Dasna
Go
|
O, to ja się łapię na martwy. A w co gramy? Ooooo, dla Gavroche'a to dopiero musisz utyć. 100 kg za mało.
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26786
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
O, to ja się łapię na martwy. A w co gramy? Ooooo, dla Gavroche'a to dopiero musisz utyć. 100 kg za mało. Ale ja chciałem być Twoim gryfem!
|
|
|
|
|
|
|
Octaver
Go
|
Mam pytanko odnośnie do ćwiczeń izometrycznych: czy jeżeli widzimy progres, to zwiększać czas, w którym robimy na przykład deskę, czy zwiększać ilość powtórzeń/zmniejszać długość przerw między nimi?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Zależy które ćwiczenia izometryczne, z grubsza są ich trzy rodzaje: isohold, isopress i isocontrast. Ale generalnie zawsze zwiększamy ilość serii (np. zamiast wydłużać czas planka do kwadransa, lepiej zrobić 3x5 minut), potem dopiero wydłużamy czas trwania serii, a dopiero jako ostatnia z metod progresu, skracamy przerwy między nimi. W ćwiczeniach typu isopress (czyli ciągnięcie lub pchanie nieruchomego przedmiotu) najlepiej stosować progresję w postaci coraz silniejszego napinania mięśni (tzw. zapinanie na suwak, pisał o tym Paweł Caculin) bez zmiany pozostałych parametrów.
|
|
|
|
|
|
|
|
Octaver
Go
|
Zależy które ćwiczenia izometryczne, z grubsza są ich trzy rodzaje: isohold, isopress i isocontrast. Ale generalnie zawsze zwiększamy ilość serii (np. zamiast wydłużać czas planka do kwadransa, lepiej zrobić 3x5 minut), potem dopiero wydłużamy czas trwania serii, a dopiero jako ostatnia z metod progresu, skracamy przerwy między nimi. W ćwiczeniach typu isopress (czyli ciągnięcie lub pchanie nieruchomego przedmiotu) najlepiej stosować progresję w postaci coraz silniejszego napinania mięśni (tzw. zapinanie na suwak, pisał o tym Paweł Caculin) bez zmiany pozostałych parametrów. Dziękuję pięknie
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Czyli total crunch zalicza się do tych ostatnich... Pod warunkiem, że nie robi za suszarkę...
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dzisiaj wizyta w klubie, ale kompletnie nie szło, więc, żeby nie zmarnować wyprawy, zrobiłem chociaż podstawy: -martwy ciąg 15x1@200kg -wyciskanie stojąc 8x2@100kg. I tyle, nie było sensu się więcej katować.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Trzeba korzystać, bo zaraz zlockdownują.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dokładnie, liczę na jeszcze kilka ciężkich treningów, a potem domówka.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Jasne, bo minister chorób powołując się na przepowiednie Jackowskiego wieszczy...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Może ma pewne dane, bo zamówili partię dodatnich testów...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Zawsze w systemie to jak ma nie "widzieć".
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Według mnie, on nie jest jasnowidzem, tylko czarnowidzem... Fakt.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dzisiaj trening w domu: -rwanie podwójnych odważników 3x10@24kg -zarzuty dwu odważników 3x10@32kg -wyciskanie dwoma odważnikami 3x5@32kg -wyciskanie w pochyleniu 3x3@32kg+24kg w jednej ręce -rwanie jednorącz 3x20@24kg. Przypomniałem sobie o bent/side press, fajne ćwiczenie. "Rozpostarty" najszerszy grzbietu chroni staw barkowy, jedno z niewielu ćwiczeń wyciskania, które nie uszkadza barku, a wręcz naprawia go (drugie to wyciskanie bottom up). Tutaj garść starych, zakurzonych ćwiczeń, fajne, ale czy naprawdę takie wartościowe? https://youtu.be/HcXHSKbivcI
|
|
|
|
|
|
|
|