Autor
|
Wtek: Siłownia a ŻO (Przeczytany 3646797 razy)
|
Gavroche
|
No i jak przyjdą Niemcy.
|
|
|
|
|
|
|
MarekS
Go
|
Dzięki, jakiś plan treningowy z tego złożę.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Do usług. Wrzuć go tutaj, jak będzie gotów, co dwie głowy, to nie jedna.
|
|
|
|
|
|
|
|
MarekS
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Osobiście nie przepadam za "jedyną słuszną" techniką wykonywania jakiegokolwiek ćwiczenia. Zbyt dużo osobniczych zmiennych, by dawać komukolwiek takie wskazówki, bez przeprowadzenia szczegółowego wywiadu i obejrzenia na żywo ćwiczącego, albo chociaż filmików. Z drugiej strony, zupełnie początkującemu trzeba dać jakieś wskazówki, jednak powinny być one na tyle ogólne, żeby jego ciało samo znalazło najlepszy tor ruchu. A potem, jak jesteś już zaawansowany, sam ustalasz zasady i reguły.
|
|
|
|
|
|
|
MarekS
Go
|
Po wczorajszym treningu bjj zrobiłem dzisiaj 60 pompek w seriach, klasycznie i z nogami w gorze. 3 x po 10 przysiad na jednej nodze ( w sumie 60 ) w konsekwencji mocno rozdygotany byłem, bardzo wyczerpujące ćwiczenie, albo za duża intensywność dla mojego wieku. Napewno ćwiczenie to wspomaga kondycję i siłę
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Jeśli pierwszy raz robiłeś taki przysiad, to już zacznij się modlić, bo jutro dopadnie Cię obolałość. Rankiem możesz zrobić 2-3 serie po kilkanaście zwykłych przysiadów obunóż, to nieco zmniejszy ból i sztywność.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Kto rano wstaje, temu Pan Bóg pomaga dźwigać. Dziś był atak na ćwierć tony w siadzie. Nie powiem, że było łatwo, bo nie, ale sam sobie zaliczam, na zawodach trójbojowych mogłoby być różnie. Po wejściu na salę zrobiłem 2x10 na rękę rwania hantli, żeby obudzić tylną taśmę. Potem dwójki i jedynki przysiadu ze sztangą, tak od 150kg, z 5 serii. Kilka minut przerwy i kluczowe podejście do 250kg, nikogo nie było na sali, ale była klatka bezpieczeństwa. Ciężkie to było, choć tylko 5kg więcej od mojego poprzedniego rekordu, małe problemy przy wyjściu z "dziury". Waga ciała 95,5kg, bf cyrklem mierzony średnio 17%. No to jak już ochłonąłem, trzeba było wykorzystać dogrzane bary po siadach: -wyciskanie stojąc, sztangą 8 serii, do 130kg -wyciskanie stojąc, hantlą 6 serii do 45kg -pompki na poręczach, szybkie 6 serii po 15, tylko z masą ciała. Pod prysznicem mnie naszło, że za mądry to nie jestem, bo jutro wesele. Być może w sobotę po południu jeszcze jakaś lekka sesja, a potem postaram się zrobić cały sierpień wolny, a dwa tygodnie to musowo.
|
|
|
|
|
|
|
MarekS
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
oldboy
Jr. Member
wiadomoci: 975
|
Zacnie Wchodziłeś w ogóle na coś wyżej niż ta dwójka na 200 w siadzie?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Przed sprawdzianem nie idę wysoko. 240kg poszło z miesiąc temu. Aha i "odejścia do przysiadu" robiłem dwa tygodnie temu, 260 i 280kg po kilkanaście sekund. Powiem szczerze, że CUN już nie ten i technika nie jest idealna, ale rekord siedzi. Raczej już nie będę się wygłupiał i atakował swoich PR, uszkodzić się jest łatwo, a wiele nie trzeba.
|
|
|
|
|
|
|
oldboy
Jr. Member
wiadomoci: 975
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Właśnie dlatego trzeba zwolnić, żeby móc dalej trenować. Coraz bardziej mnie jednak wciągają odważniki, a to dla starszaka lepszy sport, ogólnorozwojowy.
|
|
|
|
|
|
|
MarekS
Go
|
Fajny, pozytywny, optymistyczny, Chyba dokupię sobie ketle
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Bardzo dobry pomysł, i w zasadzie dla fajtera to wystarczający sprzęt. Najbardziej uniwersalny rozmiar to 24kg, na początek może być jeden.
|
|
|
|
|
|
|
Trzainacy
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 1044
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ostatni trening przed przerwą, proste FBW: -martwy ciąg 8x2 do 250kg -wyciskanie stojąc 6x3 do 110kg -wiosło Pendlaya 6x4 do 140kg. I tyle, teraz odpoczynek, jak długi, ile dam radę, bo pauzowanie nie jest łatwe.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26786
|
A mnie jak parę lat temu wzięło na pałzowanie - tak nie chce odpuścić!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|