Autor
|
Wtek: Siłownia a ŻO (Przeczytany 3647879 razy)
|
Gavroche
|
Dzisiaj fajny trening zrobiłem, dobry dzień chyba, aż nie chciało się wychodzić z klubu. Jako specjalistyczna rozgrzewka: -zarzut na prosto 5x2 od 80 do 120kg Potem cięższy kaliber: -siad tylny 5x3 od 120 do 200kg Moje ulubione ciągi: -martwy 5x3 od 200 do 260kg Trochę ruszyć górę ciała: -wyciskanie stojąc 5x5 od 90 do 120kg Na koniec dekompresja kręgosłupa: -podciąganie na drążku z obciążeniem 5x5 od 20 do 50kg Plus skłony na brzuch z żelazem na klacie: -unoszenie tułowia 3x10@25kg.
|
|
|
|
|
|
|
oldboy
Jr. Member
wiadomoci: 975
|
Uważasz, że przy podciąganiu zachodzi dekompresja w kręgosłupie? Jakoś mi się to gryzło zawsze bo przecierz korpus podczas ruchu trzymasz mocno spięty.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Uważasz, że przy podciąganiu zachodzi dekompresja w kręgosłupie? Jakoś mi się to gryzło zawsze bo przecierz korpus podczas ruchu trzymasz mocno spięty.
Chłopski rozum trochę zawodzi w niektórych sytuacjach. Przyczepy początkowe najszerszego grzbietu zlokalizowane są na wyrostkach kolczystych 6 ostatnich kręgów piersiowych i wyrostkach kolczystych kręgów lędźwiowych. Przyczep końcowy natomiast na guzku mniejszym kości ramiennej. Biorąc pod uwagę fakt, że właśnie dzięki odpowiedniej masie i sile tego mięśnia człowiek jest w stanie podciągnąć się efektywnie na drążku, tego rodzaju czynność wyklucza możliwość rozluźnienia masy dysków w rejonie przyczepów początkowych. Mięsień podciąga nas na drążku dzięki zbliżeniu do siebie przyczepów początkowych i końcowych. W takim ruchu największe rozciąganie przestrzeni międzykręgowych zachodzi więc w środkowej części kręgosłupa piersiowego. Ale ja na końcu każdej serii podciągania, świadomie się rozluźniam i pozwalam działać grawitacji i podczepionemu ciężarowi, czyli robię zwis. Kiedyś się mierzyłem przed podciąganiem z obciążeniem i po 4 seriach, zysk to było równe 2cm. A jak przestrzenie się zwiększają, to odżywienie i dotlenienie tkanki jest większe. Ciało, nawet dorosłego człowieka, to układ dosyć dynamiczny, na podobnej zasadzie można poszerzyć klatkę żebrową, odpowiednim oddychaniem i ćwiczeniami typu pull-overs.
|
|
|
|
|
|
|
oldboy
Jr. Member
|
Dzięki za wyjaśnienie, bloga Ido też obczaję. Ja właśnie się zakochałem w reverse hyper Simmonsa. Popsułem troszkę plecy i zrobiłem sobie na próbę coś ala to i naprawdę taki ruch pozwala na pracę prostowników bez bólu. Lece bez ciężaru, dużo powtórzeń i w trakcie ćwiczenia czy po, jak się utrzymuje większe ukrwienie jest super. Po nocy trochę znowu spina, ale było gorzej, więc chyba taka trakcja wpływa pozytywnie na plecy.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A to Ty masz jakiś feler z plecami? To nie wiem co z tym drążkiem, trza by się zorientować u dobrego fizjo, ja na pewno nie znam się na urazach. Widziałem już maszyny do reverse hypers, a tak to na ławce chyba się robi? Takie lekkie się to zdaje. Za małolata mnie katowali wznosami tułowia z opadu na rzymskiej ławce, teraz nienawidzę.
|
|
|
|
|
|
|
oldboy
Jr. Member
|
Nabawiłem się z tydzień temu, już jest lepiej bo funkcjonuję bez bólu, ale kompresja powoduje jego nasilenie. Maszynę zrobiłem zawieszając platformę do leżenia na prętach w klatce, narazie bez wahadła i sprawdza się lepiej niż wariacje z gumami czy ławką. Dave Tate mocno zaleca reverse swoim klientom, ale w którymś wywiadzie powiedział, że odkąd wyszedł z Westside nie zrobił ani powtórzenia jak by go plecy nie bolały. Louie katował ich tym codziennie, lżej, ciężej ale co trening
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Mnie na szczęście Bóg chroni przed kontuzjami. Choć przyznam szczerze, że im starszy jestem, tym bardziej muszę uważać, bo lekkie stany dyskomfortu pojawiają się częściej, wtedy zwykle robię przerwę i jest git. Wniosek jest niestety smutny, muszę wybrać kilka podstawowych ćwiczeń i trenować rzadziej.
|
|
|
|
|
|
|
oldboy
Jr. Member
|
U mnie swoje dodaje jeszcze robota, bo nie wszystko da się zawsze robić w odpowiednim ustawieniu. Spoko, bez płakania, przerwa od jakiegoś boju nie musi przecież oznaczać nie trenowania, coś tam znajdę
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dostałem zaproszenie do boxa crossfitowego. I o dziwo nie odmówiłem. Ale trening czysto ciężarowy, tylko te bumpery takie grube mają... -zarzut na prosto 6 serii po 3, od 90 do 130kg -rwanie na prosto ze zwisu 6 serii po 2, od 60 do 100kg -ciąg z podstawek, w chwycie rwaniowym 6 serii po 3, od 150 do 200kg -wyciskanie zza głowy, chwyt wąski 6 serii po 3, od 60 do 120kg -siad przedni z pauzą na dole 6 serii po 3, od 120 do 180kg. Uff, bardzo fajny trening, tylko po co mi te dynamiczne ćwiczenia? Aha, zauważyłem dawne ćwiczenie, utrwalające pozycję w nożycach podrzutowych, zagadałem do gościa, który je wykonywał, że mało kto już takie ćwiczenia robi, że ja je znam sprzed 30 lat... Kolo mi na to, że robi się popularne w crossficie, jako akcesorium do podrzutu i nazwał je "baszanowski exercise". Zerkam na YT, a tu niespodzianka, nie tylko my je znamy: https://youtu.be/vxMgkVSElUwDasna znasz?
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26786
|
Super, a ja dziś cały dzień leżenia, bo snooker leci...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Och, ja też jestem mistrzem leżenia, choć ostatnio nie trenuję tej pięknej dyscypliny zbyt intensywnie.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
A ile samozaparcia, żeby tak cały dzień...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Eee, samo się leży, tylko trzeba dobrze poćwiczyć, tak na granicy przetrenowania, dwa - trzy dni wchodzą jak złoto.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Ale łatwo ścierpnąć, jak się pozycji nie zmienia...
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Bardzo dobrze! Najważniejsze, że działają w grupie, bo jak otworzy się tylko kilku z nich, to ich uwalą. Przykro się czyta takie teksty - "Branża fitness nie ma wyjścia. "Pomoc od rządu praktycznie nie istnieje" - jaka pomoc, jak kurna pomoc? Mają się od pszedsiębiorców odwalić i nie przeszkadzać. Przedsiębiorca jak sama nazwa wskazuje to osoba przedsiębiorcza, a nie bierny baran cieszący się z pięciu set. Cieszenie się z jałmużny, to upokorzenie, a nie przywrócenie godności.
|
|
|
|
|
|
|
|
|