Autor
|
Wtek: Siłownia a ŻO (Przeczytany 3643817 razy)
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26783
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dzisiaj jakoś tak mi się poszło na siłownię. Ale u mnie to nuda, ciągle to samo... Martwe ciągi deficytowe i wyciskanie na skośnej ławce, drobne zmiany dodane, żeby nie zwariować. Ciągi poszły 15 serii po 2, a wyciskanie 10 serii po 3. Jeden z ćwiczących znowu zaczepił mnie o brak rozgrzewki, ale mu odpowiedziałem, że właśnie się rozgrzewam, bo w zasadzie pierwsze 10 serii ciągu, to była rozgrzewka. Ale oczywiście to nie wystarcza, bo jak to po 2 ruchy i takie długie przerwy?! Wyjaśniłem, że dla mnie rozgrzewka to przypomnienie sobie techniki, powłączanie nowych jednostek motorycznych, w pewnym sensie rozgrzewka to też fizjoterapia, działanie na powięziach, pobudzanie zakończeń nerwowych, wykorzystanie stretch reflex do aktywacji i "wwąchanie się w nastrój bojowy". Tłumaczę, że temperaturę ciała i krążenie krwi mamy cały czas utrzymaną, a nie chce ćwiczyć w stanie podgorączkowym, ani zakwaszać się mleczanem, jeśli chcesz podnosić poważne ciężary, masz obudzić układ nerwowy, a nie się męczyć. Podczas pogaduszek doszedłem do 240kg i już nie było komentarzy.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Dwie śmietanki na początek i 10 żółtek...
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
I taka jest właśnie różnica, że się da ... W znośnej dla żołądka dawce.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Tak, tak, na 2-3 posiłki. U mnie przykładowo jest fajna podpowiedź z układu pokarmowego, jak potrzebuję energii, bo jest bardzo zimno, bardzo gorąco, albo jakiś długaśny trening wpadł, to nie czuję w ogóle smaku tłuszczu, śmietanka wchodzi jak woda, a boczek wydaje się suchy jak chlebek. A jak nie mam zapotrzebowania, to sama myśl o śmietance czy boczku jest nieprzyjemna.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Tu się wyświetla taka "zasada": 2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia. Ale dla wielu to niezrozumiałe, bo "Doktor kazał 30g..."
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Autoregulacja! Bardzo trudna temat. Przed chwilą skończyłem szybki rozruch w biurowcowej siłowni: -rwanie sztangielki -wyciskanie sztangielki -wiosłowanie sztangielką, Wszystko jako obwód z minutowymi przerwami, bo lekko spóźniony byłem, 6 takich miniobwodow poszło z rosnącym ciężarem, ale stałą liczbą powtórzeń. Na zakończenie 2 serie martwego ciągu sumo z najcięższymi hantlami, po 25 ruchów. Tutejszy trener/opiekun się już do mnie nie odzywa, bo kiedyś go skarciłem za wtrącanie się do mojego martwego ciągu. Zapytałem, skoro jest taki dobry w martwym, jak pracuje ciało podczas prowadzenia sztangi do góry w tym pięknym ruchu. To jest kapitalne pytanie, bo przeciętna osoba powie, że koncentrycznie, bardziej kumata, że również izometrycznie, ale bardzo niewielu, nawet mocno zaawansowanych, wie, że również ekscentrycznie. No i kolega poległ i teraz mnie nie lubi...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
|
Za pare godzin jadę sobie na VI Memoriał im. J.Jaśniaka w Konstantynowie. Nie nastawiam sie na jakies specjalne wyniki , bo to dopiero początek sezonu startowego a ligi jeszcze nie ma. Brakuje w roku 1 turnieju o randze Pucharu Polski. W roku mają byc 4 a 3 licza się do klasyfikacji. Poza tym w czerwcu Mistrzostwa Polski Masters a w sierpniu Mistrzostwa Europy Masters Raszyn 2022. Jest nad czym pracowac. Teraz trochę wage zbiłam. Dzisiaj 63, 6 kg, ale musze uważac. Jutro mam wage o 10.15. Start o 12.15.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Podziwiam i gratuluję...
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Super, jak zawsze trzymam kciuki i kibicuję.
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Większa mobilizacja i do boju!
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
|
Tak jest !!!
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
|
No, ten moj wystep to jakiś pokręcony. Nie dość, że byłam mało zmotywowana i rwanie to zrobiłam byle jak , już ostanie to mi zaliczyli 2:1 . Sama bym tego nie zaliczyla. To zapomniałam o podrzucie, taki drobiazg, że sie nie rozgrzałam i jak głupia lecialam na pomost. Ech, ale i tak pierwsze podejście 40 kg zaliczone potem 42 , 43. 6 podejśc zaliczonych i 3 miejsce w Open. he, he , nawet tego nie przewidywałam. Nawet sobie nic nie naderwalam. Bez formy . Zupełnie bez formy. Pora wziąć się do roboty.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Po prostu miałaś luz. Gratki.
|
|