Autor
|
Wtek: Siłownia a ŻO (Przeczytany 3646414 razy)
|
Dasna
Go
|
Początkowe lata są najlepsze do kształtowania koordynacji i techniki, z kolei największy przyrost siły odnotowuje się w okresie dojrzewania i wczesnej dorosłości (wpływ hormonów anabolicznych testosteronu, DHT, estradiolu, hormonu wzrostu, IGF-1). Ja zacząłem w wieku 13 lat, a dziewczynki dojrzewają wcześniej, może złapie bakcyla? A takie podnoszenie ciężarów w młodym wieku nie wpływa na zahamowanie wzrostu? Tak ludzie mówią... Jest dokładnie odwrotnie niż ludzie gadają. Oczywiście w wieku dojrzewania trening musi być odpowiednio ograniczony, by nie kraść energii na wzrost i rozwój. Stymulować, a nie niszczyć. Odżywianie też powinno zabezpieczyć energię, budulec i składniki regulatorowe. Co najważniejsze, jeśli regularna aktywność zostanie wcześnie wpojona, jej potrzeba zostaje z nami na długie lata. Amen.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Początkowe lata są najlepsze do kształtowania koordynacji i techniki, z kolei największy przyrost siły odnotowuje się w okresie dojrzewania i wczesnej dorosłości (wpływ hormonów anabolicznych testosteronu, DHT, estradiolu, hormonu wzrostu, IGF-1). Ja zacząłem w wieku 13 lat, a dziewczynki dojrzewają wcześniej, może złapie bakcyla? A takie podnoszenie ciężarów w młodym wieku nie wpływa na zahamowanie wzrostu? Tak ludzie mówią... Jest dokładnie odwrotnie niż ludzie gadają. Oczywiście w wieku dojrzewania trening musi być odpowiednio ograniczony, by nie kraść energii na wzrost i rozwój. Stymulować, a nie niszczyć. Odżywianie też powinno zabezpieczyć energię, budulec i składniki regulatorowe. Co najważniejsze, jeśli regularna aktywność zostanie wcześnie wpojona, jej potrzeba zostaje z nami na długie lata. Czyli nie warto słuchać co "ludzie gadają", tylko zasięgnąć rady kompetentnego fachowca...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja dzisiaj trochę przyzwoiciej , ale i tak słabowato. 1. Podrzut ze zwisu poniżej kolan i powyżej kolan do 30 kg. 2.Zarzut z pomostu do 35 kg 3.Przysiad przedni do 45kg 4.Martwy ciąg 3 x 3 55 kg leciutko sobie pomachałam. 5.Swing 3 x10 24 kg kg Potem jakieś brzuszki, rozciagania i wsio. Mogłaś bardziej do tych ćwiczeń się przyłożyć... Przyjdzie na to czas, przyjdzie czas..... Ja też czekam, kiedy przyjdzie na to czas...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Początkowe lata są najlepsze do kształtowania koordynacji i techniki, z kolei największy przyrost siły odnotowuje się w okresie dojrzewania i wczesnej dorosłości (wpływ hormonów anabolicznych testosteronu, DHT, estradiolu, hormonu wzrostu, IGF-1). Ja zacząłem w wieku 13 lat, a dziewczynki dojrzewają wcześniej, może złapie bakcyla? A takie podnoszenie ciężarów w młodym wieku nie wpływa na zahamowanie wzrostu? Tak ludzie mówią... Jest dokładnie odwrotnie niż ludzie gadają. Oczywiście w wieku dojrzewania trening musi być odpowiednio ograniczony, by nie kraść energii na wzrost i rozwój. Stymulować, a nie niszczyć. Odżywianie też powinno zabezpieczyć energię, budulec i składniki regulatorowe. Co najważniejsze, jeśli regularna aktywność zostanie wcześnie wpojona, jej potrzeba zostaje z nami na długie lata. Czyli nie warto słuchać co "ludzie gadają", tylko zasięgnąć rady kompetentnego fachowca... Wystarczy trener sekcji czy fizjoterapeuta. Poza tym zajęcia dla dzieci i młodszej młodzieży przez pierwsze miesiące, a nawet lata, to ogólnorozwojowe zabawy z użyciem sprzętu danej dyscypliny. Jest dużo czasu na rozterkę i decyzje, jeśli coś nam się nie podoba, jako rodzicom.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Jeśli ktoś do tematu podchodzi rozsądnie, to tak zrobi. Chociaż częściej bardziej biorą sobie do serca to co koleżanka powiedziała, albo sąsiad...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ewolucyjnie kopiowanie zachowania współbratymców jest na ogół uzasadnione.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26786
|
Przeżyć idzie, ale postępu nie ma...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nawet na psychologii nas tego uczono, że "nieważne", że np. danej marki samochdy w 90% w pierwszych pięciu latach się nie psują (wymyślony przykład), ale jak sąsiad powie, że jego brat miał właśnie taki i po roku totalnie się rozsypał, to większość posłucha sąsiada i takiego samochodu nie kupi. I tak nam mózgi "piorą" z covidem. Co z tego, że na covid zmarło (jak podają) 0,04% populacji, jeśli omówią kilka przypadków, że wcześniej zdrowe osoby zmarły na covid (nawet jeśli rzeczywistą przyczyną śmierci było co innego) i nie powiedzą gdzie grypa sezonowa się wyniosła... Podają w mln ile osób zmało (3 mln na świecie), a w procentach już nie podają (obliczyłam). I to jest z chorobami "współistniejącymi".
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Ale przypadek świrusa, to akurat typowy przykład gebelsowskiej propagandy za pomocą mediów. Gdyby nie media, to nawet Simon z Horbanem nie mieli by pojęcia o szalejącym wirusie.
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Zgadza się.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dziś trochę luźniejszy dzień, więc więcej czasu na trening. -zarzut na prosto 6x2 do 140kg -siad tylny 6x3 do 200kg -wyciskanie stojąc 4x5 do 110kg -wiosłowanie półsztangą 4x6 do 130kg -martwy ciąg 3x3 do 220kg -skłony z fajerą na klacie 3x10 do 25kg. Fajnie, bo w weekend rano nikogo nie ma, nie plączą się w tych obcisłych ciuszkach z telefonikami.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dzisiaj leciutki rozruch z odważnikami: -rwanie jednorącz 6x10@32kg -wyciskanie huśtawkowe 6x10@24kg -hack przysiad 6x5@32kg. Potem marsz 8km z kamizelką 28kg.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Wczoraj oprócz jakiś tam rwań ze zwisu, ciągu rwaniowego , brzuszki , itp. ustawiłam jedno bosu na drugim. Oooooo, to jest wyzwanie , żeby utrzymać równowagę. W związku z tym , balansowałam mając z jednego boku drabinkę a przed sobą dwa pudla z dermy. Jakoś się broniłam przed upadkiem. Dobre ćwiczenie na błędnik i koordynację ruchową.
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Trzainacy
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 1044
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dziś trening w fitness klubie w biurze. Ubożuchno tu w ciężar, ale na upartego da się coś zrobić. -pull through na wyciągu dolnym 4x20, cały stos -rwanie hantli 4x10@35kg -wyciskanie hantlami stojąc 4x8@35kg -podciąganie na drążku z obciążeniem 4x8@15kg -unoszenie nóg w zwisie 4x20. Potem zimny prysznic i do roboty.
|
|
|
|
|
|
|
|
|