyśleć , zaplanować , obliczyć i zadecydować kiedy wdrożyć.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Jakie "Litości"? Przecież snooker jest strasznie wciągający! Strasznie to odpowiednie słowo.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
już tak Co te Azjatki mają w sobie?
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Gavro Cię poprowadzi ;P
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Nie mam telewizora, ale jak tylko się da, to w necie i chodzę na zawody w Warszawie czy okolicach. Bardzo lubię i uważam, że widać zmianę na plus w technice i sposobie podejścia do ciężaru, od moich czasów. Wysublimowane narzędzia nauk sportowych, a może empiryczne doświadczenia nowego pokolenia trenerów robią robotę. Bardzo się cieszę, że podnoszenie ciężarów pozostało konserwatywne i używa minimum sprzętowego, w przeciwieństwie do na przykład trójboju siłowego, gdzie kostiumy i nadmiar sprzętu spaczył ten sport.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Fakt,ciężarowcy to współcześni "gladiatorzy" 60kg i 130kg w rwaniu creazyy
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
już tak Co te Azjatki mają w sobie? Głównie bardzo ciężką pracę treningową, trochę dobrej genetyki i odrobinę cudownych wytworów współczesnej chemii W takiej właśnie kolejności.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Fakt,ciężarowcy to współcześni "gladiatorzy" 60kg i 130kg w rwaniu creazyy Robiłeś zdaje się przysiad z ciężarem nad głową, to wiesz jakiej cyrkowej zręczności może wymagać utrzymanie ponadwukrotnego ciężaru ciała nad głową w głębokim przysiadzie
|
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Idzie sobie krzywdę zrobić brrr
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Chińczyk rwie w jakimś pół szpagacie i sztanga na ukos a on wstaje. Nie wierzyłam, że wstanie. A chyba jedną rękę ma słabszą
|
|
|
|
|
|
|
|
|