forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 03:53:00

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
669733 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Sport to zdrowie.
| | |-+  Siłownia a ŻO
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 118 119 120 121 122 [123] 124 125 126 127 128 ... 818 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Siłownia a ŻO  (Przeczytany 3634519 razy)
Gavroche
Hero Member
wiadomoci: 41595

Odp: Siłownia a ŻO
« Odpowiedz #2440 : 2014-03-10, 19:30:22 »

Zwykle ścięgno zrywa się na przyczepie.
Jak nie miałeś rekonstrukcji przyczepu do kości, a to operacja, to raczej nie zerwane.
Wiezadlo nie sciegno. Wtedy, na studiach, lekarz od sportowcow powiedzial, mi ze mam spokoj ze sportem do konca zycia. Mowil ze zerwane.
Jasne, ale leczy się tak samo. Very Happy
Stawiam na naderwanie lub naciągnięcie więzadła pobocznego.
W kolanie prócz łąkotek nie ma struktur, bez których mogłoby ono funkcjonować.
Leczenie, które opisujesz (orteza, płyn) jest typowe dla naciągniętego.
Późniejsza destabilizacja i poprawa jej teraz po ćwiczeniach też.
Naderwane się skraca (ograniczenie ruchomości), a naciągnięte wydłuża (słaba stabilność).
Ale jak chcesz możesz mieć zerwane Very Happy
Zyon
Hero Member
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #2441 : 2014-03-10, 19:36:08 »

Mi tam ryba  Cool, nawet srednio to juz pamietam a papierow nie chce mi sie szukac. Pare lat chodzilem z niemal sztywna noga utykajac i takie tam.
W kazdym razie zemdlilo mnie od razu podczas meczu a odglos byl taki jakby ktos z bata strzelil Very Happy
Im mniej uszkodzone tym lepiej dla mnie.

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #2442 : 2014-03-10, 19:41:38 »

Mi tam ryba  Cool, nawet srednio to juz pamietam a papierow nie chce mi sie szukac. Pare lat chodzilem z niemal sztywna noga utykajac i takie tam.
W kazdym razie zemdlilo mnie od razu podczas meczu a odglos byl taki jakby ktos z bata strzelil Very Happy
Czyli nie byłeś dobrym piłkarzem Very Happy
Dobrego biorą szybko na stół.
Zyon
Hero Member
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy

« Odpowiedz #2443 : 2014-03-10, 19:52:50 »

To akurat byla koszykowka Very Happy Jak kogos mijasz tak pod jego pacha to wtedy idziesz na skulonych nogach, i wtedy kolano wykroczne poszlo do podlogi. Czyli tak  jakbys robil przysiad a ktos cie kopnal w kolano tak ze do wewnatrz by sie wgielo i dotknelo podlogi Very Happy

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #2444 : 2014-03-10, 19:57:36 »

Teraz już nie jestem taki pewien... Confused
Znalazłem kilka miejsc, gdzie niekoniecznie chcą operować od razu, tylko w razie problemów...
http://rehalab.pl/2009/05/czy-operowa%C4%87-zerwane-wi%C4%99zad%C5%82o-krzy%C5%BCowe-przednie-acl.html
Ja to głównie ma rozwalone łąkotki u ciężarków się napatrzyłem.
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #2445 : 2014-03-10, 20:02:02 »

To akurat byla koszykowka Very Happy Jak kogos mijasz tak pod jego pacha to wtedy idziesz na skulonych nogach, i wtedy kolano wykroczne poszlo do podlogi. Czyli tak  jakbys robil przysiad a ktos cie kopnal w kolano tak ze do wewnatrz by sie wgielo i dotknelo podlogi Very Happy
A zawsze mówię, że sporty zespołowe to kiszka jest Laughing
grenis
Go

Email
« Odpowiedz #2446 : 2014-03-10, 21:28:21 »

Pare lat temu zlamalem z przemieszczeniem wyrostek stawu barkowego.
Stol, operacja i po 6 tygodniach ponad polroczna rehabilitacja.
Lato wtedy bylo, a ja w takiej ortezie caly dzionek smigalem.
Na noc tez jej nie sciagalem i tylko na wznak spalem.
Never again.

Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #2447 : 2014-03-10, 21:34:25 »

Czujesz przy pływaniu?
Motylkowy?
RafałS
Sr. Member
Pe: Mczyzna
wiadomoci: 18141

« Odpowiedz #2448 : 2014-03-10, 21:47:01 »

Kiszka - potwierdzam! Gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść.  Laughing
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #2449 : 2014-03-10, 21:49:08 »

Kiszka - potwierdzam! Gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść.  Laughing
Ale rzucasz trochę?
RafałS
Sr. Member
Pe: Mczyzna
wiadomoci: 18141

« Odpowiedz #2450 : 2014-03-10, 21:53:41 »

Tylko rekreacyjnie, pod chmurką gdy pogoda pozwoli. Tylko tak mi się opłaca.  Smile
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #2451 : 2014-03-10, 21:55:05 »

Tylko rekreacyjnie, pod chmurką gdy pogoda pozwoli. Tylko tak mi się opłaca.  Smile
Rekreacja to spoko zajęcie.  Very Happy
grenis
Go

Email
« Odpowiedz #2452 : 2014-03-10, 22:04:02 »

Czujesz przy pływaniu?
Motylkowy?
Smigam jak kiedys.
Nic teraz nie czuje, ze mialem cos robione.
Na poczatku tylko zabka moglem.
Pompki, drazek tez wszystko chodzi.
Kettli/hantli nie dzwigalem to nie wiem.
Mam zalozony jakis implant biodegradowalny, ktory mial sie ulotnic po kilku latach.
Teraz minal 4ty, wiec moze juz go nie mam.
Dasna
Go

Email
« Odpowiedz #2453 : 2014-03-10, 22:10:39 »

Wróciłam z pilatesu. Super.
Dawna kontuzja kolana nie pozwala mi usiąść na nim w pałni, ale pilates pomaga.

"Proszę lewą piętę wbić w prawą pachwinę, wyciągnąć , wyprostowana nogę za siebie i unieść w górę prawą rękę , wysoko w górę" Laughing
Dasna
Go

Email
« Odpowiedz #2454 : 2014-03-11, 07:07:19 »

Znalazłem kilka miejsc, gdzie niekoniecznie chcą operować od razu, tylko w razie problemów...
http://rehalab.pl/2009/05/czy-operowa%C4%87-zerwane-wi%C4%99zad%C5%82o-krzy%C5%BCowe-przednie-acl.html
I to jest bardzo rozumne podejście w/g mnie. Funkcjonalność pacjenta. To wyjaśnia wszystko , a nie od razu na stół. Podejście indywidualne. Gips też nie jest teraz jedynym wyjściem i dobrze, bo potem rehabilitacja atroficznych mięśni jest b. ciężka.

Mój mąż ma zmęczone kolana po Kompanii Reprezentacyjnej. W jednym kolanie ma wyciętą łąkotkę. W drugim, do operacji. I zawziął się, że nie, nie chce operacji, bo po operacji trochę mu noga drętwieje i generalnie jest już jakby nie ta. Zaczął z powrotem grać w ping-ponga. Efekt jest taki, że prawdopodobnie operacja nie będzie potrzebna. Coraz mniej kuleje, coraz mniej to kolano go boli.
Dasna
Go

Email
« Odpowiedz #2455 : 2014-03-11, 07:13:12 »

Mnie, jakby kolano wyszło ze stawu. Na sekundę urwał mi się film. Potem "obudziłam się" z nogą "w ręku". Confused Laughing
administ
Go

Email
« Odpowiedz #2456 : 2014-03-11, 08:27:56 »

Shocked

No i...?  Rolling Eyes
Co było dalej, bo to prawie opowieść z serii "ręka, noga, mózg na ścianie"!  Shocked  Wink
Dasna
Go

Email
« Odpowiedz #2457 : 2014-03-11, 08:30:01 »

Shocked

No i...?  Rolling Eyes
Co było dalej, bo to prawie opowieść z serii "ręka, noga, mózg na ścianie"!  Shocked  Wink
Już pisałam ze dwa razy. A teraz wspomniałam tylko, "aby złączyć się w bólu z Zyonem". Laughing Laughing
Gavroche
Hero Member

« Odpowiedz #2458 : 2014-03-11, 08:30:40 »

I to jest bardzo rozumne podejście w/g mnie. Funkcjonalność pacjenta. To wyjaśnia wszystko , a nie od razu na stół. Podejście indywidualne. Gips też nie jest teraz jedynym wyjściem i dobrze, bo potem rehabilitacja atroficznych mięśni jest b. ciężka.

Mój mąż ma zmęczone kolana po Kompanii Reprezentacyjnej. W jednym kolanie ma wyciętą łąkotkę. W drugim, do operacji. I zawziął się, że nie, nie chce operacji, bo po operacji trochę mu noga drętwieje i generalnie jest już jakby nie ta. Zaczął z powrotem grać w ping-ponga. Efekt jest taki, że prawdopodobnie operacja nie będzie potrzebna. Coraz mniej kuleje, coraz mniej to kolano go boli.
Indywidualne podejście i ruch jako remedium Cool
Jeden białoruski trener PC mówił: stawy mogą sobie skrzypieć i nawet pobolewać, ale jak będą używane, to nie zardzewieją Laughing
Dasna
Go

Email
« Odpowiedz #2459 : 2014-03-11, 08:32:45 »

Indywidualne podejście i ruch jako remedium Cool
Jeden białoruski trener PC mówił: stawy mogą sobie skrzypieć i nawet pobolewać, ale jak będą używane, to nie zardzewieją Laughing
Musi se używać.  Mr. Green Laughing Laughing
Strony: 1 ... 118 119 120 121 122 [123] 124 125 126 127 128 ... 818 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.04 sekund z 20 zapytaniami.