Autor
|
Wtek: Siłownia a ŻO (Przeczytany 3638830 razy)
|
Gavroche
|
Martwy na 51 kg i to na prostych? Idziesz jak burza, dziewczyno, to już przecież w pobliżu Twojej masy ciała. Ładnie. Chodzą słuchy(jakieś badanie, pewno amerykańskie), że u kobiet dobrze robi 12-15 minutowy bieg PRZED treningiem siłowym. Zwiększa podobno gotowość do wysiłku anaerobowego przez jakiś skomplikowany mechanizm, związany z gorszym połączeniem mózg-mięśnie. No nie wiem, spróbować można... Dasna, założyłem, że przy siadach przednich używasz chwytu ciężarowego, takiego jak przy zarzutach, słusznie? Jeśli tak, to możesz też spróbować trzymać sztange "na krzyż", to zmniejszy obciążenie nadgarstków
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Martwy na 51 kg i to na prostych? Idziesz jak burza, dziewczyno, to już przecież w pobliżu Twojej masy ciała. Ładnie. Chodzą słuchy(jakieś badanie, pewno amerykańskie), że u kobiet dobrze robi 12-15 minutowy bieg PRZED treningiem siłowym. Zwiększa podobno gotowość do wysiłku anaerobowego przez jakiś skomplikowany mechanizm, związany z gorszym połączeniem mózg-mięśnie. No nie wiem, spróbować można... Dasna, założyłem, że przy siadach przednich używasz chwytu ciężarowego, takiego jak przy zarzutach, słusznie? Jeśli tak, to możesz też spróbować trzymać sztange "na krzyż", to zmniejszy obciążenie nadgarstków Tak, używam ciężarowego i to staram się robić jak najbardziej klasycznie. W związku z tym najbardziej odczuwam lewe więzadło promieniowo-nadgarstkowe, więzadło poboczne promieniowo nadgarstkowe i więzadła lewej stopy. Dzisiaj założyłam na trening zwyczajne pepegi z wkładkami pod pięty.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Jeśli tak, to możesz też spróbować trzymać sztange "na krzyż", to zmniejszy obciążenie nadgarstków No ale jak juz o badaniach to wspomnij, ze jest ich sporo na temat szkodliwosci przechwytu Mnostwo osob odradza. http://www.youtube.com/watch?v=Wjq82nYPUeo
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Dasna
Go
|
Jeśli tak, to możesz też spróbować trzymać sztange "na krzyż", to zmniejszy obciążenie nadgarstków No ale jak juz o badaniach to wspomnij, ze jest ich sporo na temat szkodliwosci przechwytu Mnostwo osob odradza. http://www.youtube.com/watch?v=Wjq82nYPUeoTak, już to widziałam i trener tu z siłowni pokazywał mi bliznę po operacji zerwanego bicepsa. A więc? Ale to dotyczy martwego. A jak już zarzuciłam i trzymam przed sobą, to utrzymuje na palcach .
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Jeśli tak, to możesz też spróbować trzymać sztange "na krzyż", to zmniejszy obciążenie nadgarstków No ale jak juz o badaniach to wspomnij, ze jest ich sporo na temat szkodliwosci przechwytu Mnostwo osob odradza. http://www.youtube.com/watch?v=Wjq82nYPUeoJasne. A kulturyści zrywają potężne mięśnie piersiowe przy śmiesznych obciążeniach, to też jest fakt Mechanizm jest taki: Podczas bardzo silnego sygnału z mózgu do mięśnia, staje się on chwilowo bardziej sztywny od ścięgna(!). U bezdopingowych siłaczy CUN natychmiast odłącza układ ruchu, czyli po prostu nie podniesiemy ciężaru, jeśli ciało uzna, że ścięgna i powięzi są zagrożone... U chemicznych sportowców, po pierwsze mięśnie rozwijają się bardzo szybko, a ścięgna zostają w tyle, bo potrzebują wiele więcej czasu na nadbudowę, więc mamy mięśnie dużo silniejsze niż ścięgna, po drugie ilość komórek satelitarnych w mięśniu na sterydach rośnie, a to one odpowiadają za unerwienie mięśni, tym samym siłę sygnału. Mamy więc wielkie, silne mięśnie wiszące dosłownie na włosku. Dziwne, że się rwą? Druga sprawa, że niewielu siłaczy, a prawie żaden kulturysta nie robi treningów ścięgien(trójbojowe trzymania, odejścia i dociskania oraz wysokopowtórzeniowe w stylu girievoy sportu)by je wzmocnić. Po trzecie wszyscy zwykle są przetrenowani, z niezregenerowaną tkanką łączną, nie mówiąc już o nadkompensacji. Kiedyś Dorian Yates ładnie porównał budowę tkanki łącznej do pocierania pumeksem dłoni w celu uzyskania stwardnień. Jeśli trzesz za lekko i za rzadko nie uzyskasz zgrubień, jeśli za mocno i za często, będziesz miał rany.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Czyli co? Mogę próbować przyzwyczaić przyczepy mięśniowe do chwytu mieszanego na mniejszych ciężarach?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Sterydy, kiepska dieta, kostium pomagający w ciągu, Bóg wie co jeszcze. Trening siłowy nie jest dla wszystkich, a i urazu nie można wykluczyć na 100%.
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Sterydy, kiepska dieta, kostium pomagający w ciągu, Bóg wie co jeszcze. Trening siłowy nie jest dla wszystkich, a i urazu nie można wykluczyć na 100%. Jasne. No cóż, samo życie.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Czyli co? Mogę próbować przyzwyczaić przyczepy mięśniowe do chwytu mieszanego na mniejszych ciężarach?
Jeśli masz chociaż cień wątpliwości do czegoś, nie rób tego! Rób nachwytem i z baśki Takie historie to straszaki dla nieświadomych, jak niełączenie pomidora z ogórkiem. A kto się najbardziej przejmuje? Ci co dźwigają najmniej Nie znam żadnego naturalnego kulturysty, ani trójboisty, który by coś zerwał. Za to wielu koksiarzy, którzy wyciskając na klatę dwukrotnie mniej, niż rzeczeni naturalni trójboiści, zrywali piersiowe
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Jeśli masz chociaż cień wątpliwości do czegoś, nie rób tego! Rób nachwytem i z baśki Takie historie to straszaki dla nieświadomych, jak niełączenie pomidora z ogórkiem. A kto się najbardziej przejmuje? Ci co dźwigają najmniej Nie znam żadnego naturalnego kulturysty, ani trójboisty, który by coś zerwał. Za to wielu koksiarzy, którzy wyciskając na klatę dwukrotnie mniej, niż rzeczeni naturalni trójboiści, zrywali piersiowe To mam szansę. Po prostu wypróbuję z mniejszym obciążeniem i popracuje nad elastycznością przyczepu. Jestem w 100% naturalna. Choć czasem jak wypije za mocna kawę to jakbym nakoksowana była.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ćwicz Dasna, ćwicz, po kawie, na manifę w Warszawce jak znalazł...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
... Jeśli masz chociaż cień wątpliwości do czegoś, nie rób tego! ...
Piękne. Uniwersalne. Konserwatywne. Pasuje też do DO.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Jest trochę czasu. Dopiero co zima ruszyła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|