Autor
|
Wtek: Siłownia a ŻO (Przeczytany 3631430 razy)
|
Dasna
Go
|
Dzisiaj po technice przyszła pora na wypróbowanie w praktyce z obciążeniem. 1.5 min.orbitrek 2.Zarzut 1 x 4 21 kg 2 x 4 26 kg 2 x 4 28, 5 kg 2.Przysiad przedni 3 x 4 21 kg 3.GM 3 x 4 26 kg 4.Przysiad tylni 3 x 4 28, 5 kg 5. Wykroki ze sztangielkami 4 x 10 10 kg 6.Biceps na ławce 3 x 6 6kg 7.Ginekologia na przywodziciele 3 x 8 65 kg odwodziciele 3 x 8 65 kg 8.5 min. bieżnia na maksa. Pilnowałam oddechu, pilnowałam usztywnienia tułowia, brzuch wciągnięty, spięte pośladki i lżej się dźwiga. Przy zarzucie ręce proste, sztanga blisko ciała. No, i teraz rozumiem , co oznacza wchodzić pod sztangę. Jak ja robiłam te ćwiczenia z luźnym tułowiem? Poza tym pamiętałam, jak to określiłeś, "uwewnętrznienia się" i skupienia. No, prawie wychodziło. Czyli z koncentracją też dużo pracy mnie czeka.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
I teraz jak pilnuje spięcia się to i wykroki jak zupełnie inaczej wyglądają. I sztangielki po 10 kg na rękę nie są problemem. Tylko rozluźniłam tułów, od razu zaczęłam gibać się na boki. Eureka.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Widzę, widzę Ryan Karas (a może Kara ś) i widzę do czego zmierzasz. Dzisiaj rozmawiałam z właścicielem klubu o swingu. Że jest to b.dobre ćwiczenie. On robi to talerzem z wycięciem na rękę. Ale to chyba nie to samo. Kettle maja chyba jakoś przeniesiony środek ciężkości ? Jest spora różnica, bo środek ciężkości jest oddalony od uchwytu, ale talerzem czy hantlą też się da wymach robić. Oddalony środek ciężkości wykorzystuje na przykład maczuga, młot dwuręczny, czy dawna proca. Konstrukcja kettla pozwala jeszcze na wygodne zlockoutowanie ciężaru przy rwaniu i zarzucie. Ciężar zwisa z tyłu ręki co czyni kettle idealnym narzędziem do wyciskań stojąc, na ławce, do TGU czy fenomenalnego przysiadu z ciężarem nad głową
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Widzę, widzę Ryan Karas (a może Kara ś) i widzę do czego zmierzasz. Dzisiaj rozmawiałam z właścicielem klubu o swingu. Że jest to b.dobre ćwiczenie. On robi to talerzem z wycięciem na rękę. Ale to chyba nie to samo. Kettle maja chyba jakoś przeniesiony środek ciężkości ? Jest spora różnica, bo środek ciężkości jest oddalony od uchwytu, ale talerzem czy hantlą też się da wymach robić. Oddalony środek ciężkości wykorzystuje na przykład maczuga, młot dwuręczny, czy dawna proca. Konstrukcja kettla pozwala jeszcze na wygodne zlockoutowanie ciężaru przy rwaniu i zarzucie. Ciężar zwisa z tyłu ręki co czyni kettle idealnym narzędziem do wyciskań stojąc, na ławce, do TGU czy fenomenalnego przysiadu z ciężarem nad głową No, no wyczuwam lekką euforię u Ciebie. Co u faceta, który tyle lat ćwiczy jest fajnym stanem. Fenomenalny przysiad. Czarownik.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Co to jest zlockoutowanie ciężaru?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
I teraz jak pilnuje spięcia się to i wykroki jak zupełnie inaczej wyglądają. I sztangielki po 10 kg na rękę nie są problemem. Tylko rozluźniłam tułów, od razu zaczęłam gibać się na boki. Eureka. Trzeba się "spiąć i skupić w sobie". Im bardziej skupiona bryła, tym łatwiej nią operować. Nie bez kozery kula jest optimum energetycznym dla wielu form w polu grawitacyjnym. Zwróć uwagę jak łyżwiarka robi piruet, im bardziej się "skupia do wewnątrz" tym szybciej wiruje. Im będziesz bardziej napięta i monolityczna, tym pozornie lżejsza i to czuć od razu. Przeciwnie, im bardziej rozluźniona i z rozrzuconymi kończynami, tym cięższa, co wykorzystują np. demonstranci przeganiani przez policję, dosłownie omdlewają
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Co to jest zlockoutowanie ciężaru? Zakończenie ćwiczenia na zablokowanych stawach. Dla niektórych ćwiczeń jest to pozycja startowa (przysiad) lub końcowa (wyciskania). Niektórzy twierdzą, że dotyczy tylko ramion, a jeszcze niektórzy tylko wyprostowanych ramion. Czyli czasem końcowa/startowa pozycja przysiadu nie jest lockoutem, końcowa pozycja zarzutu czasem jest, czasem nie jest, ale zawsze końcowa wyciskania, podrzutu czy push pressu jest
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
I teraz jak pilnuje spięcia się to i wykroki jak zupełnie inaczej wyglądają. I sztangielki po 10 kg na rękę nie są problemem. Tylko rozluźniłam tułów, od razu zaczęłam gibać się na boki. Eureka. A spięcie w oczach jak ktoś ma, to co ma zrobić?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Widzę, widzę Ryan Karas (a może Kara ś) i widzę do czego zmierzasz. Dzisiaj rozmawiałam z właścicielem klubu o swingu. Że jest to b.dobre ćwiczenie. On robi to talerzem z wycięciem na rękę. Ale to chyba nie to samo. Kettle maja chyba jakoś przeniesiony środek ciężkości ? Jest spora różnica, bo środek ciężkości jest oddalony od uchwytu, ale talerzem czy hantlą też się da wymach robić. Oddalony środek ciężkości wykorzystuje na przykład maczuga, młot dwuręczny, czy dawna proca. Konstrukcja kettla pozwala jeszcze na wygodne zlockoutowanie ciężaru przy rwaniu i zarzucie. Ciężar zwisa z tyłu ręki co czyni kettle idealnym narzędziem do wyciskań stojąc, na ławce, do TGU czy fenomenalnego przysiadu z ciężarem nad głową No, no wyczuwam lekką euforię u Ciebie. Co u faceta, który tyle lat ćwiczy jest fajnym stanem. Fenomenalny przysiad. Czarownik. Kettle są magiczne i trochę uzależniające Są zawsze pod ręką i można zrobić porządny trening w niecały kwadrans
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
I teraz jak pilnuje spięcia się to i wykroki jak zupełnie inaczej wyglądają. I sztangielki po 10 kg na rękę nie są problemem. Tylko rozluźniłam tułów, od razu zaczęłam gibać się na boki. Eureka. A spięcie w oczach jak ktoś ma, to co ma zrobić? Do okulisty?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Spacer w lesie, nawet dość długi (z mężem i wnukiem) zaliczyłam. Jeszcze będę musiała się spiąć i na orbitrek wskoczyć...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Dlaczego? Sama napisałaś , że będziesz musiała się spiąć. No, to jak się spinasz to napinaj.
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|