Autor
|
Wtek: Siłownia a ŻO (Przeczytany 3638321 razy)
|
Dasna
Go
|
Wróciłam właśnie z pilatesu. Jeszcze inna instruktorka prowadziła. Ale ciężko. Dzisiaj było więcej elementów baletu i ja bym to nazwała kalisteniki. Trenerka szczuplutka, giętka i bez trudności robi cuda ze swoim ciałem. Pilates daje mi w kość. I wychodzi jak nie potrafię utrzymać równowagi. Mowilem, ze pilates jest swietny. Bardzo zwieksza swiadomosc ciala. Zreszta polecam przeczytac zyciorys Josepha Pilatesa, swietna lektura. To byl jeden z najwybitniejszych jezeli nie najwybitniejszy, kinezjolog. Dasna, podoba mi się: "ruchy wprowadzające do siadu i martwego" Fullprofeska, pszepani. Poważnie? Dzięki.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Wróciłam właśnie z pilatesu. Jeszcze inna instruktorka prowadziła. Ale ciężko. Dzisiaj było więcej elementów baletu i ja bym to nazwała kalisteniki. Trenerka szczuplutka, giętka i bez trudności robi cuda ze swoim ciałem. Pilates daje mi w kość. I wychodzi jak nie potrafię utrzymać równowagi. Mowilem, ze pilates jest swietny. Bardzo zwieksza swiadomosc ciala. Zreszta polecam przeczytac zyciorys Josepha Pilatesa, swietna lektura. To byl jeden z najwybitniejszych jezeli nie najwybitniejszy, kinezjolog. Nie znam wszystkich, ale wyprzedzał swoje czasy. O to to, dobrze powiedziane Zmarł chyba w latach '60, a opisywał rzeczy o których dopiero dziś się mówi, oczywiście inaczej to nazywał, ale to bez znaczenia. Wielu wybitnych sportowców, zaczynało, podobnie jak Pilates, będąc chorowitymi chudzinami, a ćwiczenia fizyczne dawały im zdrowie i sprawność ponad przeciętną w swoich czasach. Z takich wioskowych popychadeł rekrutuje się szczególnie wielu siłaczy, żeby wymienić tylko Artura Saxona, Paula Andersona(!)czy Charlesa Atlasa. Silna motywacja przenosi góry Znalazłam na SFD cyt. "Jeden z przykładowych treningów dawnych siłaczy,robił go min. Arthur Saxon w młodym wieku: Overhead Press - wycisk żołnierski One-Arm Press - wycisk jednorącz Bent Press - wycisk jednorącz w pochyleniu bocznym Snatch - rwanie Cleans - zarzut One-Arm Snatch - rwanie jednorącz One-Arm Clean & Jerk - podrzut jednorącz Deadlift - martwy ciąg Wszystko jednej serii w 6-8 powt. zależnie od ćwiczenia. 2-3 razy w tygodniu dla początkujących,codziennie dla zaawansowanych.Mocne nogi,plecy i ramiona.Brak ćwiczeń w leżeniu.Na klatkę tylko pompki(jako rozgrzewka).Tak się dawniej trenowało! "
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Zmarł w wieku 43 lat na zapalenie płuc.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Nie było stojaków do przysiadów, ani klatek bezpieczeństwa. Nikomu nie przychodziło też do głowy testować siły na leżąco, na ławce. Różne rodzaje ciągów i wyciskań budowały siłę i sylwetki naszych sportowych antenatów. Mniej mieli problemów z barkami i kolanami Dużo podobnych treningów jest na oldtimestrongman.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
To podobno skutek poważnej bójki z uszkodzeniem klatki piersiowej po dużej ilości niemieckiego piwa...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
To podobno skutek poważnej bójki z uszkodzeniem klatki piersiowej po dużej ilości niemieckiego piwa... I podobno też był już mocno niedożywiony.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
To podobno skutek poważnej bójki z uszkodzeniem klatki piersiowej po dużej ilości niemieckiego piwa... I podobno też był już mocno niedożywiony. Alkoholik?
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Jego rekord w bent press to, jak podają, 370 Ibs x 0, 453 kg = 167, 61 kg . O matko.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
To podobno skutek poważnej bójki z uszkodzeniem klatki piersiowej po dużej ilości niemieckiego piwa... I podobno też był już mocno niedożywiony. Alkoholik? Nie. Cyt. Wiki During his service in World War I, Saxon suffered from malnutrition. After the war he tried to continue his strongman act, which conflicted with his unhealthy condition. He grew weaker and developed tuberculosis. Saxon eventually developed pneumonia, causing his death on August 6, 1921, at age 43.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Atlas died of heart failure at age 80 after his daily jog on the beach (his family had a history of heart attacks). At the time, people were still writing to him. He left behind a son, Hercules.
A Atlas zmarł w 80 r.ż.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
A o Andersonie. The Guinness Book of World Records (1985 edition) lists his feat of lifting 6,270 pounds (2844.02 kg) in a back lift as "the greatest weight ever raised by a human being". Jak to 2844,02 kg. "back lift" co to? Jak on to zrobił?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A o Andersonie. The Guinness Book of World Records (1985 edition) lists his feat of lifting 6,270 pounds (2844.02 kg) in a back lift as "the greatest weight ever raised by a human being". Jak to 2844,02 kg. "back lift" co to? Jak on to zrobił? Back lift lub health lift. Częściowy martwy ciąg, z pozycji nad kolanem. W jego czasach to było popularne ćwiczenie "dla zdrowia pleców i całego ciała". Wielki Paul ważył ze 140 kg, mógł tyle dociągnąć. Obecnie ten wynik to koło 3 ton, ale przy ilości federacji, które uznają lub nie swoje wyniki na wzajem, to dokładnie nie wiadomo
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Nawzajem oczywiście Po co te podpowiedzi, jak podpowiadają źle?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A o Andersonie. The Guinness Book of World Records (1985 edition) lists his feat of lifting 6,270 pounds (2844.02 kg) in a back lift as "the greatest weight ever raised by a human being". Jak to 2844,02 kg. "back lift" co to? Jak on to zrobił? Back lift lub health lift. Częściowy martwy ciąg, z pozycji nad kolanem. W jego czasach to było popularne ćwiczenie "dla zdrowia pleców i całego ciała". Wielki Paul ważył ze 140 kg, mógł tyle dociągnąć. Obecnie ten wynik to koło 3 ton, ale przy ilości federacji, które uznają lub nie swoje wyniki na wzajem, to dokładnie nie wiadomo Poczytałem trochę, bo mi ten back lift nie dawał spokoju. Otóż Paul Anderson, nie dość, że miał ten rekord certyfikowany przez ludzi z Księgi Guinnessa, a wiadomo oni "chcą" bardzo, to jeszcze nie używał do tego podniesienia standardowej konstrukcji wykorzystującej ręce, tylko w pozycji "donkeys" podnosił platformę plecami. Szukam dobrego zdjęcia. Tak przy okazji, na amerykańskich forach nie mają dobrego zdania o wiarygodności dawnych rekordów, a na europejskich, wręcz przeciwnie
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Hm, czyli rekordy naciągane. Wiele obrosło mitem, zdaje się. Niemniej siły, pewnie im odmówić nie można. Ręce a plecy. Czyli zaparł sie nogami jak na suwnicy i dźwignął plecami. Tak to rozumiem. Czyli Saxona bent press też może być naciągany.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Nie było stojaków do przysiadów, ani klatek bezpieczeństwa.
Jakich klatek bezpieczeństwa? Czto takoje?
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Nie było stojaków do przysiadów, ani klatek bezpieczeństwa.
Jakich klatek bezpieczeństwa? Czto takoje? Klatki bezpieczeństwa jak w samochodzie rajdowym?
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Wróciłam właśnie z pilatesu. Jeszcze inna instruktorka prowadziła. Ale ciężko. Dzisiaj było więcej elementów baletu i ja bym to nazwała kalisteniki. Trenerka szczuplutka, giętka i bez trudności robi cuda ze swoim ciałem. Pilates daje mi w kość. I wychodzi jak nie potrafię utrzymać równowagi. Mowilem, ze pilates jest swietny. Bardzo zwieksza swiadomosc ciala. Zreszta polecam przeczytac zyciorys Josepha Pilatesa, swietna lektura. To byl jeden z najwybitniejszych jezeli nie najwybitniejszy, kinezjolog. Nie znam wszystkich, ale wyprzedzał swoje czasy. O to to, dobrze powiedziane Zmarł chyba w latach '60, a opisywał rzeczy o których dopiero dziś się mówi, oczywiście inaczej to nazywał, ale to bez znaczenia. Wielu wybitnych sportowców, zaczynało, podobnie jak Pilates, będąc chorowitymi chudzinami, a ćwiczenia fizyczne dawały im zdrowie i sprawność ponad przeciętną w swoich czasach. Z takich wioskowych popychadeł rekrutuje się szczególnie wielu siłaczy, żeby wymienić tylko Artura Saxona, Paula Andersona(!)czy Charlesa Atlasa. Silna motywacja przenosi góry Znalazłam na SFD cyt. "Jeden z przykładowych treningów dawnych siłaczy,robił go min. Arthur Saxon w młodym wieku: Overhead Press - wycisk żołnierski One-Arm Press - wycisk jednorącz Bent Press - wycisk jednorącz w pochyleniu bocznym Snatch - rwanie Cleans - zarzut One-Arm Snatch - rwanie jednorącz One-Arm Clean & Jerk - podrzut jednorącz Deadlift - martwy ciąg Wszystko jednej serii w 6-8 powt. zależnie od ćwiczenia. 2-3 razy w tygodniu dla początkujących,codziennie dla zaawansowanych.Mocne nogi,plecy i ramiona.Brak ćwiczeń w leżeniu.Na klatkę tylko pompki(jako rozgrzewka).Tak się dawniej trenowało! " Wyglada ciekawie, czasami mnie kusi zeby po prostu przeleciec pelen zestaw po jednej serii. Ale ciezko mi odpuscic rwania jak juz zaczne albo wiatraki
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Hm, czyli rekordy naciągane. Wiele obrosło mitem, zdaje się. Niemniej siły, pewnie im odmówić nie można. Ręce a plecy. Czyli zaparł sie nogami jak na suwnicy i dźwignął plecami. Tak to rozumiem. Czyli Saxona bent press też może być naciągany. Tu współczesna wersja back lift (na dole strony): http://www.oocities.org/colosseum/9748/dino2005.htmlBudowali jeszcze rodzaj jarzma na ramiona i wtedy "backi" były w bardziej pionowym ustawieniu ciała. Tak czy siak ruchu jest z 5 cm, ale kilka ton robi wrażenie... Na tej stronce pokazane jest wiele "dino style" ćwiczonek, między innymi podnoszenie Jeffersona: http://www.weightliftingdiscussion.com/jefferson.html
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Wróciłam właśnie z pilatesu. Jeszcze inna instruktorka prowadziła. Ale ciężko. Dzisiaj było więcej elementów baletu i ja bym to nazwała kalisteniki. Trenerka szczuplutka, giętka i bez trudności robi cuda ze swoim ciałem. Pilates daje mi w kość. I wychodzi jak nie potrafię utrzymać równowagi. Mowilem, ze pilates jest swietny. Bardzo zwieksza swiadomosc ciala. Zreszta polecam przeczytac zyciorys Josepha Pilatesa, swietna lektura. To byl jeden z najwybitniejszych jezeli nie najwybitniejszy, kinezjolog. Nie znam wszystkich, ale wyprzedzał swoje czasy. O to to, dobrze powiedziane Zmarł chyba w latach '60, a opisywał rzeczy o których dopiero dziś się mówi, oczywiście inaczej to nazywał, ale to bez znaczenia. Wielu wybitnych sportowców, zaczynało, podobnie jak Pilates, będąc chorowitymi chudzinami, a ćwiczenia fizyczne dawały im zdrowie i sprawność ponad przeciętną w swoich czasach. Z takich wioskowych popychadeł rekrutuje się szczególnie wielu siłaczy, żeby wymienić tylko Artura Saxona, Paula Andersona(!)czy Charlesa Atlasa. Silna motywacja przenosi góry Znalazłam na SFD cyt. "Jeden z przykładowych treningów dawnych siłaczy,robił go min. Arthur Saxon w młodym wieku: Overhead Press - wycisk żołnierski One-Arm Press - wycisk jednorącz Bent Press - wycisk jednorącz w pochyleniu bocznym Snatch - rwanie Cleans - zarzut One-Arm Snatch - rwanie jednorącz One-Arm Clean & Jerk - podrzut jednorącz Deadlift - martwy ciąg Wszystko jednej serii w 6-8 powt. zależnie od ćwiczenia. 2-3 razy w tygodniu dla początkujących,codziennie dla zaawansowanych.Mocne nogi,plecy i ramiona.Brak ćwiczeń w leżeniu.Na klatkę tylko pompki(jako rozgrzewka).Tak się dawniej trenowało! " Wyglada ciekawie, czasami mnie kusi zeby po prostu przeleciec pelen zestaw po jednej serii. Ale ciezko mi odpuscic rwania jak juz zaczne albo wiatraki Czasem robię obwodówkę, ale nie przepadam. Wolę układ blokowy
|
|
|
|
|
|
|
|
|