Autor
|
Wtek: Siłownia a ŻO (Przeczytany 3632068 razy)
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Co powiecie na suplementację kreatyną przy ŻO.
Zaciekawiło mnie Twoje pytanie, więc znalazłam parę tekstów i to co przeczytałam jest dla mnie dyskwalifikujące, przyjmowanie kreatyny. Nie wspomnę już łączenia przyjmowania kreatyny z ŻO/DO. Ale to dla mnie a każdy dorosły człowiek podejmuje decyzje sam i sam za nie odpowiada. Cyt: 4. Czy sportowcy powinni brać samą kreatynę, czy też łączyć ją z innymi odżywkami? "Absorpcja kreatyny do mięśni zależy od obecności sodu, ma na nią także wpływ insulina. Oznacza to, że zażywanie kreatyny z dużymi ilościami glukozy (80-100 gram) lub węglowodanów/białek (50-80 gramów węglowodanów z 30-50 gramami białka), co podnosi poziom insuliny we krwi, może powodować lepszą przyswajalność kreatyny. Istnieją również dowody, że zażywanie kreatyny wraz z D-pinitolem może pomóc w absorpcji kreatyny do mięśni. Tym samym zaleca się, aby sportowcy zażywali kreatynę z napojem o dużej zawartości węglowodanów (np. sokiem lub skoncentrowanym napojem węglowodanowym dla sportowców) lub z suplementem węglowodanowym/białkowym, w celu podniesienia poziomu insuliny i, w konsekwencji, poprawienia przyswajalności kreatyny)". Kteatyna to naturalnie występująca substancja np. w mięsie czy rosole. Wcale nie trzeba z niczym jej łączyć, samodzielnie też działa. Nawet jeśli ktoś ma życzenie wziąć z cukrem po treningu, to przecież na DO nie jest on zakazany Jak powiedziałaś każdy ma własny rozum. Mi w kreatynie nie pasuje gromadzenie wody w tkankach, co utrudnia techniczne ćwiczenia ciężarowe. Do trójboju spoko się nadaje, a do kulturystyki to stworzony suplement, bo oni lubią być napompowani i napuchnięci
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Dzisiaj moc. Rano po prostu 8 żółtek. I trening. 1.Rwanie bez przysiadu ze wspięciem na palce. maks. 20 kg. 2.Zarzut maks. 30 kg 3.Push press 35 kg !!!!!!!! I hahaha. na jeden raz. 4.Przysiady przednie i 45 kg na raz!!!!!!! I hahaha. 5.Później różne brzuszki 6.Rower 15 min. A teraz nagrodziłam się, bo poszłam na bazar kupiłam domowy smalec, kazał zmielić tłustą wieprzowinę i wtrąbiłam solidną porcje ociekającą tłuszczem.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Rozmawiałam z Wiktorem o diecie. On aktualnie przyjmuje kreatynę i jest na wysokowęglowodanówce. Waży 120 kg i nie ma ani grama tłuszczu. O zatruciu azotem nie omieszkałam wspomnieć, o spalaniu C I H wspomniałam.
O Trofimie nie słyszał, ale stwierdził,że wiele jest takich przypadków.
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Jr. Member
wiadomoci: 4136
|
Waży 120 kg i nie ma ani grama tłuszczu.
nie potrafię sobie tego wytłumaczyć... A ile ma wzrostu?
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Waży 120 kg i nie ma ani grama tłuszczu.
nie potrafię sobie tego wytłumaczyć... A ile ma wzrostu? Ja wiem, z 190 cm. Zapytam.
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Jr. Member
|
no to musi mieć mocną budowę... Ja przy swojej stówce na 192 kg i 15%BF jestem duży, a jeszcze +20 kg... potwór
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Jr. Member
|
192cm oczywiście
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Dasna
Go
|
No, jak Gavroche określił kafar. Ma bardzo rozbudowaną obręcz barkową i naramienne. A jak napiął kaptury to takie dwie buły. Ćwiczy z ciężarem , tak treningowo ok.200 kg.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
192cm oczywiście Nie ma sprawy. Łatwiej Cie będzie przeskoczyć niż obejść.
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Jr. Member
|
No, jak Gavroche określił kafar. Ma bardzo rozbudowaną obręcz barkową i naramienne. A jak napiął kaptury to takie dwie buły. Ćwiczy z ciężarem , tak treningowo ok.200 kg. Straszny, naprawdę. Ja takiego jeszcze nie widziałem - albo szczypiory 60kg, albo goście 120 kg, bardzo mocno zbudowani, z jeszcze większym brzuchem. Ale 120 kg samych mięśni - wow. Jeżeli nie zrobił tego koksem to naprawdę można podziwiać. A jak wydolnościowo? Aeroby jakieś, bieganie, ćwiczenia w wyższej strefie tętna - puchnie czy daje radę?
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Jr. Member
|
tak dla porównania ARNOLD:
Urodzony: 30.07.1947 Wzrost: 188 cm Waga startowa: 108 kg Waga poza sezonem: 117 kg Największe sukcesy: 7 tytułów Mister Olimpia (1970-75 i 1980), 5 tytułów Mr. Universe Obwód bicepsa: 56 cm Klatka piersiowa: 147 cm Talia: 86 cm Udo: 73 cm Łydka: 51 cm
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
No, jak Gavroche określił kafar. Ma bardzo rozbudowaną obręcz barkową i naramienne. A jak napiął kaptury to takie dwie buły. Ćwiczy z ciężarem , tak treningowo ok.200 kg. Straszny, naprawdę. Ja takiego jeszcze nie widziałem - albo szczypiory 60kg, albo goście 120 kg, bardzo mocno zbudowani, z jeszcze większym brzuchem. Ale 120 kg samych mięśni - wow. Jeżeli nie zrobił tego koksem to naprawdę można podziwiać. A jak wydolnościowo? Aeroby jakieś, bieganie, ćwiczenia w wyższej strefie tętna - puchnie czy daje radę? Maniek, przecież to ciężarowiec, na ch... ma biegać? Parę stron wstecz są jego zdjęcia. Nie porównuj kulturysty do ciężarowca Tą samą poszewkę można napchać puchem lub śrucinami, różnica w wadze będzie spora.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
No, tak Ilja Ilin przy swoich 175 cm chce przejść do kategorii 105 kg i nie ma u niego nic , że się tak wyrażę, zbędnego. A Wiktor żaden potwór, bardzo dynamiczny , sprawny facet. I proporcjonalnie zbudowany. Ciężarowcy słyną z fantastycznego dosiężnego.
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Jr. Member
|
Maniek, przecież to ciężarowiec, na ch... ma biegać? Parę stron wstecz są jego zdjęcia. Nie porównuj kulturysty do ciężarowca Tą samą poszewkę można napchać puchem lub śrucinami, różnica w wadze będzie spora. No niby tak, ale chyba wydolność to nie jest coś złego, nawet w przypadku ciężarowców? Nikt nie mówi o maratonie, ale przebieżka 5 km chyba świadczyłaby o całościowym rozwoju, sprawności i "zdrowotności". Przecież nie jest chyba zawodowcem, nakierowanym na poprawianie swojego wyniku o 250gram? Myślę, że taki Arnold miał i moc i gęstość mięśni porównywalną do ciężarowców. Przecież swego czasu Schwarzenegger dwukrotnie wygrał międzynarodowe mistrzostwa Niemiec w trójboju. Chociaż tak naprawdę jestem tylko amatorem, więc teoretyzuję. Jakby to Zyon powiedział "erotoman-gawędziarz"
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Jr. Member
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Maniek, przecież to ciężarowiec, na ch... ma biegać? Parę stron wstecz są jego zdjęcia. Nie porównuj kulturysty do ciężarowca Tą samą poszewkę można napchać puchem lub śrucinami, różnica w wadze będzie spora. No niby tak, ale chyba wydolność to nie jest coś złego, nawet w przypadku ciężarowców? Nikt nie mówi o maratonie, ale przebieżka 5 km chyba świadczyłaby o całościowym rozwoju, sprawności i "zdrowotności". Przecież nie jest chyba zawodowcem, nakierowanym na poprawianie swojego wyniku o 250gram? Myślę, że taki Arnold miał i moc i gęstość mięśni porównywalną do ciężarowców. Przecież swego czasu Schwarzenegger dwukrotnie wygrał międzynarodowe mistrzostwa Niemiec w trójboju. Chociaż tak naprawdę jestem tylko amatorem, więc teoretyzuję. Jakby to Zyon powiedział "erotoman-gawędziarz" Trening musi być skorelowany z celem, a celem ciężarowca jest rwanie i podrzut na jak najwyższym ciężarze. Działalność o przeciwnym wektorze obniża wynik. Trójbój jest podobny do kulturystyki, a oba sporty zupełnie inne od podnoszenia ciężarów. W trójboju mamy głównie trening układu nerwowego oraz hipertrofię miofibrylarną i odrobinę sarkoplazmatycznej. Kulturystyka to głównie rozwój wielkości przez hipertrofię sarkoplazmatyczną i napełnienie glikogenem. W obu sportach akcentowane są obie fazy ruchu koncentryczna i ekscentryczna. W podnoszeniu ciężarów nacisk jest na ruch pozytywny, a faza negatywna pominięta przez rzucenie ciężaru. Zwykle jedno lub dwa powtórzenia w serii plus powyższe niemal zupełnie pomijają rozwój mięśni przez pompowanie sarkoplazmy, jest to głównie hipertrofia miofibrylarna oraz mało znany rozwój mięśni na gęstość, hiperplazja miejscowa. Dlatego podobnie wyglądający sportowcy mogą nawet sporo różnić się wagą
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ja Cię gdzieś tam rozumiem, sam biegasz więc siłą rzeczy uważasz, że to jedyny wysiłek godny herosa Ja też się dziwię, że prawo nie nakazuje 5x5 Billa Starra 2 razy w tygodniu każdemu pełnoletniemu No jeszcze się taki nie urodził... Bo pewnie nie dlatego widziałbyś wszędzie biegaczy, bo Doktor zalecał?! Już tu mamy jednego takiego A jeśli masz takie pomysły, to przypomnę, że Doktor uważał też, że ludzie powinni być niewysocy Up.... sobie nogi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|